Чи мають представники обленерго без присутності власника квартири замінити лічильник на електроенергію?

Представники обленерго без моєї присутності, без документів, що посвідчують особу, без документів на квартиру, самовільно змінили лічильник на електроенергію, який стоїть в тамбурі. Чи мають вони на це право?

31.03.2023 11:58 1198

Консультація виконавця

Андрей Карпенко
Адвокат Київ
У сервісі: 3 роки
147 відгуків (146 +) (1 -)
Консультацій: 734

Вітаю!

Відповідальність за збереження лічильників, встановлених на сходових клітках у багатоквартирних будинках (і пломб на них), покладається на балансоутримувача (ЖЕК, ОСББ або ЖБК).

Влаштування вузлів обліку електричної енергії здійснюється відповідно до таких нормативних документів:

  • Кодекс комерційного обліку електричної енергії, затверджений постановою НКРЕКП від 14.03.2018 № 311 зі змінами та доповненнями, внесеними постановою НКРЕКП від 20.03.2020 № 716;
  • Правила роздрібного ринку електричної енергії, затверджені постановою НКРЕКП від 14.03.2018 № 312 зі змінами та доповненнями, внесеними постановами НКРЕКП від 21.12.2018 № 2002, від 18.07.2019 № 1525, від 26.06.2018 № 2020;
  • Кодекс систем розподілу, затверджений постановою НКРЕКП від 14.03.2018 № 310;
  • Правила улаштування електроустановок, затверджені наказом Міністерства енергетики та вугільної промисловості від 20.06.2018 № 469;
  • Методика обчислення плати за перетікання реактивної електроенергії, затверджена наказом Міністерства енергетики та вугільної промисловості від 06.02.2018 № 87;
  • Порядок продажу, обліку та розрахунків за електричну енергію з альтернативних джерел енергії об’єктами електроенергетики (генеруючими установками) приватних домогосподарств, затверджений постановою НКРЕКП від 27.02.2014 № 170;
  • Порядок комерційного обліку електричної енергії, виробленої на об’єктах електроенергетики з альтернативних джерел енергії (крім доменного та коксівного газів, з використанням гідроенергії — лише мікро-, міні- та малими гідроелектростанціями), затверджений постановою НКРЕКП від 04.04.2017 № 472;

Установлення, заміна та експлуатація засобів та вузлів обліку електричної енергії

Щодо відповідальності за технічний стан і обслуговування електроустановок, положеннями пунктів 2.2.1-2.2.6 глави 2.2 розділу ІІ Правил роздрібного ринку електричної енергії, затверджених постановою НКРЕКП від 14.03.2018 № 312 (далі – Правила) передбачено, що межі балансової належності та експлуатаційної відповідальності між споживачем (субспоживачем) і оператором системи (основним споживачем) за технічний стан і обслуговування суміжних електроустановок фіксуються в акті розмежування балансової належності електроустановок і експлуатаційної відповідальності сторін.

Межа експлуатаційної відповідальності збігається з межею балансової належності, яка визначається правом власності споживача та оператора системи (основного споживача) на окремі елементи електричної мережі, або встановлюється за згодою сторін.

Точка розподілу електричної енергії встановлюється на межі балансової належності.

Щодо відповідальності за стан внутрішньобудинкових електричних мереж – у багатоквартирного будинку (від вводу в будинок до відхідних клем вузла вимірювання побутового споживача) відповідає власник (балансоутримувач) цих мереж. Межа балансової належності та експлуатаційної відповідальності у багатоквартирному будинку встановлюється:

  1. між власником (балансоутримувачем) внутрішньобудинкових електричних мереж багатоквартирного будинку та оператором системи – відповідно до пункту 2.2.2 або пункту 2.2.3 глави 2.2 Правил;
  2. між власником (балансоутримувачем) мереж багатоквартирного будинку та власником вузла обліку побутового споживача, розміщеного у квартирі, – на вхідних клемах вузла вимірювання;
  3. між власником (балансоутримувачем) мереж багатоквартирного будинку та власником вузла обліку побутового споживача, розміщеного на сходовій клітці, – на вхідних клемах комутаційного апарата, встановленого до вузла вимірювання;
  4. між власником вузла обліку та споживачем – на відхідних клемах вузла вимірювання.

За стан контактних з'єднань на межі експлуатаційної відповідальності та на вхідних і вихідних клемах, опломбованих у вузлах обліку засобів вимірювальної техніки, відповідає оператор системи.

Заміну елементів вузла обліку забезпечує його власник.

Щодо установлення, експлуатації засобів вимірювальної техніки (ЗВТ), пунктами 2.3.2-2.3.10 глави 2.3 розділу ІІ Правил визначено, що для вимірювання з метою комерційних розрахунків за електричну енергію мають використовуватися розрахункові ЗВТ, які відповідають вимогам Кодексу комерційного обліку (Кодекс), Закону України «Про метрологію та метрологічну діяльність» та іншим нормативно-правовим актам, що містять вимоги до таких засобів вимірювальної техніки.

Електроустановки споживачів мають бути забезпечені необхідними розрахунковими ЗВТ для розрахунків за спожиту електричну енергію, технічними засобами контролю і управління споживанням електричної енергії та величини потужності, а також (за бажанням споживача) суміщеними з лічильником електричної енергії або окремими ЗВТ для контролю якості електричної енергії.

Відповідальним за експлуатацію та технічний стан засобів (вузлів) вимірювальної техніки є їх власник.

Щодо заміни засобів вимірювальної техніки, вищезазначеними положеннями Правил встановлено, що планова заміна, у тому числі на виконання вимог нормативно-правових актів, технічна підтримка та обслуговування розрахункових ЗВТ електричної енергії здійснюються постачальником послуг комерційного обліку (ППКО) за договором про надання послуг комерційного обліку, який укладається між споживачем та постачальником послуг комерційного обліку відповідно до Кодексу.

Планова заміна, у тому числі на виконання вимог нормативно-правових актів, технічна підтримка та обслуговування розрахункових ЗВТ електричної енергії здійснюються їх власником господарським або підрядним способом або ППКО відповідно до договору про надання послуг комерційного обліку, який укладається між споживачем та ППКО відповідно до Кодексу.

ЗАТВЕРДЖЕНО
Постанова НКРЕКП
14.03.2018 № 311
(у редакції постанови НКРЕКП
від 20.03.2020 № 716)

КОДЕКС
комерційного обліку електричної енергії

5.5.3. Відповідальність за збереження і цілісність квартирних ЗКО, пломб та індикаторів на ЗКО, установлених на сходових клітках, покладається на власника будинку або організацію, яка є балансоутримувачем будинку.

Непланова заміна, ремонт розрахункових ЗВТ здійснюється ППКО за рахунок учасника роздрібного ринку, на вимогу (за ініціативою) якого здійснюється непланова заміна, ремонт розрахункового ЗВТ.

Слід зазначити, що у разі, коли у споживача виникає сумнів у правильності показів ЗВТ або визначення суми у пред’явленому до оплати документі щодо оплати за постачання або розподіл (передачу) електричної енергії споживач подає про це заяву учаснику роздрібного ринку, який надав розрахунковий документ.

ВИСНОВОК: 

ДІЇ ПОСТАЧАЛЬНИКА ЕЛЕКТРОЕНЕРГІЇ ПОВНІСТЮ ВІДПОВІДАЮТЬ ВИМОГАМ ЗАКОНОДАВСТВА УКРАЇНИ,  ТОМУ ЩО ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ЗА ЗБЕРЕЖЕННЯМ ЛІЧИЛЬНИКА, РОЗТАШОВАНОГО ЗА МЕЖАМИ КВАРТИРИ, Є БАЛАНСОУТРИМУВАЧ БУДИНКУ.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram