Мобілізація військовозобовʼязаного з дорослим сином інвалідом 2 групи і жінкою інвалідом 3 групи

Доброго дня. Ситуація наступна. Мені 28 років, я інвалід 2 группи після проведеної за кордоном надскладної операції по трансплатнації органу, куди я виїхав з батьком в якості супроводжуючого.

Зараз же повертаюсь додому і хотів би бути дізнатися чи може батько не підпадати під мобілізацію по якомусь з пунктів враховуючи ситуації з двома інвалідами в сімʼї (хоча скоріш за все я вже не рахуюсь частиною сімʼї?), Батьку 57 і має доволі багато проблем зі здоровʼям.
Я проживаю з батьком і матірʼю. Я інвалід 2 групи загального захворювання, а матір інвалід 3 групи. Я фоп 3 групи, батько і матір - 1 групи. Мені періодично необхідна допомога, але не думаю, що це підпадає під догляд чи утримання? Чи можна щось зробити в цій ситуації?

Прошу дати максимально детальну відповідь щоб у мене виникно якнайменше запитань з кроками дій, зразками заяв і алгоритмом дій у випадку отриманні повістки.
Також цікавить чи обмежена кількість виїзду закордон супроводжуючого інваліда 2 і 3 групи і необіхдні для цього документи? Раніше супроводжуючий виїхав за довідкою МСЕК і свідотством про народження

Чи можуть призвати мене інваліда 2 групи, хоча я в останній комісії мені було встановлено обмежено придатний у військовий час. Не памʼятаю чи була в мене тоді інвалідність. Хід моїх дій у такому випадку. 

Дякую

22.03.2023 13:03 883

Консультація виконавця

Анастасія Іванченко
Адвокат Київ
У сервісі: 2 роки
125 відгуків (125 +) (0 -)
Консультацій: 260

Доброго дня.

І. Щодо отримання відстрочки від мобілізації батьком. 

Відповідно до абз. 11 ч. 1 ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», в редакції Закону № 2122-IX від 15 березня 2022 року, не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані, які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи.

При цьому, інвалідність дружини може бути І, ІІ або ІІІ групи.

Отже, батько не підлягає мобілізації, оскільки має дружину з інвалідністю ІІІ групи, що прямо передбачено в законі.

Мобілізувати батька можуть лише за його письмовою згодою.

Норма абз. 11 ч. 1 ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» є імперативною, вичерпною та не передбачає додаткових умов чи альтернатив окрім вказаних в нормі закону.

Крім того, згідно положень частин 2, 3 ст. 75 Сімейного кодексу України, Ваша мати є непрацездатною (особа з інвалідністю ІІІ групи) та батько, як її чоловік, відповідно до закону зобов’язаний піклуватися про неї та утримувати її. Це пряма вказівка закону.

Тому, достатньо підтвердження самого факту інвалідності дружини (не потрібно, щоб інвалід був «лежачий», чи потребував постійної опіки чи піклування).

Часто представники військкоматів просять надати документи про те, що чоловік здійснює догляд чи опіку над дружиною, про те, що вона не може здійснювати за собою догляд і т.і., однак такі вимоги є незаконними.

Норма абз. 11 ч. 1 ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» не вимагає від військовозобов’язаного оформлювати догляд за дружиною, оформлювати опіку чи піклування над нею.

Здійснення постійного догляду над особою, яка за висновком медико-соціальної експертної комісії його потребує або опіки над особою з інвалідністю, це інші самостійні підстави для звільнення військовозобов’язаного від мобілізації і передбачені вони іншими абзацами ч. 1 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» (а саме: абз. 10 та абз. 12 ч. 1 ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію»).

Отже, та обставина, що жінка може сама працювати, не може бути підставою для відмови у наданні відстрочки від мобілізації. Про це потрібно буде говорити у військкоматі, якщо вони будуть вимагати документи про опіку чи піклування над дружиною.

Порядок отримання відстрочки.

Після отримання повістки батьку необхідно звернутись до військкомату із письмовою заявою, описати обставини та підстави з обов’язковим посиланням на абз. 11 ч. 1 ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» та просити звільнити його від мобілізації, у зв’язку з тим, що він має дружину з інвалідністю ІІІ групи.

До заяви необхідно долучити наступні документи, які необхідно нотаріально посвідчити:

  1. Копію довідки МСЕК дружини;
  2. Копію пенсійного посвідчення дружини (де було б зазначено групу інвалідності);
  3. Копію свідоцтва про одруження (що підтверджує укладення шлюбу).
  4. Копія паспорта чоловіка та копія паспорта дружини (якщо в паспортах є відмітка про укладення шлюбу і прописка за однією адресою).
  5. Оригінал Довідки про склад сім’ї (якщо дружина зареєстрована та проживає разом з чоловіком. Якщо вона зареєстрована в іншому місці, то не потрібно надавати таку довідку).
  6. Копію картки платника податків батька.

Дану заяву необхідно подавати у двох примірниках. Один для військкомату другий для батька, щоб військкомат поставив відмітку про прийняття його заяви.

Якщо військкомат відмовляється приймати заяву або ставити відмітку про її прийняття - направте цю заяву з додатками до неї цінним листом з описом вкладення та з кур’єрською доставкою.

Квитанцію про відправлення та опис вкладення необхідно зберігати. Щоб у майбутньому можна було поскаржитись і долучити доказ направлення заяви та її отримання військкоматом.

Обов’язково! Заява про надання відстрочки повинна бути подана або надіслана поштою ще до походу у військкомат. Спочатку подаєте заяву, потім все решта (проходження медкомісії, подання документів для уточнення облікових даних і т.п.).

На ВЛК (лікарську комісію) батька направлять обов’язково. Тому, спочатку він подає заяву, потім проходить ВЛК.

На практиці, військкомат буде задавати багато питань з приводу наявності інших родичів та хто ще може піклуватися за дружиною (діти, батьки, сестри чи брати). Та наполягати на тому, що будь-які інші родичі можуть про неї піклуватися, що чоловік «не оформили за нею догляд чи опіку». Однак, як я вже писала, дана позиція військкомату є абсолютно незаконною.

В такому разі хай батько посилається на абз. 11 ч. 1 ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», який не передбачає необхідності оформлення догляду за дружиною-інвалідом, а також зверніть їхню увагу на положення ч. 2, 3 ст. 75 Сімейного кодексу України, відповідно до яких, дружина-інвалід (особа з інвалідністю ІІІ групи) визнається непрацездатною по закону і чоловік зобов’язаний піклуватися про неї та утримувати її.

Отже, чиним сімейним законодавством України саме на чоловіка, а не на будь-якого іншого родича покладено обов’язок піклуватись про свою непрацездатну дружину.

Незалежно від результатів проходження ВЛК та встановлення ступеню придатності, батько не підлягає мобілізацію у зв’язку з тим, що він має дружину з інвалідністю ІІІ групи.

ІІ. Щодо можливості виїзду за кордон батька.

По-перше, звертаю увагу, що для виїзду за кордон довідка з військкомату про звільнення від мобілізації (надання відстрочки) не потрібна.

Тобто, для виїзду за кордон для супроводу дружини-інваліда чоловіку не потрібно окремо йти у військкомат для отримання довідки про відстрочку від мобілізації.

Згідно змін до Правил перетинання державного кордону громадянами України, що були внесені 10 вересня 2022 року, чоловік може виїхати за кордон разом з дружиною-інвалідом.

Відповідно до абз. 3 п. 2-1 Правил перетину державного кордону громадянами України (в редакції з 10 вересня 2022 року), у разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану перетинати державний кордон мають право: особи, які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю і супроводжують таких дружину (чоловіка) для виїзду за межі України, за наявності документів (їх нотаріально засвідчених копій), що підтверджують родинні зв’язки, інвалідність.

Документами, які є підставою для перетину державного кордону для чоловіків, які мають дружину-інваліда ІІІ групи, на сьогодні є:

- Закордонні паспорти чоловіка та дружини (оригінали);

- Свідоцтво про шлюб (оригінал або нотаріально посвідчена копія);

- Пенсійне посвідчення дружини, у якому зазначено групу інвалідності (оригінал або нотаріально посвідчена копія). Якщо пенсійного посвідчення не має, то: довідка для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу (оригінал) або посвідчення, яке підтверджує статус інваліда, в якому зазначено групу та причину інвалідності (оригінал або нотаріально посвідчена копія);

- Внутрішні паспорти чоловіка та дружини (якщо в паспортах є прописка за однією адресою) або Довідка (витяг) з реєстру територіальної громади (якщо чоловік і дружина прописані разом).

Зверніть увагу! Положення абз. 3 п. 2-1 Правил перетину державного кордону громадянами України не містять вимоги про те, що чоловік і дружина повинні бути зареєстровані (прописані) за однією адресою. Відсутність спільної реєстрації не може бути причиною для відмови в перетині кордону.

Однак, якщо чоловік та дружина прописані разом, то документ про це краще надати на пункті пропуску.

Жодних інших документів для виїзду за кордон не потрібно.

Зверніть увагу! З 28 жовтня 2022 року довідка МСЕК при перетині кордону не приймається. Потрібно пред’являти один з вищеперелічених документів.

У всіх моїх клієнтів, які перетинали кордон як супроводжуюча особа батька-інваліда, матері-інваліда, тестя-інваліда, дружини-інваліда І, ІІ або ІІІ групи ще не виникало суттєвих проблем із перетином кордону.

Та обставина, що жінка може сама працювати, не може бути підставою для відмови у виїзді.

Правила перетину кордону таких обмежень не містять.

Звертаю увагу! Виїхати за кордон чоловік зможете лише супроводжуючи дружину. Без неї його не випустять.

Виїзд за межі України чоловіка може здійснюватися самостійно без дружини лише на підставі довідки про перебування дружини з інвалідністю на консульському обліку (абз. 12 п. 2-1 Правил перетину державного кордону громадянами України). 

Отже, чоловік може виїхати за кордон без дружини лише за умови, що дружина перебуває за кордоном та знаходиться там на консульському обліку і у чоловіка буде на руках відповідна довідка. В іншому випадку - виїзд можливий лише разом з дружиною.

Для перетину кордону з сином, який має інвалідність ІІ групи, батьку необхідно надати оригінал свідоцтво про народження сина та документи сина, що підтверджують його інвалідність (або їх нотаріально засвідчені копії).

Умови перетину ті ж самі, що й з дружиною - виїзд можливий разом з сином.

Кількість виїздів на рік як з дружиною або сином, так і без них (за умови, що дружина/син вже знаходиться за кордоном і перебуває на консульському обліку) - не обмежена.

ІІІ. Щодо отримання відстрочки від мобілізації сином.

Відповідно до абзацу 3 частини 1 статті 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», в редакції Закону № 2122-IX від 15 березня 2022 року, не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані, визнані в установленому порядку особами з інвалідністю або відповідно до висновку військово-лікарської комісії тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров’я на термін до шести місяців (з наступним проходженням військово-лікарської комісії).

Отже, чоловік не підлягає мобілізації, якщо йому встановлена інвалідність І, ІІ або ІІІ групи, що прямо передбачено в законі.

Норма абз. 3 ч. 1 ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» є імперативною, вичерпною та не передбачає додаткових умов чи альтернатив окрім вказаних в нормі закону.

Тому, достатньо підтвердження самого факту інвалідності (не потрібно, щоб інвалід був «лежачий», чи потребував постійної опіки чи піклування).

Інвалідність має бути встановлена саме в Україні, українським МСЕК, а не закордоном.

Положення чинних нормативно-правових актів не передбачають якогось конкретного переліку документів, які необхідно подати для отримання відстрочки від мобілізації (є перелік документів лише для осіб, які призиваються на строкову службу).

Тому, перелік документів фактично сформувався на практиці за місяці проведення мобілізації.

Після отримання повістки Вам необхідно звернутись до військкомату із письмовою заявою, описати обставини та підстави з обов’язковим посиланням на абз. 3 ч. 1 ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» та просити звільнити Вас від мобілізації (надати відстрочку від мобілізації), у зв’язку з тим, що Ви маєте інвалідність ІІ групи.

До заяви необхідно долучити наступні документи:

- Копію довідки МСЕК.

- Копію довідки для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу (якщо там зазначено групу інвалідності) або копію пенсійного посвідчення (якщо Ви отримуєте пенсію по інвалідності).

- Копія паспорта та податкового номера.

Всі документи, що подаються до військкомату необхідно завірити у нотаріуса та долучити їх до заяви про надання відстрочки.

Заява пишеться в двох екземплярах. Один з додатками для військкомату, інший - для Вас. Щоб військкомат поставив на ньому відмітку про прийняття Вашої заяв.

Заява подається в канцелярію військкомату. Її також може прийняти черговий на вахті. Головне, щоб та особа, яка приймає заяву поставила Вам відмітку про її прийняття.

Просто так заяву без відмітки про отримання не віддаємо, в скриньку для «звернень та пропозицій» її не кидаємо.

Відмовити у прийнятті цієї заяви Вам не мають права. Згідно ст.ст. 1, 13 Закону України «Про звернення громадян», у Вас зобов’язані прийняти заяву та зареєструвати її в порядку, визначеному Постановою КМУ від 14 квітня 1997 року № 348.

Але якщо військкомат відмовляється приймати від Вас заяву або ставити відмітку про її прийняття, а часу та бажання оскаржувати такі дії у Вас немає, - направте цю заяву з додатками до неї цінним листом з описом вкладення та з кур’єрською доставкою.

Квитанцію про відправлення та опис вкладення необхідно зберігати. Щоб у майбутньому за необхідності можна було поскаржитись і долучити доказ направлення чоловіком заяви та її отримання військкоматом.

Іншими словами - щоб доказати, що у військкомат були подані документи, які підтверджують право на відстрочку.

Коли Ви підете у військкомат, то Вас направлять на проходження ВЛК (медкомісії) для визначення ступеню придатності (придатний/обмежено придатний/не придатний з виключенням з військового обліку).

Тому, пам’ятайте: заява про надання відстрочки повинна бути подана або надіслана поштою ще до походу у військкомат. Спочатку подаєте заяву, потім - проходження медкомісії.

Це правило з практичного досвіду. Оскільки відразу після проходження ВЛК військкомат може вручити повістку на відправку. Після вручення такої повістки відстояти право на відстрочку набагато складніше. Військкомати посилаються на те, що військовозобов’язаний своєчасно не попередив про наявність в нього права на відстрочку.

Тому, всім своїм клієнтам я рекомендую подавати заяву про відстрочку першочергово. Спочатку заява з документами, потім - все решта.

Зверніть увагу! Незалежно від того який ступінь придатності Вам буде встановлений медкомісією, Ви все одно не підлягаєте мобілізації, оскільки маєте інвалідність.

Тому, якраз і важливо подати до військкомату документи про інвалідність ще до того як Ви закінчите проходити ВЛК (медкомісію).

На заяву про відстрочку можуть взагалі не надати жодної відповіді.

Заява та документи що подаються на підтвердження права на відстрочку (довідка МСЕК, посвідчення про інвалідність та ін.) просто долучаються до Вашої особової справи в ТЦК та СП (військоматі), та Вас більше не турбують.

Надання будь-яких довідок про відстрочку від мобілізації чинним законодавством не передбачено. Тому, деякі військкомати надають довідку, деякі - ні. В деяких військкоматах у повістках ставлять відмітку «до особливого розпорядження», або витяг з протоколу засідання комісії з надання відстрочки. Таку повістку або витяг з протоколу також можна показувати на блокпостах, щоб не вручали нову повістку. Все залежить від практики конкретного військкомату.

В тих випадках, коли довідку на руки не давали, я зверталася до цього військкомату з адвокатським запитом з вимогою повідомити «чи надано ПІБ відстрочку?», військкомати надавали відповідь на запит з підтвердженням того, що відстрочку надано. Відповідь на адвокатський запит фактично замінює довідку про відстрочку і її можна показувати на блок-постах чи коли намагаються вручити повістку.

Отже, якщо Вам не дадуть довідку про відстрочку, Ви можете звернутись до адвоката, щоб він направив такий запит у ваших інтересах. 

Якщо у Вас є додаткові питання, а також за зразком заяви - можете написати мені їх на електронну пошту: ivanchenko.2015av@gmail.com

Якщо Вам була корисна моя консультація, буду вдячна за позитивний відгук.

З повагою, адвокат Анастасія ІВАНЧЕНКО

Якщо подобається, тисни кнопку
  • Дуже дякую за максимально детальну консультацію. Був приємно здивований оперативністю і тим наскільки детально було дано відповіді на мої запитання і навіть більше, враховано моменти і дані відповіді так, що вони відповідали на питання, які могли б виникнути у перспективі. На рахунок зразку заяви напишу вам на електронну пошту. Ще раз дякую

Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram