Відміна пільги з ПДВ на постачання програмної продукції з 2023 - варіанти дій для постачальників і покупців

Після скасовування пільги з ПДВ на програмну продукцію з 2023 у постачальників і покупців виникли питання, як діяти далі: чи змінювати договори або перейти на іншу систему оподаткування...

Надаємо деякі рекомендації, які можуть бути корисними для постачальників і покупців програмної продукції. 

20.03.2023 11:07 2901

Консультація виконавця

10 відгуків (10 +) (0 -)
Консультацій: 55
Топ 3 спеціалізації:
  • Аудиторські послуги
  • Бухгалтерський облік
  • Податкове право

З 1 січня 2023 року постачання програмної продукції оподатковується ПДВ 20%, адже пільгу, яка діяла протягом 10 років до 31.12.2022 року, не було продовжено.

Нагадаємо, що Відповідно до п. 26-1 підрозд. 2 розд. XX ПКУ звільнялися від оподаткування ПДВ операції з постачання програмної продукції, а також операції з програмною продукцією, плата за які не вважається роялті.

У зв’язку з цим, тепер при постачанні програмної продукції, яке раніше згідно цього пункту мало пільгу, необхідно нараховувати ПДВ і складати податкову накладну. Це стосується також операцій з отримання таких послуг від нерезидентів – потрібно нараховувати ПДВ 20%, виписувати податкову накладну, і відображати податковий кредит на підставі цієї зареєстрованої податкової накладної.

Але перед тим, як почати оподатковувати послуги з постачання програмної продукції, рекомендуємо переглянути ваші договори.

 

Для виробників / постачальників програмної продукції.

По-перше. Можливо ваші операції підпадають під роялті (для цього скоріше за все доведеться внести деякі зміни в предмет договору для відповідності п.14.1.225 ПКУ). Як відомо, роялті - необ’єктна операція для ПДВ згідно з п.196.1.6 ПКУ, тоді для вас нічого не змінилося – не потрібно нараховувати ПДВ і складати податкову накладну (але слід враховувати, що операції з роялті мають деякі фіскальні особливості, зокрема, для ФОП отримання роялті буде оподатковуватись як у звичайної фізичної особи - ПДФО та ВЗ).

По-друге. Якщо ви постачаєте послуги нерезиденту, то ці послуги є у пункті 186.3 ( пп. «а», «в»), а отже необ’єктні для ПДВ. Тоді для вас теж нічого не змінилося.

По-трете. Якщо ваші операції не підходять під роялті, і ви не постачаєте ці послуги нерезиденту, тоді треба подивитися, хто ваші контрагенти. Якщо це платники ПДВ, тоді для них в принципі байдуже – нарахований вами ПДВ вони віднесуть у податковий кредит і менше заплатять ПДВ по декларації. Але якщо ваші контрагенти неплатники ПДВ, тоді як варіант можливо перейти на 2% єдиного податку і не нараховувати ПДВ.

 

Для покупців програмної продукції.

По-перше. Врахувати, що при придбанні програмної продукції у нерезидентів (якщо це не роялті) треба нараховувати ПДВ за ставкою 20% відповідно до статті 208 ПКУ та складати податкові накладні.

Якщо ж нерезиденту буде сплачуватись роялті, то:

  • у платників податку на прибуток в деяких випадках необхідно коригувати фінансовий результат до оподаткування відповідно до п.п. 140.5.6, 140.5.7 ПКУ;
  • утримувати податок на репатріацію.

По друге. При виплаті роялті юрособам неплатникам податку на прибуток (наприклад, єдиноподатникам) теж треба буде коригувати фінрезультат (платникам податку на прибуток, які повинні це робити), або, якщо постачальник – фізична особа або ФОП - утримувати ПДФО і ВЗ.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram