Купівля (або безоплатне отримання) земельної ділянки сільськогосподарського призначення комунальної власності у власність

Доброго дня!
Чи маю я право, на даний час, купити (або отримати безоплатно) у свою приватну власніть земельну ділянку сільськогосподарського призначення (а саме зем. ділянку із цільовим призначеням: "для ведення товарного сільськогосподарського виробництва") комунальної власності (власник - міська рада, а земельна ділянка знаходиться в межах села, що в ходить в ОТГ)?
На даній земельній ділянці знаходиться моє нерухоме майно (стара невилика ферма, інколи використовую як склад), я власник. Майно оформив (право власності на майно) ще в 2014 році.
З 2014 року земельна ділянка не була ніяк оформлена (навіть не було кадастрового номера), тобто, фактично я офіційно мав майно, а земельну діялнку під майном використовував як належне, без оформлення, оренду/податки не оплачував.
На даний час біля скаду хочу будувати допоміжні приміення (споруди), тобто потрібно було формити зем. ділянку належним чином.
Звернувся із даним питанням (оформлення землі) в міську раду (село в якому моє майно входить до ОТГ). Юристи ради сказали мені подати заяву про надання в оренду землі, подав (бо сказали - "так треба у цьому процесі"). Рада виготовила тех. документацію на зем. діялнку, присвоїно кадастровий номер зем. ділянці (цільове: для ведення товарного сільськогосподарського виробництва), прийняла рішення і зараз хоче надати мені діялнку (на якій моє майно) в оренду на 7 років.
У свою чергу, чи можу я зразу викупити земельну ділянку із цільовим призначеням: "для ведення товарного сільськогосподарського виробництва" (щоб не брати її в оренду), що знаходитья під моїм майно у приватну власність в міської ради, або отримати її безоплатно?
Чи це зараз реально?
Також у міській раді кажуть, що я маю заплатити оренду не з моменту укладення договору, а з 2014 року (момент реєстрації права власності на майно)... Чи правомірні такі вимоги?

22.03.2023 16:04 842

Консультація виконавця

Андрей Карпенко
Адвокат
У сервісі: 3 роки
145 відгуків (145 +) (0 -)
Консультацій: 715

Вітаю!

ВИ МАЄТЕ ПРАВО ЯК НА КУПІВЛЮ ТА І НА ПРИВАТИЗАЦІЮ ЗЕМЕЛЬНОЇ ДІЛЯНКИ. 

ВАТ ТРЕБА ПОДАТИ ЗАЯВУ (КЛОПОТАННЯ) ДО МІСЦЕВОГО ОРГАНУ ВЛАДИ. 

1.

Продаж громадянам і юридичним особам земельних ділянок державної (крім земельних ділянок, на яких розташовані об'єкти, які підлягають приватизації) та комунальної власності провадиться місцевими державними адміністраціями, Радою міністрів Автономної Республіки Крим або органами місцевого самоврядування в межах їх повноважень (ч. 1 ст. 128 Земельного кодексу України).

Громадяни та юридичні особи, зацікавлені у придбанні земельних ділянок у власність, подають заяву (клопотання) до відповідного органу виконавчої влади або сільської, селищної, міської ради чи державного органу приватизації з зазначенням (ч. 2 ст. 128 Земельного кодексу України):

  • місця розташування земельної ділянки;
  • її цільового призначення, розміру та площі;
  • згоди на укладення договору про оплату авансового внеску в рахунок оплати ціни земельної ділянки.

  • документ, що посвідчує право користування земельною ділянкою (у разі його наявності), та документи, що посвідчують право власності на нерухоме майно (будівлі та споруди), розташоване на цій земельній ділянці (у разі наявності на земельній ділянці будівель, споруд);
  • копія установчих документів для юридичної особи, а для громадянина - копія документа, що посвідчує особу.

Орган державної влади, Рада міністрів Автономної Республіки Крим або орган місцевого самоврядування  розглядає заяву (клопотання) і приймає рішення (ч. 3 ст. 128 Земельного кодексу України):

  • про надання дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки (якщо такий проект відсутній) та/або про проведення експертної грошової оцінки земельної ділянки (крім земельних ділянок площею понад 50 гектарів для розміщення відкритих спортивних і фізкультурно-оздоровчих споруд);
  • чи про відмову в продажу із зазначенням обґрунтованих причин відмови.

Рішення Ради міністрів Автономної Республіки Крим, місцевої державної адміністрації, сільської, селищної, міської ради про продаж земельної ділянки є підставою для укладання договору купівлі-продажу земельної ділянки (ч. 6 ст. 128 Земельного кодексу України).

 

2.

Кожен громадянин може одночасно отримати та приватизувати 6 земельних ділянок різного призначення, тобто передача земельних ділянок безоплатно у власність громадян у межах зазначених норм, провадиться один раз по кожному виду використання (частина четверта статті 116 Земельного кодексу України).

Громадяни України мають право на безоплатну передачу їм земельних ділянок із земель державної або комунальної власності в таких розмірах:

  • для ведення фермерського господарства - в розмірі земельної частки (паю), визначеної для членів сільськогосподарських підприємств, розташованих на території сільської, селищної, міської ради, де знаходиться фермерське господарство;
  • для ведення особистого селянського господарства - не більше 2,0 гектара;
  • для ведення садівництва - не більше 0,12 гектара;
  • для будівництва і обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка) у селах - не більше 0,25 гектара, в селищах - не більше 0,15 гектара, в містах - не більше 0,10 гектара;
  • для індивідуального дачного будівництва - не більше 0,10 гектара;
  • для будівництва індивідуальних гаражів - не більше 0,01 гектара.

Громадянам, зацікавленим в одержанні безоплатно у власність земельної ділянки із земель державної або комунальної власності необхідно звернутися із клопотанням про надання дозволу на розробку проекту землеустрою до відповідного органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування, який передає земельні ділянки державної чи комунальної власності у власність відповідно до повноважень, визначених статтею 122 Земельного кодексу України, а саме:

  • сільської, селищної, міської ради (якщо питання стосуються земель комунальної власності, які розташовані в населених пунктах);
  • районної державної адміністрації (якщо питання стосується земель державної власності у межах сіл, селищ, міст районного значення та поза межами населених пунктів для: ведення водного господарства; індивідуального дачного будівництва; будівництва об'єктів, пов'язаних з обслуговуванням жителів територіальної громади району (шкіл, закладів культури, лікарень, підприємств торгівлі тощо з урахуванням вимог частини сьомої цієї статті);
  • обласні державні адміністрації (якщо питання стосується земель державної власності у межах міст обласного значення та за межами населених пунктів, а також земельні ділянки, що не входять до складу певного району, або у випадках, коли районна державна адміністрація не утворена
  • Головного управління Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру в області (якщо питання стосується земельних ділянок для сільськогосподарських потреб).

У клопотанні зазначаються цільове призначення земельної ділянки та її орієнтовні розміри (в межах норм безоплатної приватизації) (зразки клопотання (заяви).[1]
До клопотання додаються:

  1. графічні матеріали, на яких зазначено бажане місце розташування земельної ділянки (наприклад, викопіювання з кадастрової карти);
  2. погодження землекористувача (у разі вилучення земельної ділянки, що перебуває у користуванні інших осіб);
  3. документи, що підтверджують досвід роботи у сільському господарстві або наявність освіти, здобутої в аграрному навчальному закладі (у разі надання земельної ділянки для ведення фермерського господарства);
  4. копію документа, що посвідчує особу (наприклад, паспорта громадянина України);
  5. документ що підтверджує право на пільги при отриманні земельних ділянок (у разі наявності останнього).

 Забороняється вимагати додаткові матеріали та документи (частина шоста статті 118 Земельного кодексу України).

Рішення про надання дозволу на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки відповідним органом влади, або про відмову у наданні такого дозволу (мотивовано) має бути прийнято в місячний строк.
Підставою відмови у наданні такого дозволу може бути лише невідповідність місця розташування об'єкта вимогам законів, прийнятих відповідно до них нормативно-правових актів, генеральних планів населених пунктів та іншої містобудівної документації, схем землеустрою, техніко-економічних обґрунтувань використання та охорони земель адміністративно-територіальних одиниць, проектів землеустрою щодо впорядкування територій населених пунктів, затверджених у визначеному порядку.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram