Консультація по ВЛК

Чи є у мене підстави на звільнення чи відстрочку за станом здоров`я.ВЛК не проходив. Яка законна підстава на звільнення.Зараз служу ЗСУ.Якщо ВЛК напише обмежено придатний як мені діяти як довести свої хвороби.Дякую.

10.04.2023 19:31 1170

Консультація виконавця

Ірина і Владислав Леонови
Адвокат
У сервісі: 5 років
248 відгуків (247 +) (1 -)
Консультацій: 796
Топ 3 спеціалізації:
  • Сімейне право
  • Військове право
  • Цивільне право

Доброго дня!

Стосовно вашого питання можемо повідомити наступне

Ступінь придатності до військової служби, перелік хвороб, розладів здоров’я та питання проведення військової лікарської експертизи військовослужбовців регулюється Положенням про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України, яке затвердженно наказом Міністерства оборони України від 14.08.2008 № 402.

Відповідно у зазначеному Положенні є Розклад хвороб зі статтями та пунктами захворювань, а також з Поясненнями до статтей захворювання та таблицями додаткових вимог до стану здоров’я.

У кожній статті є пункти "а","б", "в", "Г", які регулють ступень порушення функцій організму та враховуються при визначенні ступеня придатності до служби.

При встановленні ступеня придатності до військової служби ВЛК керується Поясненнями щодо застосування статей Розкладу хвороб, станів та фізичних вад (це Додаток 2 до Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України).

Відповідно до наданих медичих документів, враховуючи висновок позаштатної тимчасової ВЛК, ступінь придатності до військової служби було встановлено за ст.81 Розкладу хвороб

Стаття 81 передбачає стани після перенесених гострих травм, поранень, отруєнь та деякі інші наслідки дії зовнішніх причин громадянами та військовослужбовцями, які лікувалися консервативними або хірургічними методами. 

Крім цього, у виписці з історії хвороби зазначені основні та супутні захворювання, які не пов’язані з проходженням військової служби.

Отже, на підставі наданих Вами медичних документів, в тому числі минулих років, ваші захворювання підпадають під статтю 53 Розкладу хвороб (виразкова хвороба шлунка та дванадцятипалої кишки).

Стаття 53

Включено: виразкова хвороба шлунка та дванадцятипалої кишки К25-К26

а) зі значними порушеннями функцій

Непридатні до військової служби з виключенням з військового обліку

б) з помірними порушеннями функцій

Непридатні до військової служби в мирний час, обмежено придатні у воєнний час

Непридатність до військової служби або обмежена придатність визначається індивідуально

в) з незначними порушеннями функцій

Непридатні до військової служби в мирний час, обмежено придатні у воєнний час

Придатність до військової служби або обмежена придатність визначається індивідуально

Відповідно до Пояснень до ст. 53:

До пункту "а" належать:

екстирпація шлунка або його субтотальна резекція;

наслідки резекції шлунка, накладення шлунково-кишкового анастомозу незалежно від ступеня порушення функції;

наслідки стовбурової або селективної ваготомії, ушивання (висічення) перфоративної виразки з наявністю ускладнень у вигляді демпінг-синдрому, порушення живлення II-III ступеня, рецидивуючих анастомозитів, виразки анастомозу;

виразкова хвороба шлунка та дванадцятипалої кишки, ускладнена пенетрацією, стенозом пілоробульбарної зони (затримкою контрастної речовини в шлунку більше 24 годин), що супроводжується занепадом живлення за наявності протипоказань до оперативного лікування або відмови від нього.

До пункту "б" належать:

виразкова хвороба з виразками, що довго не рубцюються (з локалізацією в шлунку протягом трьох місяців і більше, з локалізацією в дванадцятипалій кишці протягом двох місяців і більше);

виразкова хвороба з частими (два рази і більше на рік) рецидивами виразки, що потребують тривалого стаціонарного лікування (більше двох тижнів);

виразкова хвороба з гігантськими (3 см і більше в шлунку або 2 см і більше у дванадцятипалій кишці) виразками;

виразкова хвороба дванадцятипалої кишки із позацибулинною локалізацією виразки;

виразкова хвороба шлунка, дванадцятипалої кишки з множинними (дві та більше) виразками за останні 5 років;

виразкова хвороба, ускладнена кровотечею з розвитком післягеморагічної анемії (лікована консервативно) або перфорацією (протягом 5 років після зазначених ускладнень);

виразкова хвороба, ускладнена грубою рубцевою деформацією цибулини дванадцятипалої кишки при помірних порушеннях евакуаторно-моторної функції. Грубою деформацією дванадцятипалої кишки вважається деформація, яка виявляється при повноцінно виконаній дуоденографії в умовах штучної гіпотонії, що супроводжується сповільненою евакуацією (затримка контрастної речовини в шлунку більше 2 годин);

наслідки стовбурової або селективної ваготомії, резекції шлунка, накладення шлунково-кишкового анастомозу без ускладнень.

З виразковою хворобою шлунка або дванадцятипалої кишки за наявності незначної деформації цибулини дванадцятипалої кишки з нечастими (раз на рік і рідше) загостреннями, без порушення функції травлення особи оглядаються за пунктом "в".

Крім цього, у Вас діагностована гіпертонічна хвороба ІІ ст., що підпадає під пункт "б" ст. 39 Розкладу хвороб, який передбачає:

гіпертонічну хворобу II стадії;

симптоматичні артеріальні гіпертензії з підвищенням артеріального тиску до 2 ступеня. 

Пункт "б" статті 39 встановлює непридатність до військової служби або обмежена придатність визначається індивідуально.

Отже, після проходження обстежень та отримання заключення лікарів, придатність до військової служби повинна встановити ВЛК, на яку повинні Вас направити. І у разі проведення огляду за пунктами "б", "в" статті 53 Розкладу хвороб, Ви можете бути визнані обмежено придатним, а в рішенні ВЛК у довільній формі повинні будуть зазначити дані, які визначають характер та специфіку подальшого проходження військової служби.

При проведенні огляду за пунктом "б" статті 39, Ви можете бути визнані непридатним до військової служби (з подальшим звільненням) або обмежено придатним (з подальшим проходженням служби, але з врахуванням обмежень за станом здоров’я).

Але, остаточний діагноз ставить лікар та, відповідно, рішення щодо придатності приймається військово-лікарською комісією (ВЛК) з врахуванням досліджень, обстежень. Зокрема, діагноз гіпертонічної хвороби повинен бути підтверджений стаціонарним обстеженням.

Особи, визнані обмежено придатними до військової служби, - непридатні до служби у високомобільних десантних військах, плавскладі, морській піхоті, спецспорудах. Військовослужбовці, визнані обмежено придатними до військової служби, придатні до служби у частинах (підрозділах) забезпечення, військових комісаріатах, установах, організаціях, навчальних закладах.

Враховуючи викладене, відповідаємо на ваші питання:

Чи є у мене підстави на звільнення чи відстрочку за станом здоров`я - відповідно до наявних медичних висновків, Ви можете бути визнані непридатним, обмежено придатним або отримати відпустку за станом здоров’я. Все буде залежати від висновка ВЛК та пунктів статтей захворювання, за якими буде проведено огляд. Але підстави є.

Яка законна підстава на звільнення - законом передбачені підстави для звільнення за станом здоров’я або за сімейними обставинами. 

Якщо ВЛК напише обмежено придатний як мені діяти як довести свої хвороби - по-перше, Вам необхідно наполягати на медичному огляді саме у вузьких фахівців - кардіолог, гастроентеролог та отримати від них заключення, а також бажано пройти стаціонарне лікування; по-друге,  якщо у висновку ВЛК не буде зазначене основне захворювання, частково вказані порушення функцій організму або Ви будете не згодні з висновоком ВЛК, то Ви маєте право оскржити рішення ВЛК до вищестоящої комісії або до суду. Якщо Вас визнають обмежено придатним, то Ви маєте право вимагати не виконувати бойові завдання, які протипоказані за рішенням ВЛК з врахуванням вашого фізичного стану здоров’я, військової спеціальності, займаної посади, віку та роботи. Також Ви можете написати рапорт на ім'я командира військової частини з проханням перевести в іншу військову частину, яка, наприклад, не приймає участі в бойових діях, та на іншу посаду, враховуючи обмеження, які вказані у висновку військово-лікарської комісії. Для цього потрібно мати відношення з місця бажаного проходження військової служби, яке долучити до рапорту разом з копією довідки ВЛК.

Якщо у Вас є уточнюючі питання, можете написати на електронну пошту , pravoizachita@gmail.com

Будемо вдячні за відгук щодо отриманої консультації.

Успіхів Вам!

Якщо подобається, тисни кнопку
  • Сергій Задоєнко
    Сергій Задоєнко
    Київ
    1 рік
    Консультацiя № 46195
    Консультація по ВЛК

    Дуже дякую за відповідь.

Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram