Як оплачуються заміни вчителю

Вітаю! Я вчитель інформатики, у нас кожен клас ділиться на дві группи і два вчителя інформатики ведуть уроки в одному класі.
Один вчитель пішов у декрет і всі його часи мені пишуть як заміну. Але заміна не повноціна, так як я поєдную дві групи в одну і веду урок. Як мені пояснили, що така заміна оплачується 50%.
Чи правильно це? Без тарифікації і тд.
Заміняти іншого вчителя я буду до кінця року, загальний термін - це 3,5 місяці . Чи будуть вони враховуватися мені при розрахунку відпустки?
Також цікавить питання, як я можу бути впевненна чи правильно мені все нараховують враховуючи заміни? У нас бухгалтер не дає розрахунок по зарплаті, і з ним спілкуватися взагалі неможливо, ні на який контакт не йде. Просто чую відповідь "що все що приходить на карточку - все правильно"
Чи можу я без бухгалтера отримати розрахунок по зарплаті? Якщо ні, то як мені діяти в цій ситуації, чого вона не хоче надавати розрахунок по зарплаті?

02.04.2023 18:55 842

Консультація виконавця

Галина Токмач
Юрист Мирноград
У сервісі: 4 роки
133 відгука (133 +) (0 -)
Консультацій: 458
Топ 3 спеціалізації:
  • Трудове право
  • Військове право
  • Цивільне право

Доброго вечора!

1) Один вчитель пішов у декрет і всі його часи мені пишуть як заміну. Але заміна не повноціна, так як я поєдную дві групи в одну і веду урок. Як мені пояснили, що така заміна оплачується 50%. Чи правильно це? - бажано ознайомитися з наказом, яким на Вас покладено обов'язок щодо заміни тимчасово відсутнього працівника. Зверніться до директора школи та попросіть копію цього наказу.

Відповідно до ст.105 Кодексу законів про працю України працівникам, які виконують на тому ж підприємстві, в установі, організації поряд з своєю основною роботою, обумовленою трудовим договором, додаткову роботу за іншою професією (посадою) або обов'язки тимчасово відсутнього працівника без звільнення від своєї основної роботи, провадиться доплата за суміщення професій (посад) або виконання обов'язків тимчасово відсутнього працівника.

Розміри доплат за суміщення професій (посад) або виконання обов'язків тимчасово відсутнього працівника встановлюються на умовах, передбачених у колективному договорі.

Для тих бюджетників, яким зарплата нараховується на підставі ЄТС розмір доплати обмежується до 50% посадового окладу (пп. “3” п. 3 постанови КМУ від 30.08.2002 № 1298«Про оплату праці працівників на підставі Єдиної тарифної сітки розрядів і коефіцієнтів з оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери»).

У колективних договорах бюджетників, як правило, повторюють дану умову “до 50%”. Це значить, що керівник обов’язково у наказі має визначити точний рівень доплати. 

ХХХХХХХХХХХХХХХ

2) Заміняти іншого вчителя я буду до кінця року, загальний термін - це 3,5 місяці . Чи будуть вони враховуватися мені при розрахунку відпустки? - ні. Адже, фактично Ви виконуєте обов'язки тимчасово відсутнього працівника у межах свого робочого дня (заміна не повноціна, так як я поєдную дві групи в одну і веду урок).

Питання обчислення стажу роботи, що дає право на щорічну відпустку, врегульовано статтею 82 Кодексу законів про працю України.

Отже, до стажу роботи, що дає право на щорічну основну відпустку, зараховуються:

1) час фактичної роботи (в тому числі на умовах неповного робочого часу) протягом робочого року, за який надається відпустка;

2) час, коли працівник фактично не працював, але за ним згідно із законодавством зберігалися місце роботи (посада) та заробітна плата повністю або частково (у тому числі час оплаченого вимушеного прогулу, спричиненого незаконним звільненням або переведенням на іншу роботу), крім випадків, коли за працівниками, призваними на строкову військову службу, військову службу за призовом осіб офіцерського складу, військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період або прийнятими на військову службу за контрактом, у тому числі шляхом укладення нового контракту на проходження військової служби, під час дії особливого періоду на строк до його закінчення або до дня фактичного звільнення зберігалися місце роботи і посада на підприємстві на час призову;

3) час, коли працівник фактично не працював, але за ним зберігалося місце роботи (посада) і йому надавалося матеріальне забезпечення за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, за винятком відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку;

4) час, коли працівник фактично не працював, але за ним зберігалося місце роботи (посада) і йому не виплачувалася заробітна плата у порядку, визначеному статтями 25 і 26 Закону України «Про відпустки», за винятком відпустки без збереження заробітної плати для догляду за дитиною до досягнення нею шестирічного віку;

5) час навчання з відривом від виробництва тривалістю менше 10 місяців за денною формою навчання у закладах професійної (професійно-технічної) освіти;

6) час навчання новим професіям (спеціальностям) осіб, звільнених у зв’язку із змінами в організації виробництва та праці, у тому числі з ліквідацією, реорганізацією або перепрофілюванням підприємства, установи, організації, скороченням чисельності або штату працівників;

7) інші періоди роботи, передбачені законодавством.

До стажу роботи, що дає право на щорічні додаткові відпустки, також зараховуються:

  • час фактичної роботи із шкідливими, важкими умовами або з особливим характером праці, якщо працівник зайнятий у цих умовах не менше половини тривалості робочого дня, встановленої для працівників даного виробництва, цеху, професії або посади;
  • час щорічних основної та додаткових відпусток за роботу із шкідливими, важкими умовами і за особливий характер праці;
  • час роботи вагітних жінок, переведених на підставі медичного висновку на легшу роботу, на якій вони не зазнають впливу несприятливих виробничих факторів.

ХХХХХХХХХХХХХХХ

3) Також цікавить питання, як я можу бути впевненна чи правильно мені все нараховують враховуючи заміни? У нас бухгалтер не дає розрахунок по зарплаті, і з ним спілкуватися взагалі неможливо, ні на який контакт не йде. Просто чую відповідь "що все що приходить на карточку - все правильно" Чи можу я без бухгалтера отримати розрахунок по зарплаті? Якщо ні, то як мені діяти в цій ситуації, чого вона не хоче надавати розрахунок по зарплаті - якщо бухгалтер не надає таку інформацію, то зверніться до директора школи або начальника управління освіти (в залежності від того, чия бухгалтерія нараховує заробітну плату вчителям).

Загалом існує три випадки, коли роботодавці зобов'язані надавати працівникам відомості про зарплату. А саме:

1. Під час кожної виплати зарплати повідомляти про такі дані, що належать до періоду, за який здійснюється оплата праці:

а) загальна сума зарплати з розшифровкою за видами виплат;

б) розміри та підстави відрахувань й утримань із зарплати;

в) сума заробітної плати, що належить до виплати.

Цього вимагає ст. 110 КЗпП і ст. 30 Закону України "Про оплату праці" від 24.03.1995 р. № 108/95-ВР. Однак тут не конкретизується, у якій формі її надавати й у який спосіб. Лише те, що під час кожної зарплатної виплати, причому будь-якої, незалежно від того, аванс це чи відпускні, працівник має отримати такі дані від роботодавця. Важливо те, що надається розрахунковий лист під час кожної виплати зарплати без додаткових заяв від працівника. 

2. Про нараховані суми, належні працівникові в разі звільнення, роботодавець має письмово повідомити працівника перед виплатою зазначених сум (ч. 1 ст. 116 КЗпП). У цій нормі також не йдеться про спосіб повідомлення, а лише про форму - письмово, тобто з наданням документа, з яким працівник має ознайомитися.

3. Колишній працівник має право на ознайомлення з розмірами оплати праці, змістом наказів, згідно з якими йому надавалися відпустки, й іншою інформацією, що стосується його особисто, на підставі ст. 110 КЗпП. Відповідний висновок наведено в постанові ВСУ від 16.08.2017 р. у справі № 6-1231цс17. Позивач (колишній працівник) звертався до свого колишнього роботодавця із заявою про надання довідки про його роботу на цьому підприємстві із зазначенням посади, розміру зарплати з відображенням суми щомісяця з розшифровкою за видами виплат, однак отримав неповну інформацію, тому звернувся до суду.

У такому разі колишній працівник із письмовою заявою звертається до свого екс-роботодавця про надання інформації з указівкою на її обсяг і вид.

Звертайтесь, якщо буде потрібна допомога.

Всього найкращого!

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram