Звітність діяльності благодійної організації в Україні

Доброго дня.
Чи можливо притягнути до відповідальності благодйну обрганізацію (або примусити провести фінансовий аудит), котра не надає звітність на своєму сайті про проведення своєї активності в Україні(закупівлю\доставку гуманітарної допомоги або інших видів допомоги армії, цивільним громадянам або іншим організаціям)? Чи може така організація вимагати оформлення офіційного запиту для надання звітності громадянину України, тобто стверджувати що дана інформація являється конфіденційною і не може бути опублікована публічно.

04.04.2023 20:10 516

Консультація виконавця

Дмитро Дончак
Юрист
У сервісі: 4 роки
734 відгука (733 +) (1 -)
Консультацій: 1857
Топ 3 спеціалізації:
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право
  • Кредити банків

Добрий день.

Благодійні організації здійснюють свою діяльність у відповідності до Закону України "Про благодійну діяльність та благодійні організації".

Згідно з частиною 1 статті 17 цього закону, благодійні організації складають та подають фінансову, статистичну та іншу обов’язкову звітність у порядку, встановленому законом.

- Податкова звітність: означає подання звіту про використання доходів (прибутків). Такий звіт подається в податкову.

- Фінансова звітність: означає подання звіту до органів статистики та ДФС.

- Донорська фінансова звітність: подається всім донорам та благодійникам. Якихось конкретних форм та термінів надання такої звітності не існує. Вони встановлюються самими благодійниками та донорами. Також благодійний фонд може сам в своєму статуті прописати правила надання звітності для своїх донорів та благодійників.

- Управлінська фінансова звітність: означає складання звіту щодо витрачених коштів на управління благодійної організації, та отриманих доходів. Цей звіт (кошторис) затверджується на зборах членів благодійної організації, та надається донорам, благодійникам та податківцям.

Щодо обов'язку надання інформації про свою діяльність (використання коштів) в публічному доступі, в тому числі на своєму сайті:

- законом не передбачено здійснення таких дій, тому це скоріше не обов'язок, а право благодійної організації. Більшість благодійних організацій викладають всю інформацію на своїх сайтах. В основному такий крок розглядаєтся як засвідчення хорошої репутації, і не більше. Тому якщо благодійна огранізація не викладає на своєму сайті у відкритому доступі інформацію про діяльність - це не вважається порушенням законодавства. За такі дії (бездіяльність) неможливо притягнути до відповідальності, так само неможливо змусити благодійну організацію розміщувати вищевказану інформацію на своєму сайті.

Щодо можливості проведення фінансової перевірки (аудиту)

- взагалі, закон не встановлює обов'язку проведення аудиту для благодійних організацій. Такий аудит може бути проведений або на вимогу самої благодійної організації, або ж на вимогу донорів (благодійників). Але щоб провести аудит на вимогу донорів або благодійників, необхіно щоб в статуті благодійної організації була прописана така можливість. Або ж щб можливість проведення аудиту була прописана в договорі (грантовій угоді) між донором та благодійною організацією. 

Щодо відмови в наданні інформації про свою діяльність:

У відповідності до частини 3 статті 17 Закону України "Про благодійну діяльність та благодійні організації", інформація про структуру та розмір доходів і витрат благодійних організацій, а також умови використання їх активів для благодійної діяльності не є конфіденційною інформацією або комерційною таємницею

Таким чином, відмова у наданні звітності на підставі того, що така інформація являється конфіденційною - це порушення норм діючого законодавства. Ви можете направити на адресу благодійної організації цінний лист з описом вкладення, в якому просити надати інформацію про доходи та витрати за той період, який вас цікавить. В разі ігнорування або відмови в наданні такої інформації - маєте право подати скаргу на порушення закону з боку благодійної організації.

У відповідності до частини 1 статті 26 Закону України "Про благодійну діяльність та благодійні організації", державний контроль у сфері благодійної діяльності здійснюють органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування в межах своїх повноважень, визначених законом. Отже, скаргу необхідно направляти до органів місцевого самоврядування, на території яких зареєстрована благодійна організація. У органів місцевого самоврядування є важелі впливу для того, щоб змусити благодійну організацію виконувати вимоги закону. Також за запитом органу місцевого самоврядування податкова може провести позапланову перевірку діяльності благодійної організації. В разі виявлення порушень (наприклад, використання доходів  з порушенням встановлених вимог до здійснення благодійної діяльності, що триває протягом не менш як 12 місяців), діяльність такої благодійної організації може бути припинена в судовому порядку. 

.

Якщо залишились питання, або щось незрозуміло - пишіть мені на мою пошту ddmitr@ukr.net

З повагою, Дмитро Дончак.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram