Право на відстрочку від мобілізації

Маю, батьків 87 років. За висновком ЛКК обоє потребують постійного стороннього догляду. Я проживаю в одному місті окремо від батьків. Є працевлаштованим і працюю за погодженням з роботодавцем віддалено. Доглядаю за батьками: щоденно відвідую, контролюю загальний стан, прийом ліків, тиск, тощо. Виконую: отримання пенсій, сплату комунальних, покупка продуктів, ліків ,приготування іжі, прання, прибирання. Супроводжую при відвідуванні лікарів, прогулянках та інше. Крім мене у батьків є донька- працюючий пенсіонер, та син - інвалід ІІ групи.
Чи маю я право на відстрочку від мобілізації. І які документи потрібно подати до ТЦК. Та вишліть зразок заяви до ТЦК.

21.04.2023 16:09 1049

Консультація виконавця

Андрей Карпенко
Адвокат Київ
У сервісі: 3 роки
146 відгуків (146 +) (0 -)
Консультацій: 742

Вітаю!

ЗАКОН УКРАЇНИ 

Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію 

Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

зайняті постійним доглядом за хворою дружиною (чоловіком), дитиною, а також батьками своїми чи дружини (чоловіка), які за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребують постійного догляду;

В Україні передбачені два варіанти офіційного піклування:

  • опіка — передбачена для недієздатних осіб.
  • постійний догляд (піклування, патронаж) — його умови узгоджуються з патронованою особою і прописуються в договорі.

Опіка встановлюється над малолітніми особами (віком до 14 років, які є сиротами або позбавлені батьківського піклування), та особами, які визнані недієздатними.

Піклування встановлюється над неповнолітніми особами (віком від 14 до 18 років, які є сиротами або позбавлені батьківського піклування) та особами, цивільна дієздатність яких обмежена.

Тобто опікун призначається, якщо особа визнається повністю недієздатною. Піклувальник призначається, коли дієздатність літньої людини обмежена.

Згідно з законом, оформлення постійного догляду можливе щодо таких категорій осіб, які його потребують:

  • за дітьми-інвалідами віком до 18 років;
  • за інвалідами І групи або особами, які досягли 80-річного віку;
  • за інвалідами І чи ІІ групи внаслідок психічного розладу, які за висновком лікарської комісії медичного закладу потребують постійного стороннього догляду;
  • за іншими громадянам похилого віку, інвалідами,  дітьми-інвалідами та хворими, які за висновком лікарсько-консультаційної комісії потребують постійного стороннього догляду і не здатні до самообслуговування.

Постійний догляд за літніми людьми оформлюють лише на їхнє прохання — коли особа не може самостійно захищати свої права і виконувати свої обов'язки.

Якщо особа похилого віку дієздатна і не страждає психічними розладами, цілком може себе забезпечити, над нею встановлюється постійний догляд, або патронаж.

Процедура встановлення постійного догляду оформляється простіше за опікунство, адже немає необхідності у судовому порядку визнавати людину недієздатною.

Для оформлення піклування (патронажу) необхідні такі документи:

  • заява від пенсіонера з проханням про призначення йому піклувальника;
  • копії паспортів;
  • довідки про реєстрацію місця проживання;
  • документи, що підтверджують право власності на майно або право користування майном;
  • довідка лікарської комісії, яка підтверджує необхідність догляду за літньою людиною;
  • довідка про стан здоров'я особи, яка бажає здійснювати догляд.

Співробітники органів соцзахисту перевірять достовірність документів і можуть виїжджати за місцем проживання для огляду житлових умов. Після ухвалення рішення про піклування також можуть скласти опис майна, що належить особі похилого віку.  

Військкомат надає відстрочку тільки після проходження військовозобов'язаним ВЛК (медкомісії), а для цього треба з'явитися особисто. 

Вам необхідно мати наступні документи:

1. Документ, що підтверджує родинний/сімейний зв’язок

2. Висновок лікарської комісії закладу охорони здоров’я щодо необхідності постійного стороннього догляду за особою з інвалідністю I чи II групи внаслідок психічного розладу або Висновок про наявність порушення функцій організму через які невиліковно хворі особи не можуть самостійно пересуватися та самообслуговуватися і потребують соціальної послуги з догляду на непрофесійній основі за формою No 080-4/о або Висновок про наявність когнітивних порушень у громадян похилого віку, внаслідок яких вони потребують надання соціальної послуги з догляду на непрофесійній основі за формою No 080-2/о.

3. Довідка про отримання компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги з догляду без провадження підприємницької діяльності на непрофесійній основі / фізичним особам, які надають соціальні послуги з догляду без здійснення підприємницької діяльності на професійній основі, яка підтверджує здійснення догляду. Довідка видається структурними підрозділами з питань соціального захисту населення районних у місті Києві держадміністрацій, виконавчими органами сільських, селищних, міських рад.

Зараз ще можлива наступна форма підтвердження догляду:

  • висновку лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров'я про потребу у постійному сторонньому догляді;
  • акт встановлення факту здійснення догляду.

Акт встановлення факту здійснення догляду за іншою особою, яка потребує постійного догляду, складається на підставі звернення особи, яка здійснює догляд, до районної, районної у мм. Києві та Севастополі держадміністрації, виконавчого органу сільської, селищної, міської ради із заявою про здійснення особою такого догляду. У випадку, якщо особа, яка потребує постійного догляду, є взятою на облік внутрішньо переміщеною особою, звернення із заявою про здійснення догляду подається за місцем реєстрації фактичного місця проживання такої внутрішньо переміщеної особи. На підставі такого звернення особи, яка здійснює догляд, районною, районною у мм. Києві та Севастополі держадміністрацією, виконавчим органом сільської, селищної, міської ради не пізніше ніж протягом п'яти робочих днів після надходження заяви складається акт встановлення факту здійснення догляду в довільній формі. Зазначений акт надсилається заявнику або видається особисто за його бажанням;

Зразок заяви:

                                                                                                      В  _________________РТЦК та СП

                                                                                                      Адреса:

                                                         

                                                                                       Від:           ПІБ

                                                                                                        __________  року народження                         

                                                                                                       Адреса проживання:

                                                                                                       Тел.: ________

 

                                                                       Заява

Прошу надати мені відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації на підставі  абз. 10 ч.1 ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» як усиновлювачу малолітньої дитини  _______ ПІБ, _______ року народження.

Обставини, що зазначені вище та виключають мій призов на військову службу під час мобілізації, підтверджується  висновком ЛКК та Довідкою про отримання компенсації.  

Відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації прошу надати на весь час дії воєнного стану до його офіційного закінчення.

Додатки:

1._________

2. _________

3. ___________

 

 дата                                             підпис              ПІБ                         

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram