Не сплата боргу за навчання

Деканат повідомив що в разі не сплати боргу за навчання, вони будуть звертатися до суду, щоб я оплатив. Я зараз на 4 курсі, хоч і цілий курс починаючи з 1 вересня я не був присутнім на жодному занятті (зараз все онлайн), через свої погляди і не бажання витрачати більше часу і коштів на теперішню якість освіти. Отже, маю питання, як я можу захиститися якщо дійде до суду, або які наслідки можуть бути далі?
Я за кордоном, Український ВНЗ.

08.04.2023 22:35 703

Консультація виконавця

Дмитро Дончак
Юрист
У сервісі: 4 роки
729 відгуків (728 +) (1 -)
Консультацій: 1851
Топ 3 спеціалізації:
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право
  • Кредити банків

Добрий вечір.

Відповідно до статті 526 ЦК України, зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу.

Відповідно до статті 610 ЦКУ, порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання.

Відповідно до статті 629 ЦКУ договір є обов`язковим для виконання сторонами.

У відповідності до статті 525 ЦКУ, одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Ви перед зарахуванням до ВНЗ підписували контракт. В контракті прописані умови та строки оплати. Якщо договір (контракт) підписано, то у Вас виникає зобов'язання виконувати цей договір. Невиконання умов контракту щодо оплати освітніх послуг є підставою для звернення ВНЗ до суду. В таких справах 99% рішень - на користь навчальних закладів.

При цьому слід зауважити, що ваша відсутність на заняттях не знімає з Вас обов'язку щодо оплати освітніх послуг. Питання лише в тому, як саме прописано цей пункт в вашому контракті. Якщо, наприклад, Ви повинні здійснювати оплату за кожен семестр окремо, то це означатиме що Ви повинні оплатити вартість навчання тільки за осінньо-зимній семестр. Якщо ж в контракті записано, що оплата здійснюєтся за весь навчальний рік, то відповідно прийдеться оплатити одразу за два семестри.

В той же час, з вашого запитання незрозуміло - по який період Ви внесли оплату. А це важливо щоб зрозуміти, чи є у Вас борг, і якщо є, то в якій сумі.

Якщо виявиться, що вимоги ВНЗ щодо оплати боргу несправедливі, або завищені, то після того як навчальний заклад подасть на Вас до суду позовну заяву про стягнення заборгованості, необхідно буде написати відзив, в якому вказати - чому саме Ви вважаєте вимоги ВНЗ такими, що не підлягають задоволенню.

Якщо відзив не писати, то суд повністю задовольнить позовні вимоги університету. Після цього, якщо не будете подавати апеляцію, і не будете сплачувати суму, вказану в судовому рішенні, ВНЗ після набрання рішенням суду законної сили (через 30 днів) отримає виконавчий лист і подасть його до державної виконавчої служби (ДВС). ДВС відкриє виконавче провадження, як наслідок - Ви опинитесь в реєстрі боржників. Перебуваючи в реєстрі боржників - не зможете нічого продати або подарувати із власного рухомого та нерухомого майна. Також державний виконавець може винести постанову про арешт коштів, і заблокувати ваші рахунки в українських банках. Але на час дії воєнного стану, якщо борг менше ніж 100 тис. грн., то можна користуватися коштами на заблокованому рахунку. 

В любому випадку, можете скинути мені на пошту ddmitr@ukr.net фото договору, щоб можна було більш чітко зрозуміти - за який період потрібно сплатити кошти, і чи взагалі потрібно щось оплачувати. 

З повагою, Дмитро Дончак.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram