Вступ до ВНЗ без військового квитка ( друга вища)

Добрий день!

З 2014 року проживаю за кордоном, зараз теж за кордоном. В 2023 році хочу вступити в український університет - денна форма навчання ( це буде моя друга вища освіта).

В армії не служив, після того, як виповнилося 27 років військовий квиток не отримав ( є приписне). При виїзді ніяких дій у воєнкоматі не робив ( не знімався з обліку, ітд).

Повістки ніколи не отримував, хоча вони й приходили декілька разів по адресі, де прописаний ( де живуть батьки).

Моє питання полягає в наступному - чи можливий наступний алгоритм вступу до ВНЗ:

1) Зарахування до ВНЗ без військово-облікового документа ( військового квитка в моєму випадку) із зобов`язанням отримати його і принести до ВУЗу протягом якогось часу після зарахування?

Наскільки зрозумів з цьогорічного Порядку прийому на навчання для здобуття вищої освіти - в них відсутня вимога подавати військово-обліковий документ для військовозобов`язаних. Якщо правильно переглянув цьогорічний Порядок, там взагалі не згадуються військово-облікові документи.

2) Після зарахування до ВНЗ взяти витяг про те, що я вже студент і з ним піти до Територіального центру комплектування і соціальної підтримки за місцем прописки і на основі того, що я вже зарахований до навчання, тобто студент, пройти там війського-лікарську комісію і отримати відстрочку?

3) Чи існують якісь ризики, що на якомусь етапі щось піде не так?)

Заздалегідь дякую і гарного дня.

25.03.2023 15:38 11143

Консультація виконавця

Дмитро Дончак
Юрист
У сервісі: 4 роки
711 відгуків (710 +) (1 -)
Консультацій: 1819
Топ 3 спеціалізації:
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право
  • Кредити банків

Добрий день.

1. Дійсно, в порядку прийому на навчання для здобуття вищої освіти на 2023 рік немає згадок про обов'язкове надання військово-облікового документу. В той же час, цей Порядок поки що тільки подано в Міністерство юстиції для державної реєстрації.

Під час проведення державної реєстрації до тексту до "порядку" можуть бути внесені зміни, тому поки що на всякий випадок я би рекомендував брати до уваги "Порядок" на 2022 рік.

У відповідності до пункту 5 Розділу 6 Наказу № 392 від 27.04.2022 року "Про затвердження Порядку прийому на навчання для здобуття вищої освіти в 2022 році",

Під час подання заяви в паперовій формі вступник особисто пред’являє оригінали:
- документа (одного з документів), що посвідчує особу, передбаченого Законом України "Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус";
- військово-облікового документа (для військовозобов’язаних - військового квитка або тимчасового посвідчення військовозобов’язаного, а для призовників - посвідчення про приписку до призовних дільниць);
- документа (державного зразка) про раніше здобутий освітній (освітньо-кваліфікаційний) рівень, на основі якого здійснюється вступ, якщо інформація про нього не зберігається в Єдиній державній електронній базі з питань освіти;
- документів, які підтверджують право вступника на спеціальні умови участі в конкурсному відборі на здобуття вищої освіти.

Таким чином, є вимога надати оригінал військово-облікового документа.

В той же час, у відповідності до листа  Міністерства освіти і науки України до керівників закладів фахової передвищої, вищої освіти "Про деякі особливості зарахування вступників", З метою забезпечення права вступників на отримання освіти  у разі відсутності у вступника військово-облікового документа (для військовозобов'язаних - військового квитка або тимчасового посвідчення військовозобов'язаного, а для призовників - посвідчення про приписку до призовних дільниць) здійснювати його зарахування на підставі письмового зобов'язання здійснити оформлення військово-облікового документа впродовж шести місяців від початку навчання. Письмове зобов'язання може бути надіслано дистанційно з накладанням кваліфікованого електронного підпису вступника (вступниками з особливо небезпечних або тимчасово окупованих російською федерацією територій України може надсилатись скан/фотокопія заяви без накладання кваліфікованого електронного підпису) з попередженням про відрахування в разі ненадання документів.

Отже, в любому випадку - реєстрація Порядку в чинній редакції, чи реєстрація Порядку з внесенням змін і залишенням вимоги про надання військово-облікового документа, - Ви маєте право подати заяву на вступ до ВНЗ без пред'явлення військово-облікового документа.

2. Після зарахування Ви маєте право прийти до свого ТЦК, надати документ, що підтверджує зарахування на денну форму навчання. Вам також необхідно буде написати Заяву про надання відстрочки. Після обов'язкового проведення військово-лікарської комісії з визначенням ступеня придатності до служби, Вам повинні видати військово-обліковий документ (тимчасове посвідчення) та довідку про відстрочку від мобілізації.

3. Неможливо напред передбачити всі варіанти розвитку подій, особливо якщо це стосується військкомату. Але щоб убезпечити себе від зайвих хвилювань, раджу перед візитом до ТЦК відправити до них заяву провідстрочку з доданими копіями документів. Заяву відправляєте Укрпоштою цінним листом з описом вкладеного з кур'єрською доставкою. Після отримання повідомлення про вручення листа - можна брати оригінали документів і йти до ТЦК. В принципі, з таким варіантом не бачу підстав для виникнення будь-яких проблем.

.

Якщо залишились питання, або щось незрозуміло - пишіть мені на мою пошту ddmitr@ukr.net

З повагою, Дмитро Дончак.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram