ВЛК

Добрий день.
Можете надати консультацію?
18.11.2022 я пройшов ВЛК.Визнали обмежено придатним до військової служби.
Після проходження ВЛК видали повістку на 05.05.2023.
Яка наступає відповідальність за неявку?

17.04.2023 17:04 640

Консультація виконавця

Дмитро Дончак
Юрист
У сервісі: 4 роки
750 відгуків (749 +) (1 -)
Консультацій: 1896
Топ 3 спеціалізації:
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право
  • Кредити банків

Добрий день.

Зазвичай, повістки бувають трьох видів:

1) повістка-виклик для уточнення облікових даних;
2) повістка -виклик на медкомісію;
3) повістка на відправку.

За ігнорування перших двох видів повісток передбачена адміністративна відповідальність на підставі статті 210-1 КУпАП: Порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію, вчинене в особливий період - тягне за собою накладення штрафу на громадян від двохсот до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, тобто від 3400 до 5100 грн.

За ігнорування вимог повістки на відправку передбачена кримінальна відповідальність на підставі статті 336 ККУ: Ухилення від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період, на військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період - карається позбавленням волі на строк від трьох до п’яти років.

Спочатку видається повістка для уточнення облікових даних, потім проводиться медкомісія (ВЛК), і вже після ВЛК можуть видати повістку на відправку. Тобто, логічно було б припустити, що Вам видана саме повістка на відправку. Але в такому випадку на повістці так і повинно бути зазначено: "Повістка на відправку". Окрім цього, видається дивним вручення повістки аж за 6 місяців до дати відправки. 

В той же час, у відповідності до пункту 3.8 глави 3 розділу 2 Положення про військово-лікарську експертизу, Після закінчення медичного обстеження під час мобілізації ВЛК виносить щодо військовозобов’язаного одну із таких постанов: 
- "Придатний до військової служби";
- "Тимчасово непридатний до військової служби (вказати дату повторного огляду)";
- "Непридатний до військової служби з виключенням з військового обліку".

Отже, можливо Вас визнали тимчасово непридатним строком на 6 місяців, і в такому разі дата вказана в повістці (05.05.2023 р.) - це дата повторного медичного огляду.

Отже, щоб надати конкретну і чітку відповідь на Ваше запитання, надішліть мені на пошту ddmitr@ukr.net фото повістки та фото висновку ВЛК. Персональні дані можете одразу замалювати. Я ознайомлюсь з документами, і уточню свою відповідь з приводу відповідальності за неявку.

З повагою, Дмитро Дончак.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram