Відрахування курсанта з 4 (випускного) курсу навчання за неуспішність.

Я курсант 4 курсу навчання, до випуску і отримання первинного офіцерського звання залишилось 3 місяці. Через неуспішність в навчанні, а саме через те що не можу здати залік з фізичної підготовки, а в подальшому не зможу здати державний екзамен по випуску з цієї навчальної дисципліни, командування мого ВВНЗ прийняло рішення «чистити» таких курсантів.
По суті, під час війни, коли в країні велика нестача кадрових, професійних в/с офіцерського складу, які отримують знання у ВіКНУ ім. Тараса Шевченка, відбувається така ситуація.
Постійно поступають погрози про відрахування, відправкою на Бахмут, викликом на ВЛК, хоч причин для цього немає.
Вже почались такі прецеденти, перших курсантів вже відправили «для провірки схєми»
Виникає питання, чи реально відрахувати курсанта випускного курсу через фіз. підготовку з ВВНЗ, яка повинна бути реакція замовника такого курсанта, апарату МОУ та ГШ ЗСУ, чи немає тут підриву державного замовлення, оскільки при поступанні усі курсанти склали фізичний іспит, а за період навчання вже не можуть його скласти на мінімальний бал, а також що роботи такому курсанту, або в нашому випадку групу курсантів, як на це відреагує суспільство?

20.03.2023 09:52 924

Консультація виконавця

Дмитро Дончак
Юрист
У сервісі: 4 роки
729 відгуків (728 +) (1 -)
Консультацій: 1851
Топ 3 спеціалізації:
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право
  • Кредити банків

Добрий день.

У відповідності до Наказу МОУ про затвердження "Інструкції про порядок переведення, відрахування та поновлення курсантів (слухачів) вищих військових навчальних закладів МОУ", розділ 3, пункт 3.1., 

Курсант (слухач) може бути відрахований з вищого військового навчального закладу:
а) за академічну неуспішність;
б) за недисциплінованість;
в) за станом здоров'я, на основі висновку військово-лікарської
комісії;
г) через сімейні обставини та інші важливі причини, перелік
яких визначений Кабінетом Міністрів України;
д) у зв'язку зі скороченням штатів або організаційними заходами,
в разі неможливості використання на військовій службі;
е) через небажання продовжувати навчання (для курсантів перших
курсів);
є) у зв'язку з розірванням контракту;
ж) у зв'язку з обвинувальним вироком суду, що набрав законної сили.
Таким чином, у відповідності до підпункту а) пункту 3.1. розділу 3 "Інструкції", вас можуть відрахувати за академічну неуспішність. 
У відповідності до пункту 3.3. розділу 3, за академічну неуспішність відраховуються курсанти
(слухачі) які:
- під час проведення екзаменаційної сесії не склали екзамени (не допущені до екзаменів) з трьох і більше навчальних дисциплін;
- не ліквідували академічну заборгованість у встановлені начальником ВВНЗ терміни;
- не склали державних екзаменів з однієї або декількох навчальних дисциплін чи одержали незадовільну оцінку при захисті дипломної роботи (проекту, задачі).
Отже одного лише факту нездання заліку з фізичної підготовки - замало для відрахування. Відраховують лише якщо не складете три екземени (або якщо Вас недопустять до трьох екзаменів).
Але без зарахування заліку з фізпідготовки Вас недопустять до складання екзаменів, отже зможуть відрахувати.
Враховуючи зазначене, поки Ви не здасте залік по фізичної підготовки, є велика ймовірність відрахування.
Але ще раз повторюю: до початку екзаменаційної сесії Вас не можуть відрахувати тільки на підставі нездання одного заліку. Тому що "академічна неуспішність" - це не двійка з фізпідготовки, це двійка за екзамен, або недопуск до екзамену. Тому головне, щоб Ви змогли здати цей залік ДО початку здавання екзаменів.
чи немає тут підриву державного замовлення, оскільки при поступанні усі курсанти склали фізичний іспит, а за період навчання вже не можуть його скласти на мінімальний бал? - немає підриву. Якщо з моменту початку навчання за останні три роки у вас не було заліків з фізичної підготовки, то це не означає що їх і не повинно бути в подальшому. Якщо я вірно розумію, то  цей залік навряд чи був несподівано внесений до програми, отже потрібно було заздалегідь готуватися.
а також що роботи такому курсанту, або в нашому випадку групу курсантів, як на це відреагує суспільство? - офіцер повинен бути не тільки навчений теоретичній частині, а й відповідати певним мінімальних вимогам з фізичної підготовки. 
 Що можна зробити:

У відповідності до пункту 3.10. Інструкції, З метою запобігання необ'єктивності в розгляді питань, відрахуванню кожного курсанта (слухача) повинна передувати особиста бесіда керівників ВВНЗ та факультету. І тільки тоді, коли ця робота не дала позитивних результатів, приймається рішення про відрахування курсанта (слухача).
Таким чином, Ви разом з іншими курсантами з подібними проблемами маєте можливість зустрітися з Начальником Військового інституту КНУ ім. Тараса Шевченка - з Шевченком Анатолієм Михайловичем, або з одним із його заступників, та/або з начальником факультету і обговорити це питання та знайти шляхи виходу із ситуації.

Якщо залишились питання, або щось незрозуміло - пишіть мені на мою пошту ddmitr@ukr.net

З повагою, Дмитро Дончак.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram