Підтвердження походження коштів - заробітна плата у Франції

Добрий день.

Хотіла би дізнатись, щодо декларування податків, якщо заробітну плату отримую в Франці і це є єдине джерело прибутку, щоби довести походження коштів, якщо би я хотіла придбати майно в Україні.
Як вираховується різниця, якщо у Франції податок становить менше ніж 18.5%?
Чи треба надавати підтверджуючий документ о сплаті податків чи достатньо надати лист-розрахунок заробтноі плати? Якщо підтвердження сплати податків у Франції приходить тількі в серпні, як це обґрунтувати в Україні ? Чи документи повинні бути перекладені та затверджені?
Чи я можу в інший спосіб підтвердити походження коштів ніж подання декларації в Україні, щоби здійснити купівлю землі в Україні швидше?

23.04.2023 15:30 555

Консультація виконавця

Галина Токмач
Юрист Мирноград
У сервісі: 4 роки
132 відгука (132 +) (0 -)
Консультацій: 450
Топ 3 спеціалізації:
  • Трудове право
  • Військове право
  • Цивільне право

Доброго дня!

1) Як вираховується різниця, якщо у Франції податок становить менше ніж 18.5%? - з іноземного доходу справляється ПДФО за ставкою 18% (пп. 167.1 ПКУ) та військовий збір за ставкою 1,5% (пп. 1.3 п. 16 1 підрозділу 10 розділу XX ПКУ). Разом з цим відповідно до угод про уникнення подвійного оподаткування платник податку може зменшити суму річного податкового зобов'язання на суму податків, сплачених за кордоном. При цьому військовий збір за ставкою 1,5% сплачується.

Отже, якщо у Франції податок становить 14% (для прикладу), то в Україні доведеться заплатити 4% ПДФО та 1,5% військового збору. 

При цьому, відповідно до п.164.4 ПКУ під час нарахування (отримання) доходів, отриманих у вигляді валютних цінностей або інших активів (вартість яких виражена в іноземній валюті або міжнародних розрахункових одиницях), такі доходи перераховуються у гривні за валютним курсом Національного банку України, що діє на момент нарахування (отримання) таких доходів.

Тому основне, що потрібно врахувати під час заповнення декларації, це правильно розрахувати суму податку, який підлягає до сплати, враховуючи податок, сплачений за кордоном. Податок за кордоном платник сплачує не у гривні, тому суму потрібно перевести в національну валюту.

2) Чи треба надавати підтверджуючий документ о сплаті податків чи достатньо надати лист-розрахунок заробтноі плати? Якщо підтвердження сплати податків у Франції приходить тількі в серпні, як це обґрунтувати в Україні ? Чи документи повинні бути перекладені та затверджені? - відповідно до пункту 13.5 статті 13 ПКУ для отримання права на зарахування податків та зборів, сплачених за межами України, платник зобов'язаний отримати від державного органу країни, де отримується такий дохід (прибуток), уповноваженого справляти такий податок, довідку про суму сплаченого податку та збору, а також про базу та/або об'єкт оподаткування. Зазначена довідка підлягає легалізації у відповідній країні, відповідній закордонній дипломатичній установі України, якщо інше не передбачено чинними міжнародними договорами України.

Гаазькою Конвенцією, яка для України набрала чинності з 22.12.2003, скасовано вимогу легалізації іноземних офіційних документів. Відповідно до положень цієї Конвенції офіційні документи, які використовуватимуться на території держав – учасниць Конвенції, мають бути засвідчені «апостилем», проставленим компетентним органом держави, в якій було складено документ. 

До списку таких держав потрапили, наприклад, Греція, Ізраїль, Індія, Ірландія, Ісландія, Італія, Кіпр, Мексика, Нідерланди, Норвегія, ПАР, Португалія, Словаччина, Словенія, США, Туреччина, Фінляндія, Франція, Хорватія, Швеція, Чорногорія, Японія тощо.

Апостиль проставляється в Апеляційному суді (Cour d'Appel) за територіальною приналежністю установи, що видала документ. Також довідка має бути перекладена українською мовою та нотаріально посвідчена.

Декларація за встановленою формою разом із додатками подається до 1 травня 2023 року. При цьому додатки заповнюються та подаються виключно за наявності доходів (витрат), розрахунок яких міститься у цих додатках.

Громадяни, які отримували іноземні доходи та перебувають за кордоном, можуть надіслати декларацію:

- поштою з повідомленням про вручення та описом вкладення не пізніше ніж за 5 днів до закінчення граничного строку подання декларації;

- в електронній формі через особистий Електронний кабінет на сайті податкової, але для цього необхідно мати електронний ключ.

На відміну від ФОПів, подання декларації для громадян у «Дії» не реалізовано.

У разі відсутності у платника податку підтвердних документів щодо суми отриманого ним доходу з іноземних джерел і суми сплаченого ним податку в іноземній юрисдикції такий платник зобов'язаний подати до контролюючого органу за своєю податковою адресою заяву про перенесення строку подання декларації до 31 грудня року, наступного за звітним.

3) Чи я можу в інший спосіб підтвердити походження коштів ніж подання декларації в Україні, щоби здійснити купівлю землі в Україні швидше? - договір купівлі-продажу земельної ділянки, єдиного майнового комплексу, житлового будинку (квартири) або іншого нерухомого майна укладається у письмовій формі і підлягає нотаріальному посвідченню, крім договорів купівлі-продажу майна, що перебуває в податковій заставі (ст. 657 ЦКУ).

Однак, нотаріус не перевіряє джерело походження коштів. Це робить банк у рамках фінансового моніторингу. Можливо для банку буде достатньо листа-розрахунку заробтноі плати, перекладеного на українську мову та нотаріально засвідченого. Однак, це потрібно з'ясовувати напряму в банку (якщо він взагалі запросить у Вас підтверджуючі документи).

Згідно пункту 7 Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затвердженого постановою Правління НБУ від 29.12.2017 р. №148, фізичні особи мають право здійснювати розрахунки готівкою:

1) із суб'єктами господарювання протягом одного дня за одним або кількома платіжними документами - у розмірі до 50 000 (п'ятдесяти тисяч) гривень уключно.

Платежі на суму, що перевищує 50 000 гривень, проводяться через надавачів платіжних послуг шляхом переказу коштів із рахунку на рахунок або внесення коштів до кас надавачів платіжних послуг для подальшого їх переказу на рахунки;

2) між собою за договорами купівлі-продажу, які підлягають нотаріальному посвідченню, у розмірі до 50 000 (п'ятдесяти тисяч) гривень уключно.

Платежі на суму, яка перевищує 50 000 гривень, здійснюються шляхом переказу коштів із рахунку на рахунок або внесення та/або переказу коштів на рахунки.

Пишіть, якщо виникнуть питання (моя пошта Alexlawyer@i.ua).

Всього найкращого!

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram