ОСББ не решает вопросы одного подъезда

Добрый день, 

Подскажите, пожалуйста, по такому вопросу. 

Деньги ОСББ тратятся на облагораживание придомовой территории внутри двора, но не тратятся на подъезд, которы1 с внешней стороны двора, хотя этот подъезд также относится к ОСББ, и жильцы деньги платят. Возле этого подъезда разрушен заборчик, общее состояние двора неудовлетворительное, беспорядок, хотя возле других подъездов порядок наводится. На вопросы жильцов глава ОСББ отвечает, что именно в этом подъезде должники по коммунальным услугам, поэтому он не может выделить деньги на облагораживание придомовой территории. 

1. Скажите, может ли глава ОСББ отказать в выделении денег на конкретный подъезд из-за того, что кто-то не платит коммунальные услуги?

2. Как получить от него отчет по распределению средств и добиться действий? Может есть формат Заявляния  (например, Заява голові ОСББ, подписанная несколькими жильцами подъезда с просьбой делать своб работу и отчитаться по деньгам :)? И если да, писать ли на его имя, чтобы он предоставил письменный отчет в чат, а не отмахивался, что денег нет именно на этот подъезд?

Я читала, что вопрос распределения средств решаются на общем собраними жильцов большинством голосов (50%+), но вряд ли целое собрание соберется ради одного подъезда, если даже в одном проблемном подъезде малое количество жильцов заинтересованы в решении вопроса и тем, куда вообще тратятся деньги ОСББ. То есть жильцы неактивны.

Спасибо.

26.03.2023 17:47 698

Консультація виконавця

Галина Токмач
Юрист Мирноград
У сервісі: 4 роки
132 відгука (132 +) (0 -)
Консультацій: 450
Топ 3 спеціалізації:
  • Трудове право
  • Військове право
  • Цивільне право

Добрий день!

1) Скажите, может ли глава ОСББ отказать в выделении денег на конкретный подъезд из-за того, что кто-то не платит коммунальные услуги? - ні, якщо мова йде про заборгованість по комунальним послугам, а не внескам на утримання та ремонт спільного майна у багатоквартирному будинку.

Крім того, питання використання коштів об'єднання має вирішуватися загальними зборами. Чи приймалося таке рішення у вашому ОСББ?

Якщо Вам це невідомомо, то потрібно письмово звернутися до голови правління, щоб Вам надали копію відповідного протоколу та статуту об'єднання.

Закон України "Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2866-14/conv#n...):

Стаття 10. Статутні органи об'єднання

Органами управління об'єднання є загальні збори співвласників, правління, ревізійна комісія об'єднання.

Рішення загальних зборів, прийняте відповідно до статуту, є обов'язковим для всіх співвласників.

Рішення загальних зборів оприлюднюється. У передбачених статутом або рішенням загальних зборів випадках воно може бути надане співвласникам під розписку або направлене поштою (рекомендованим листом).

Співвласники мають право знайомитися з рішеннями (протоколами) загальних зборів, затвердженими такими рішеннями документами та робити з них копії.

До виключної компетенції загальних зборів співвласників відноситься:

питання про використання спільного майна;

затвердження кошторису, балансу об'єднання та річного звіту;

визначення порядку сплати, переліку та розмірів внесків і платежів співвласників;

прийняття рішення про реконструкцію та ремонт багатоквартирного будинку або про зведення господарських споруд.

До компетенції правління відноситься:

підготовка кошторису, балансу об'єднання та річного звіту;

здійснення контролю за своєчасною сплатою співвласниками внесків і платежів та вжиття заходів щодо стягнення заборгованості згідно з законодавством;

розпорядження коштами об'єднання відповідно до затвердженого загальними зборами об'єднання кошторису;

укладення договорів про виконання робіт, надання послуг та здійснення контролю за їх виконанням;

ведення діловодства, бухгалтерського обліку та звітності про діяльність об'єднання.

Стаття 14. Права співвласника

Співвласник має право:

брати участь в управлінні об'єднанням у порядку, визначеному цим Законом і статутом об'єднання;

обирати та бути обраним до складу статутних органів об'єднання;

знайомитися з протоколами загальних зборів, робити з них виписки;

одержувати в установленому порядку інформацію про діяльність об'єднання;

вимагати від статутних органів захисту своїх прав та дотримання співвласниками правил добросусідства;

одержувати в установленому статутом порядку інформацію про діяльність асоціації.

Об’єднання на вимогу співвласника зобов'язане надати йому для ознайомлення всі свої фінансові звіти.

Стаття 21. Кошти об'єднання

Кошти об’єднання складаються з:

залишків коштів на утримання і ремонт багатоквартирного будинку на рахунках особи, що здійснювала управління таким будинком до створення об’єднання;

внесків і платежів співвласників;

коштів, отриманих об’єднанням у результаті здавання в оренду допоміжних приміщень та іншого спільного майна багатоквартирного будинку;

коштів, отриманих об’єднанням як відшкодування за надані окремим категоріям громадян пільги на оплату житлово-комунальних послуг та призначені житлові субсидії;

коштів та майна, що надходять для забезпечення потреб основної діяльності об’єднання;

добровільних майнових, у тому числі грошових, внесків фізичних та юридичних осіб;

коштів, залучених на умовах кредиту або позики;

коштів державного та/або місцевого бюджетів, отриманих на підставі спільного фінансування для утримання, реконструкції, реставрації, проведення поточного і капітального ремонтів, технічного переоснащення багатоквартирного будинку;

пасивних доходів;

доходів від діяльності заснованих об’єднанням юридичних осіб, що спрямовуються на виконання статутних цілей об’єднання;

коштів, отриманих з інших джерел, що спрямовуються на виконання статутних цілей об’єднання.

Порядок сплати, перелік та розміри внесків і платежів співвласників, у тому числі відрахувань до резервного та ремонтного фондів, встановлюються загальними зборами об’єднання відповідно до законодавства та статуту об’єднання.

Стаття 23. Внески на утримання і ремонт приміщень

Утримання і ремонт приміщень, які перебувають у власності, здійснюються відповідно до законодавства України.

Власник квартири та/або нежитлового приміщення зобов'язаний відповідно до законодавства забезпечити використання, утримання, реконструкцію, реставрацію, капітальний ремонт приміщень або їх частин без завдання шкоди майну і порушення прав та інтересів інших співвласників.

Внески на утримання і ремонт приміщень або іншого майна, що перебуває у спільній власності, визначаються статутом об'єднання та/або рішенням загальних зборів.

2) Как получить от него отчет по распределению средств и добиться действий? Может есть формат Заявляния  (например, Заява голові ОСББ, подписанная несколькими жильцами подъезда с просьбой делать своб работу и отчитаться по деньгам :)? И если да, писать ли на его имя, чтобы он предоставил письменный отчет в чат, а не отмахивался, что денег нет именно на этот подъезд? - у даному випадку є два варіанти: подати запит на інформацію (має бути оформлений з дотриманням вимог, наведених у ст.19 Закону України "Про доступ до публічної інформації") або звернутися до адвоката, щоб він подав адвокатський запит. 

Якщо будете подавати запит на інформацію, то можна:

1) віднести особисто (тоді роздрукуйте в 2-х примірниках, щоб на вашому поставили дату отримання та реєстраційний індекс);

2) надіслати поштою цінним листом із описом вкладення та повідомленням про вручення.

Строки відповіді на обидва запити не повинні перевищувати 5 робочих днів з дня отримання запиту.

Відповідно до статті 14 Закону України "Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку" співвласник (власники квартир та нежитлових приміщень у багатоквартирному будинку) має право одержувати в установленому порядку інформацію про діяльність об'єднання. Об’єднання на вимогу співвласника зобов'язане надати йому для ознайомлення всі свої фінансові звіти.

Відповідно до пункту 4 частини першої статті 6 Закону України "Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку" співвласники мають право безоплатно одержувати інформацію про суб’єктів права власності на всі квартири та нежитлові приміщення у багатоквартирному будинку і площу таких квартир та приміщень у порядку і межах, визначених законом.

З приводу розгляду адвокатського запиту існує навіть правова позиція Великої Палати Верховного Суду, викладена в постанові від 16.01.2019 р. (справа №686/23317/13-а): виходячи з правових норм Закону України «Про адвокатуру і адвокатську діяльність», зазначила, що адвокатський запит не є запитом, що направлений на отримання публічної інформації і може бути спрямований не лише до суб`єктів владних повноважень, але й до будь-якої юридичної особи з метою отримання необхідної адвокату інформації для надання правової допомоги клієнту.

Як показує практика, найчастішою підставою для відмови в наданні інформації на адвокатський запит є підстава «конфіденційності» запитуваної інформації, до того ж у відповіді про відмову надати інформацію на запит посилаються на Закон України «Про інформацію», рішення Конституційного Суду України від 30.10.97 р. №5-зп, рішення Конституційного Суду України від 20.01.12 р. №2-рп/2012.

Так, згідно аналізу норм чинного законодавства до конфіденційної інформації, зокрема, належать свідчення про особу (освіта, сімейний стан, релігійність, стан здоров'я, дата і місце народження, майновий стан та інші персональні дані).

Тобто, відмовити надати інформацію на запит в силу конфіденційності можливо лише, якщо запитується вище перерахована інформація.

Разом з тим, частиною восьмою статті 6 Закону України "Про доступ до публічної інформації" встановлено, що обмеженню доступу підлягає інформація, а не документ. Якщо документ містить інформацію з обмеженим доступом, для ознайомлення надається інформація, доступ до якої необмежений.

Це означає, що якщо в документі, який запитується, міститься інформація з обмеженим доступом, у відповідь на запит надається документ, з якого шляхом ретушування вилучено таку інформацію.

Звертайтесь, якщо буде потрібна допомога.

Всього найкращого!

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram