Звітність діяльності благодійної організації в Україні

Доброго дня.
Чи можливо притягнути до відповідальності благодйну обрганізацію (або примусити провести фінансовий аудит), котра не надає звітність на своєму сайті про проведення своєї активності в Україні(закупівлю\доставку гуманітарної допомоги або інших видів допомоги армії, цивільним громадянам або іншим організаціям)? Чи може така організація вимагати оформлення офіційного запиту для надання звітності громадянину України, тобто стверджувати що дана інформація являється конфіденційною і не може бути опублікована публічно.

04.04.2023 20:10 486

Консультація виконавця

Игорь Дайнеко
Адвокат Чернігів
У сервісі: 4 роки
421 відгук (419 +) (2 -)
Консультацій: 1601
Топ 3 спеціалізації:
  • Адміністративне право
  • Військове право
  • Цивільне право

Добрий вечір. В цілому благодійна діяльність регулюється ЗУ "Про благодійну діяльність та благодійні організації" (далі - Закон).

Відповідно до ч. 6 ст. 7-1 Закону інформація та звіти про використання коштів, зібраних шляхом публічного збору благодійних пожертв з використанням благодійного електронно-комунікаційного повідомлення та перерахованих постачальником електронних комунікаційних послуг на рахунок неприбуткової організації, у тому числі благодійної організації (крім політичних партій і кредитних спілок), або територіальної громади, з якою постачальником електронних комунікаційних послуг укладено договір, підлягають обов’язковому опублікуванню на веб-сайті такої організації або територіальної громади.

Тобто, звітувати про використання коштів БО повинна лише у випадку якщо кошти були отримані організацією шляхом публічного збору благодійних пожертв. Якщо кошти отримані з інших джерел передбачених статутом організації то звітувати про них публічно організація не повинна, тільки шляхом подання фінансової та податкової звітності. 

При цьому, не прибуткові організації зобовʼязані використовувати отримані кошти виключно за напрямками своєї статутної діяльності. 

Державний контроль за діяльністю неприбуткових (благодійних організацій) здійснюють органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування в межах своїх повноважень, визначених законом. До таких органів належить ДПС України та (на період воєнного стану) військові адміністрації. Якщо вам відомі факти не цільового використання (не за напрямками згідно статуту) коштів БО ви маєте право звернутись до або в ДПС з повідомленням про таке порушення або до ОВА і останні повинні будуть провести перевірку. 

Щодо відповідальності. 

Якщо ДПС встановить не цільове використання коштів, то БО втратить статус неприбуткової організації та повинна буде сплатити податок с суми отриманих та витрачених не за призначенням коштів. 

Додатково слід заначити, що згідно ст. 201-2 КК України за продаж товарів (предметів) гуманітарної допомоги або використання благодійних пожертв, безоплатної допомоги або укладання інших правочинів щодо розпорядження таким майном, з метою отримання прибутку, вчинені у значному розмірі передбачена кримінальна відповідальність. Тому якщо вам достовірно відомі факти вчинення дій передбачених ст. 201-2 КК України ви маєте право звернутись в поліцію з повідомленням про вчинення кримінального правопорушення. 

Відповідно до ст. 17 Закону інформація про структуру та розмір доходів і витрат благодійних організацій, а також умови використання їх активів для благодійної діяльності не є конфіденційною інформацією або комерційною таємницею.

Звітність благодійних організацій може містити інформацію про особу благодійників або бенефіціарів за умови згоди благодійників, бенефіціарів або їх правонаступників чи законних представників, якщо інше не визначено законом.

В порядку ЗУ "Про звернення громадян" ви маєте право направити звернення до БО про надання інформації про структуру та розмір доходів і витрат благодійних організацій, а також умови використання їх активів для благодійної діяльності. Згідно вказаного закону ви повинні своє звернення оформити у формі визначеній ст. 5 ЗУ "Про звернення громадян" в іншому випадку БО має право вам відмовити. Якщо ви оформите звернення правильно, то законних підстав відмовити вам у наданні вказаної інформації у БО не буде. 

Бажаю успіху. 

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram