Підстава для визначення обмежено придатним у військовий час

Добрий день! Чи є недостатність метрального клапану 2 ступеню причиною для видначення людини, як обмежено придатною у військовий час? Офіцерського звання немає, військову службу та військову кафедру не проходив.

16.04.2023 12:27 581

Консультація виконавця

Андрей Карпенко
Адвокат Київ
У сервісі: 3 роки
147 відгуків (146 +) (1 -)
Консультацій: 737

Вітаю!

СТУПІНЬ ПОРУШЕННЯ ФУНКЦІЙ ВАШОГО ОРГАНІЗМУ ТА ПРИДАТНІСТЬ ДО ВІЙСЬКОВОЇ СЛУЖБИ ВИЗНАЧАЄ ТІЛЬКИ ВІЙСЬКОВО - ЛІКАРСЬКА КОМІСІЯ.

ПРИ ПРОВЕДЕННІ ВІЙСЬКОВО-ЛІКАРСЬКОЇ КОМІСІЇ БЕРУТЬСЯ ДО УВАГИ НАЯВНІ У ВАС МЕДИЧНІ ДОКУМЕНТИ, АЛЕ ВОНИ НЕ Є ОБОВ'ЯЗКОВОМИ ДЛЯ ВЛК.
ЯКЩО ВИ НЕ ЗГІДНІ З РІШЕННЯМ ВЛК, ВИ МАЄТЕ ПРАВО ЙОГО ОСКАРЖУВАТИ В АДМІНІСТРАТИВНОМУ АБО СУДОВОМУ ПОРЯДКУ.
ВАША ХВОРОБА В ПЕРЕЛІКУ Є, АЛЕ СТУПІНЬ РОЗЛАДУ ФУНКЦІЙ ВАШОГО ОРГАНІЗМУ МОЖЕ ВСТАНОВИТИ ТІЛЬКИ ЛІКАР-ФАХІВЕЦЬ. ЮРИСТИ НЕ МАЮТЬ ПРАВА ПРОГНОЗУВАТИ ЯКЕ РІШЕННЯ ПРИЙМЕ ВІЙСЬКОВО-ЛІКАРСЬКА КОМІСІЯ. 
НЕДОСТАТНІСТЬ МЕТРАЛЬНОГО КЛАПАНУ

 (лат. Insufficientia valvulae mitralis) або  — порушення функцій мітрального клапана, при якому кров надходить назад через мітральний клапан кожен раз при скороченні лівого шлуночка. У той час як лівий шлуночок викидає кров із серця в аорту, деяка частина крові повертається в ліве передсердя, збільшуючи в ньому об'єм крові і тиск. У наступній фазі роботи серця більша кількість крові з лівого передсердя поступає в лівий шлуночок, теж збільшуючи там об'єм крові і тиск. Це підвищує тиск у судинах, що йдуть від легень до серця, і в результаті в судинах легень виникає застій крові.

Порядок визначення придатності до військової служби встановлений Положенням про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України, затвердженим Наказом Міністра оборони України від 14.08.2008  N 402 http://zakon3.rada.gov.ua/laws/show/z1109-08.  Військово-лікарська експертиза проводиться військово-лікарською комісією (далі – ВЛК). Постанови ВЛК приймаються на підставі Розкладу хвороб, станів та фізичних вад, що визначають ступінь придатності до військової служби (додаток 1 до Положення).

Відповідно до статті 38 Додатку 1 особи із некоронарогенними хворобами серця, порушенням серцевого ритму та провідності, пролапсу мітрального клапана та іншими ураженнями клапанів серця, наслідками хірургічних втручань з приводу вроджених або набутих вад серця, що супроводжуються серцевою недостатністю визначаються як непридатні або обмежено придатні до служби залежно від ступеня захворювання, а саме:

а) із серцевою недостатністю II-Б – III стадії – непридатні до військової служби з виключенням з військового обліку;

б) із серцевою недостатністю II-А стадії – непридатні до військової служби в мирний час, обмежено придатні у воєнний час (визначається індивідуально);

в) із серцевою недостатністю I стадії – непридатні до військової служби вмирний час, обмежено придатні у воєнний час (визначається індивідуально).

Пояснення щодо застосування статей Розкладу хвороб та таблиці додаткових вимог до стану здоров’я містяться в додатках 2 і 3 до Положення.

В ЦЬОМУ ПОЯСНЕННІ Є КЛІНІЧНІ ПОКАЗНИКИ ВАШИХ ХВОРОБ, КОТРІ ВКАЗУЮТЬ ДО ЯКОГО ПУНКТУ СТАТТІ ВОНИ ВІДНОСЯТЬСЯ - АЛЕ ЦЕ МОЖЕ ПРОАНАЛІЗУВАТИ ТІЛЬКИ ЛІКАР-ФАХІВЕЦЬ.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram