Призовник-аспірант та проблеми зі здоровʼям

Доброго дня.
Мені 27 років, до 2024 року я аспірант в ВУЗі. Чи можуть мене мобілізувати, враховуючи що я аспірант без відрива від виробництва?
Проблема в тому що мій ВУЗ використовує стандартні шаблони довідок, в яких без відрива від виробництва заміняють на ЗАОЧНА форма, хоча заочної аспірантури не існує.
"Як роз`яснило МОНМС у листі, що коментується, навчання в аспірантурі може бути з відривом від виробництва (денна форма) та без відриву від виробництва (заочна форма) "
Чи можуть в цілому мобілізувати з такою довідкою, або ж аспіранти будь якої форми не підлягають мобілізації, бо це відноситься до дуальної освіти?

Також щодо проблем зі здоровʼям - маю декілька діагнозів з приватних клінік: гіпертонія 1 ст, пролактинома в гіпофізі доведенна МРТ (зараз консервативне лікування). Чи можу я використовувати це як привід для відсрочки? І що робити якщо ВЛК визнає придатним не звертаючи уваги на діагнози?

Я не отримував повісток та дзвінків, але батькам подзвонили та повідомили що подадуть в розшук, тож передав ту довідку про аспірантуру яка була через сільраду.

Буду вдячний за розгорнуту відповідь.

18.04.2023 12:11 1420

Консультація виконавця

Ірина і Владислав Леонови
Адвокат
У сервісі: 5 років
245 відгуків (244 +) (1 -)
Консультацій: 789
Топ 3 спеціалізації:
  • Сімейне право
  • Військове право
  • Цивільне право

Доброго дня!

Стосовно вашого питання можемо повідомити наступне

Відповідно до абз.2 ч.3 ст. 23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти.

Згідно статті 9 Закону України "Про освіту" основними формами здобуття освіти є:

- інституційна (очна (денна, вечірня), заочна, дистанційна, мережева);

- індивідуальна (екстернатна, сімейна (домашня), педагогічний патронаж, на робочому місці (на виробництві);

- дуальна.

Навчання в аспірантурі відбувається за очною (денною, вечірньою) та заочною формами здобуття освіти. 

Відповідно до Положення про підготовку науково-педагогічних і наукових кадрів, яке затверджено постановою КМУ від 01.03.99 р. № 309, на яке Ви посилаєтесь, навчання в аспірантурі може бути з відривом від виробництва (денна форма) і без відриву від виробництва (заочна форма). Але, Постанова КМУ від 01.03.99 р. № 309 втратила чинність 01.01.2019  на підставі Постанови КМУ від 23 березня 2016 р. № 261.

Але, зазначені норми Постанови не мають вирішального значення, оскільки денна та дуальна форма здобуття освіти - це різні освітні програми. 

Тобто, для отримання відстрочки Ви повинні навчатися виключно або за денною формою здобуття освіти, або за дуальною формою. Аспіранти не підлягають мобілізації не будь-якої форми, а денної та дуальної саме в такому формулюванні.

Щодо документа, який підтверджує навчання, то це повинна бути довідка встановленного зразка форми Ф20 у відповідності до Положення про підготовку і проведення призову громадян України на строкову військову службу та прийняття призовників на військову службу за контрактом, затверджене постановою Кабінету Міністрів України від 21 березня 2002 року № 352.

Тобто, Ваш ВУЗ повинен використовувати не стандартні шаблони довідок, а довідку за встановленною формою Ф20. Лише таку довідку приймає військкомат. 

Отже, для отримання відстрочки від мобілізації визначальним фактором для Вас є навчання виключно за денною або дуальною формою здобуття освіти, що повинно бути документально підтверджено. 

Для того, щоб отримати відстрочку необхідно звернутися із заявою про надання відстрочки до військкомату та до заяви додати довідку форми Ф20 (можна ще копію договору про навчання, але це не обов’язково).

Заяву про надання відстрочки необхідно надати особисто або відправити поштою рекомендованим листом з повідомленням про вручення.

Щодо проблем зі здоров’ям:

Ступінь придатності до військової служби, перелік хвороб, розладів здоров’я та питання проведення військової лікарської експертизи військовослужбовців регулюється Положенням про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України, яке затвердженно наказом Міністерства оборони України від 14.08.2008 № 402.

Відповідно у зазначеному Положенні є Розклад хвороб зі статтями та пунктами захворювань, а також з Поясненнями до статей захворювання та таблицями додаткових вимог до стану здоров’я.

У кожній статті є пункти "а","б", "в", які регулють ступінь порушення функцій організму та враховуються при визначенні ступеня придатності до служби.

Хвороби, що характеризуються підвищеним кров'яним тиском (гіпертонічна хвороба, вторинна гіпертензія), регулює стаття 39 Розкладу хвороб.

Особи з підвищеним артеріальним тиском підлягають стаціонарному обстеженню у спеціалізованому лікувальному закладі. Стадія гіпертонічної хвороби встановлюється з урахуванням рівня АТ та наявності об'єктивних ознак ураження органів-мішеней. Експертний діагноз гіпертонічної хвороби формулюється з визначенням її стадії та характеру ураження органів-мішеней.

Тобто, діагноз гіпертонічної хвороби під час огляду за графами I, II, III повинен бути підтверджений стаціонарним обстеженням.

До пункту "в" належить гіпертонічна хвороба I стадії з підвищеними показниками артеріального тиску (у спокої: систолічного - 140 мм рт.ст. та вище, діастолічного - 90 мм рт.ст. та вище). При І стадії об'єктивні ознаки органічних ушкоджень органів-мішеней та асоційовані клінічні стани відсутні.

Стаття 39

Включено: хвороби, що характеризуються підвищеним кров'яним тиском I10- I15 (гіпертонічна хвороба, вторинна гіпертензія)

а) гіпертонічна хвороба III стадії

Непридатні до військової служби з виключенням з військового обліку

б) гіпертонічна хвороба II стадії

Непридатні до військової служби в мирний час, обмежено придатні у воєнний час

Непридатність до військової служби або обмежена придатність визначається індивідуально

в) гіпертонічна хвороба I стадії

Непридатні до військової служби в мирний час, обмежено придатні у воєнний час

Придатність до військової служби або обмежена придатність визначається індивідуально

Отже, за діагнозом гіпертонія 1 ст Ви можете бути визнані обмежено придатним до військової служби. Ця ступінь придатності не передбачає відстрочку, а передбачає проходження служби з певними обмеженнями. 

Що стосується пролактиноми в гіпофізі, то потрібно знати клінічні ознаки захворювання, в яких органах знаходиться пухлина та на які функції організму впливає, тобто - це онкологія, ендокринологія, неврологія чи нейрохірургія.

Якщо у Вас є уточнюючі питання, можете написати на електронну пошту pravoizachita@gmail.com

Будемо вдячні за відгук щодо отриманої консультації.

Успіхів Вам!

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram