Виїзд чоловіка за кордон з мамою інвалідом 2 групи

Підкажіть бажано на практиці , чи можливо виїхати чоловікові військовозобовязаному за кордон з мамою інвалідом 2 групи , чи так виїжджають , бо закон це одне , а що кажуть на прикордонники може різнитися , можливо хтось мав такі ситуації в практиці

13.04.2023 18:44 666

Консультація виконавця

Ірина і Владислав Леонови
Адвокат
У сервісі: 5 років
246 відгуків (245 +) (1 -)
Консультацій: 793
Топ 3 спеціалізації:
  • Сімейне право
  • Військове право
  • Цивільне право

Доброго дня

Стосовно вашого питання можемо повідомити наступне

Відповідно до ч. 1 ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані, які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи.

Відповідно до Правил перетину державного кордону громадянами України (постанова КМУ від 27 січня 1995 р. № 57), у разі введення на території України надзвичайного чи військового стану перетинати державний кордон мають право особи, які мають одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи і супроводжують одного із таких батьків для виїзду за межі України, за наявності документів (їх нотаріально засвідчених копій), що підтверджують родинні зв’язки, інвалідність, а також документів, що підтверджують спільне проживання (їх задеклароване або зареєстроване місце проживання (перебування) збігається із задекларованим або зареєстрованим місцем проживання (перебування) їх батьків чи батьків дружини (чоловіка), або здійснення догляду за своїми батьками чи батьками дружини (чоловіка), що підтверджується актом встановлення факту здійснення догляду за одним із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка), або документів (посвідчення, довідки) про отримання компенсації (допомоги, надбавки) на догляд.

Отже, Ви не підлягаєте мобілізації у зв’язку з наявністю у матері II групи та, відповідно, маєте право на виїзд за кордон як супроводжуюча особа матері з інвалідністю за наявністю відповідних документів.

На кордоні необхідно мати та надати прикордонниками наступні документи:

1.Документ, який підтверджує інвалідність (один із перерахованих):

 - посвідчення, яке підтверджує відповідний статус;
 - пенсійне посвідчення чи посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги, в яких зазначено групу та причину інвалідності,
 - довідка для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу.

2.Документи, що підтверджують родинні зв’язки (паспорти, свідоцтво про народження, якщо, наприклад, матір змінювала призвіще у зв’язку з повторним шлюбом, то свідоцтво про шлюб).

3. Документи, що підтверджують спільне проживання. Якщо реєстрація місця проживання(прописка) однакова, то це необхідно підтвердити витягом про місце проживання (можна отримати через додаток "Дія"). Якщо прописка за різними адресами, то потрібно мати акт встановлення факту здійснення догляду за  матір'ю або довідку про отримання компенсації при оформленні догляду. Акт можна отримати в органі місцевого самоврядування, звернувшись із заявою. На підставі заяви орган місцевого самоврядування не пізніше ніж протягом п’яти робочих днів після надходження заяви складається акт встановлення факту здійснення догляду в довільній формі. Зазначений акт надсилається заявнику або видається особисто за його бажанням.

Таким чином, при наявності усіх зазначених документів чоловіки разом із особою з інвалідністю перетинають кордон без проблем. Усі кліенти виїзджають безперешкодно.

Відмовити у перетині кордону віськовозобов’язаному, який має матір з інвалідністю 2 групи та супроводжує її за кордон, прикордонники можуть виключно у разі відстуності одного із перерахованих документів. Якщо усі документи в наявності - питань не буде. 

Якщо у Вас є уточнюючі питання, можете написати на електронну пошту pravoizachita@gmail.com

Будемо вдячні за відгук щодо отриманої консультації.

Успіхів Вам!

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram