Як перевестися на ППД?

Я є військовослужбовцем зсу. За висновком ВЛК обмежено придатний до військової служби. Займав посаду оператора-обчислювача. Після реорганізації підрозділу (самохідний артилерійський дивізіон, по суті скорочення штату) перевели до стрілецького батальйону на посаду стрілець-зенітчик. Чи законне таке рішення? Яким чином я можу його оскаржити та перевестися до підрозділу забезпечення чи на посаду згідно ВОС.

01.04.2023 15:49 2122

Консультація виконавця

Добрий день.

По суті заданих питань.

Чи законне таке рішення?

Відповідно до п.п. г) п. 20.3 до Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України, затвердженого Наказом Міноборони України від 14.08.2008  № 402(далі- Положення про ВЛК)(https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1109-08#Text), при медичному огляді військовослужбовців та інших контингентів ВЛК приймаються постанови такого змісту, зокрема: «Обмежено придатний до військової служби». 

Одночасно з постановою ВЛК в індивідуальному порядку з урахуванням військової спеціальності, займаної посади, віку, роботи, що фактично виконується, пристосованості до неї того, хто пройшов медичний огляд, у постанові у довільній формі вказується, які види служби та роботи протипоказані цій особі. 

Особи, визнані обмежено придатними до військової служби, - непридатні до служби у високомобільних десантних військах, плавскладі, морській піхоті, спецспорудах. Військовослужбовці, визнані обмежено придатними до військової служби, придатні до служби у частинах (підрозділах) забезпечення, військових комісаріатах, установах, організаціях, навчальних закладах.

Таким чином, військовослужбовці, що визнанні обмежено придатними не можуть перебувати у бойових частинах(стройовй, ДШВ, тощо) та займати посади, що не відповідають його стану здоров’я, якщо військовослужбовець займає посаду або його переводять на таку посаду, що не відповідає п.п. г п. 20.3 Положення, він має право на переведення.

Крім того, п. 112 Положення зазначено, що військовослужбовець, який проходить військову службу за призовом, переміщується у зв'язку зі службовою необхідністю та за станом здоров'я на нове місце військової служби без його згоди.

Військовослужбовець може бути переміщений на нове місце військової служби з однієї військової частини до іншої у випадках, визначених пунктом 82 цього Положення, а також якщо з урахуванням вчиненого правопорушення військовослужбовець, якому призначено покарання у виді службового обмеження для військовослужбовців, не може бути залишений на посаді, пов'язаній із керівництвом підлеглими особами.

Зазначене переміщення здійснюється без згоди військовослужбовця, крім таких випадків:

  • неможливість проходження військовослужбовцем військової служби у місцевості, до якої його переміщують, відповідно до висновку (постанови) військово-лікарської комісії;
  • неможливість проживання членів сім'ї військовослужбовця за станом здоров'я в місцевості, до якої його переміщують, відповідно до документів, які це підтверджують;
  • потреба у догляді за непрацездатними чи хворими батьками, дружиною (чоловіком) або особами, які виховували його з дитинства замість батьків і були визнані опікунами та мешкають окремо від сім'ї військовослужбовця, відповідно до документів, які це підтверджують.

Військовослужбовець, який проходить військову службу за призовом, переміщується у зв'язку із службовою необхідністю та за станом здоров'я на нове місце військової служби без його згоди.

Враховуюче вищенаведене, ігнорування висновку ВЛК(довідки) є протиправним, оскільки Ви повинні займати посади відповідно до стану здоровʼя та враховуючи п.п. г) п. 20.3 до Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України, затвердженого Наказом Міноборони України від 14.08.2008  № 402. 

Яким чином я можу його оскаржити та перевестися до підрозділу забезпечення чи на посаду згідно ВОС.

Згідно ст. 82 Положення про проходження громадянами України військової служби у Збройних Силах України, що затверджене Указом Президента України від 10 грудня 2008 року № 1153/2008(https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1153/2008#Text), 

1) на вищі посади - у порядку просування по службі;

2) на рівнозначні посади:

за станом здоров'я - на підставі висновку (постанови) військово-лікарської комісії;

3) на нижчі посади:

за станом здоров'я - на підставі висновку (постанови) військово-лікарської комісії;

Відповідно до п. 113 Положення про проходження військової служби (далі - Положення) (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1153/2008#Text) – 

- за станом здоров'я - на підставі укладання (постанови) військово-лікарської комісії  

Відповідно до Дисциплінарного статуту Збройних Сил України(ЗУ "Про звернення громадян), усі пропозиції, заяви чи скарги розглядаються і вирішуються у строк не більше одного місяця з часу їх отримання, а ті, що не потребують додаткового вивчення й перевірки, - невідкладно, але не пізніше п`ятнадцяти днів з часу їх надходження.Якщо у місячний строк вирішити порушені у зверненні питання неможливо, командир встановлює новий строк, про що сповіщається військовослужбовець, який подав звернення. При цьому загальний строк розгляду пропозиції, заяви чи скарги не може перевищувати сорока п`яти днів.

Також згідно з пунктом 3.11.6 Інструкції з діловодства у Збройних Силах України, документи, в яких не зазначено строк виконання, повинні бути виконані не пізніше ніж за 30 календарних днів із моменту реєстрації документа у військовій частині (установи), до якої надійшов документ.

За нормами статті 12 Статуту внутрішньої служби Збройних Сил України, затвердженого Законом України «Про Статут внутрішньої служби Збройних Сил України» від 24.03.1999 № 548-XIV, про все, що сталося з військовослужбовцем і стосується виконання ним службових обов`язків, та про зроблені йому зауваження військовослужбовець зобов`язаний доповідати своєму безпосередньому начальникові, крім тих обставин, щодо надання яких є пряма заборона у законі (таємниця сповіді, лікарська таємниця, професійна таємниця захисника, таємниця нарадчої кімнати тощо).

Із службових та особистих питань військовослужбовець повинен звертатися до свого безпосереднього начальника, а якщо він не може їх вирішити - до наступного прямого начальника (стаття 14 Статуту внутрішньої служби Збройних Сил України).

Таким чином,для переведення на іншу посаду, за станом здоров'я, необхідно подати рапорт до командира про переведення за станом здоров я: до рапорту додаєте висновок ВЛК при визнання обмежено придатним до військової служби. Рапорт подається на командира військової частини у двох екземплярах через безпосереднього командира(або за можливості надсилається поштою рекомендованим листом з описом), один з яких залишається на руках з відміткою про отримання, рапорт підлягає реєстрації у відділі діловодства військової частини(у разі відстутності доказів отримання або відсутності реєстрації рапорту- за рапортом не виникає юридичних наслідків). Рапорт розглядається не більше одного місяця з часу його отримання.

Зразок рапорту

Командиру____________________________

 ________

_______________________________________

(прізвище, ініціали)

 

 

Посада,  В/ч __________

_______________________________________

(прізвище, ініціали)

 

адреса зареєстрованого місця проживання:

_______________________________________

місце отримання поштової кореспонденції:

_______________________________________

номер засобів зв’язку: 

_______________________________________

електронна адреса: 

_______________________________________

Я,_______________________________________________________________________________________ (ПІБ, посада, звання, військовий підрозділ), призваний на військову службу під час загальної мобілізації, через введення воєнного стану в Україні 24 лютого 2022 р.

Довідкою ВЛК № __ від __________ мене було визнано обмежено придатним до військової служби.

   Відповідно до п. 113 Указу Президента «Про Положення про проходження громадянами України військової служби у Збройних Силах України» від 10.12.2008 № 1153/2008, переміщення військовослужбовця за станом здоров'я здійснюється за рапортом військовослужбовця та за наявності відповідного медичного висновку.

     Відповідно до п.п. г) п. 20.3 Положення про ВЛК, при медичному огляді військовослужбовців та інших контингентів ВЛК приймаються постанови такого змісту, зокрема: «Обмежено придатний до військової служби». Особи, визнані обмежено придатними до військової служби, - непридатні до служби у високомобільних десантних військах, плавскладі, морській піхоті, спецспорудах. Військовослужбовці, визнані обмежено придатними до військової служби, придатні до служби у частинах (підрозділах) забезпечення, військових комісаріатах, установах, організаціях, навчальних закладах.

     Прошу Вашого клопотання перед вищим командуванням про переведення мене ____________________________________________________________________(ПІБ, звання) до служби у частину (підрозділ) забезпечення військової частини або військовий комісаріат(ТЦК та СП) або установу, організацію, навчальний заклада за станом могоздоров'я по службі відповідно до постанови(довідки) військово-лікарської комісії від ___.___.___. 

Додатки : 1) Постанова(довідка) військово-лікарської комісії від ___.___.___ р. 

З повагою, ___________________________/_________________________________ (підпис) (прізвище, ініціали) «_____» __________________________ 2023 р.

Не дивлячись на протиправну поведінку командування, рекомендує спочатку належним чином подати рапорт на переведення, а після 30 днів (з урахуванням листування та передання документів), якщо буде надана відмова або відстутність відповіді, Ви маєте право звернутись зі скаргою на оперативне командування(штаб(командування військової частини)) або одразу до адміністративного окружного суду(або за місцезнаходженням військвої частини або за Вашим місцем реєстрації) з позовними вимогами до військової частини про про визнання бездіяльності протиправною та зобов`язання вчинити дії(якщо рапорт не розглянуто) та про визнання рішення протиправним скасування рішення та обов`язання вчинити дії(якщо у рапорті відмовлено).

Звичайно Ви маєте право подати скаргу на командування або до суду одразу, однак цей варіант слабкий, оскільки краще довести звернення, підтвердити його отримання та невиконання вимог саме таким шляхом.

Також, у випадку перевищення повноважень командуванням, можливо подати заяву про вчинення кримінального правопорушення командиром, що полягає у перевищені повноважень за ст.426-1 КК України.

Стаття 426-1. Перевищення військовою службовою особою влади чи службових повноважень

1. Перевищення військовою службовою особою влади чи службових повноважень, тобто умисне вчинення дій, які явно виходять за межі наданих цій особі прав чи повноважень, крім передбачених частиною другою цієї статті, якщо ці дії заподіяли істотну шкоду, -

карається обмеженням волі на строк від двох до п’яти років або позбавленням волі на той самий строк.

2. Застосування нестатутних заходів впливу щодо підлеглого або перевищення дисциплінарної влади, якщо ці дії заподіяли істотну шкоду, а також застосування насильства щодо підлеглого -

караються позбавленням волі на строк від трьох до семи років.

3. Діяння, передбачені частиною другою цієї статті, вчинені із застосуванням зброї, а також діяння, передбачені частинами першою або другою цієї статті, якщо вони спричинили тяжкі наслідки, -

караються позбавленням волі на строк від п’яти до дев’яти років.

4. Діяння, передбачені частинами першою, другою або третьою цієї статті, вчинені в умовах особливого періоду, крім воєнного стану, -

караються позбавленням волі на строк від семи до десяти років.

5. Діяння, передбачені частинами першою, другою або третьою цієї статті, вчинені в умовах воєнного стану або в бойовій обстановці, -

караються позбавленням волі на строк від восьми до дванадцяти років.

У заяві необхідно описати всі порушення та обставини, до заяви додати рапорт(з доказами отримання). Заяву необхідно надіслати до Державного бюро розслідувань або до військової прокуратури за місцезнаходженням військової частини або складу.

Якщо у Вас залишились додаткові питання можете звертитися на пошту lexfirmgp@gmail.com або за допомогою месенджерів(0951856806).

Дякую за звернення, буду вдячний за відгук.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram