Військовослужбовець який був звільнений з ЗСУ по сімейних обставинах може перетинати кордон

Доброго дня. Чи має право військовослужбовець який був звільнений з ЗСУ по сімейних обставинах але перебуває на обліку в міцевому РВК перетинати кордон і які підтверджуючі документи для цього потрібні?

12.04.2023 12:46 1239

Консультація виконавця

Марина Бекало
Адвокат Одеса
У сервісі: 5 років
727 відгуків (726 +) (1 -)
Консультацій: 1902
Топ 3 спеціалізації:
  • Податкове право
  • Зовніншньоекономічна діяльність
  • Військове право

Добрий день.

Ви не зазначили через яку саме підставу Вас було звільнено ( інвалідність батьків, дружини, або самостійне виховання дити тощо), напишіть мені на ел. пошту будь ласка, щоб я могла Вам надати чіткий перелік документів для виїзду за кордон.

Звичайно Ви маєте право на перетин кордону, адже підстави для звільнення по  сімейних обставинах за ст. 26 Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу" (див. за посиланням:Про військовий обов'язок і ... | від 25.03.1992 № 2232-XII (rada.gov.ua) дублюють підстави для звільнення від призову під час мобілізації згідно до ст. 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" (див. за посиланням: Про мобілізаційну підготовк... | від 21.10.1993 № 3543-XII (rada.gov.ua).

Якщо після звільнення з ЗСУ обставини які надають право на відстрочку не змінилися ( вибачте за такий неприємний приклад): хтось з батьків який є особою з інвалідністю І або ІІ групи живий, то відповідно військовозобовязаний не втрачає право на відстрочку за цією обставиною.

Тож, якщо у Вас обставина яка була підставою для звільнення з військової служби та наразі яка є підставою  для відстрочки ще триває, то Ви: а). не підлягаєте призову під час мобілізації та б.) маєте право на перетин кордону.

Візьмемо приклад: 

Військового було звільнено  на підставі інвалідності батька, це підпункт "ґ" п. 2 ч. 4 ст. 26 Закону про військовий обовязок. Є відповідний запис в військовому квитку (але в принципі на кордоні він не потрібний).

Ця обставина ще триває, та є підставою для звільнення від призову під час мобілізації, це абз.11 ч. 1 ст. 23 Закону про мобілізацію.

Згідно до абз. 4 п. 2-1 Правил перетинання кордону Про затвердження Правил перетинан... | від 27.01.1995 № 57 (rada.gov.ua):

для перетину кордону , який супроводжує батька з інвалідністю І або ІІ групи має надати в пункті перетину наступні документи:

- пенсійне посвідчення особи з інвалідністью (або нотаріально посвідчена копія) та бажано ще довідку МСЕК

- свідоцтво про народження, яке підтверджує родинний зв'язок

- довідку про прописку (або штамп в паспорті), прописка має бути однаковою 

-якщо місця проживання (прописки) у супроводжуючого та батька різні- та Акт встановлення факту здійснення догляду, який робиться в держадміністрації 

Чоловік має право перетнути кордон без супровіду батька, при наявності вказаних вище документів та додатково довідки про постановку на консульский облік батька за кордоном.

Це  як для прикладу.

Напишіть мені підставу, за якою Вас було звільнено, а я Вам надам перелік документів які надають Вам право виїзду за кордон: marina.bekalo@gmail.com

З повагою,

Адвокат Бекало Марина

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram