Дозвіл від банку на виїзд за кордон на авто що у кредиті

Чи обов`язково отримувати від банку дозвіл на виїзд за кордон на авто що знаходиться в кредиті як заставне майно (це один автомобіль)?

24.03.2023 14:22 825

Консультація виконавця

Игорь Дайнеко
Адвокат Чернігів
У сервісі: 4 роки
418 відгуків (416 +) (2 -)
Консультацій: 1592
Топ 3 спеціалізації:
  • Адміністративне право
  • Військове право
  • Цивільне право

Добрий день. 

Якщо авто ваше (ви власник згідно свідоцтва про реєстрацію ТЗ) але передане в заставу, то потрібно читати ваш договір застави та/або кредитний договір так згідно ст. 17 ЗУ "Про заставу" заставодавець зберігає право розпорядження заставленим майном, якщо інше не передбачено законом чи договором. 

Якщо договір застави та/або кредитний договір не передбачають обмежень щодо виїзду за кордон на авто, що в заставі, або не передбачають отримання письмового дозволу, то жодних перешкод для перетину авто кордону не має і дозвіл брати не потрібно. 

Якщо авто лізингове (зареєстроване згідно свідоцтва на банк чи лізингову компанію) то без згоди власника (лізингодавця) перетнути кордон ви не зможете на авто так як ви не є власником авто, а є користувачем. В такому випадку потрібно мати окрім іншого доручення з правом вивезення авто за кордон. 

Таким чином, можливість перетину кордону на заставному авто залежить від того хто є власником авто (ви чи лізингодавець (якщо мав місце лізинг, а не договір застави) та від умов договору застави та/або кредитного договору, якщо власником є ви. 

Бажаю успіху. 

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram