Військовозобов'язані

Доброго дня
В мене така ситуація.
До початку повномасштабної війни був на влк,отримав заключення:не придатний у мирний час обмежено придатний у військовий час і вклеїли мені мобілізаційне розпорядження.Через деякий час мобілізаційне розпорядження загубилось.Після початку повномасштабної війни до військомату не ходив і з військомату ніхто ніяк не викликав.Та я згідно своїх медичних діагнозів отримав інвалідність 3 групи.В мене таке питання:Чи можу я розраховувати на відстрочку від мобілізації згідно своєї інвалідності?Як може вплинути на на ситуацію загублене мобілізаційне розпорядження?Ким я вважаюсь маючи мобілізаційне розпорядження?

14.04.2023 15:34 935

Консультація виконавця

Андрей Карпенко
Адвокат Київ
У сервісі: 3 роки
146 відгуків (146 +) (0 -)
Консультацій: 741

Вітаю!

1.

При отриманні повістки особи, які підлягають мобілізації, зобов’язані з’явитися до (військкоматів) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки (ТЦК). У разі, якщо особа належить до категорії осіб, які не підлягають мобілізація, потрібно надати центру документи, що підтверджують підстави для звільнення від мобілізації. 

За неявку до військкомату після отримання повістки, якщо на те немає поважних причин, передбачена адміністративна або кримінальна відповідальність.

Мобілізаційне розпорядження:

Таку повістку вручають, якщо людина пройшла медичну комісію і визнана придатною для військової служби. У документі зазначають, що треба обов’язково з’явитися у визначений призовний пункт впродовж 24 годин після оголошення мобілізації.

Також з січня 2023 року почали видавати повістки нового зразка. Вони відрізняються тим, що замість військкоматів у них вказані територіальні центри. Також збільшилася кількість документів, які треба принести: крім паспорта, військового квитка та приписного потрібен також ідентифікаційний номер. Ще один пункт повістки нового зразка - військовозобов’язаний нестиме відповідальність, якщо не з’явиться без поважної причини.

Якщо проігнорувати повістку мобілізаційне розпорядження - загрожує кримінальне покарання. Коли людина пройшла медкомісію та її визнали придатною до військової служби, але не з’явилася до військкомату, настає кримінальна відповідальність. Відповідно до ст. 336 Кримінального кодексу України ухилення від призову на службу у період воєнного часу карається позбавленням волі від трьох до п'яти років.

Ухилення від призову за мобілізацією в формі бездіяльності полягає в нез’явленні суб’єкта не обов’язково до призовної дільниці, а й безпосередньо до військової частини, військової установи, які зазначені у повістці або наказі військового комісара. Крім того, при ухиленні від призову за мобілізацією можливі й інші способи (наприклад, незаконне отримання так званої \”броні\”).

Покарання за ухилення від мобілізації обирається в судовому порядку.

Одночасно з оголошенням підозри особа отримує право на призначення адвоката відповідно до Закону України Про безоплатну правову допомогу, послуги якого оплачує держава. Для цього потрібно подати клопотання слідчому, який займається справою.

Слідчий вносить постанову про залучення захисника та для призначення адвоката, надсилає цю постанову до регіонального центру безоплатної вторинної правової допомоги. Після цього призначається адвокат.

Затримувати військовозобов’язаних у разі, якщо вони порушили законодавство про мобілізаційну підготовку та мобілізацію, можуть співробітники Національній поліції, які доставляють порушника до територіального центру комплектування. 

ВТРАТА МОБІЛІЗАЦІЙНОГО РОЗПОРЯДЖЕННЯ, НЕ ЗВІЛЬНЯЄ ВІД ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ. 

ФОРМАЛЬНО - ВИ УХИЛИЛИСЯ ВІД МОБІЛІЗАЦІЇ. 

БАГАТО БУДЕ ЗАЛЕЖАТИ ВІД ТОГО, ЯК ВИ БУДЕТЕ ПОЯСНЮВАТИ СВОЄ НЕПРИБУТТЯ ПО ПОВІСТЦІ.

2.

Після встановлення інвалідності, ВИ МАЄТЕ ПРАВО НА ВІДСТРОЧКУ ВІД МОБІЛІЗАЦІЇ. 

ЗАКОН УКРАЇНИ 

Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію

Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

визнані в установленому порядку особами з інвалідністю або відповідно до висновку військово-лікарської комісії тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров’я на термін до шести місяців (з наступним проходженням військово-лікарської комісії);

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram