Оскарження висновку МСЕК

Оскаржити висновок МСЕК військовослужбовцю після тяжкого поранення. Куди звертатися і як правильно зробити?

25.04.2023 13:14 969

Консультація виконавця

Ірина і Владислав Леонови
Адвокат
У сервісі: 5 років
247 відгуків (246 +) (1 -)
Консультацій: 796
Топ 3 спеціалізації:
  • Сімейне право
  • Військове право
  • Цивільне право

Доброго дня!

Стосовно вашого питання можемо повідомити наступне

Якщо МСЕК відмовила у встановленні інвалідності або встановлена група інвалідності не відображає реального стану здоров'я, або умови встановлення інвалідності не відповідають тим, які встановлені нормативними актами (наприклад, якщо інвалідність встановлюється на певний строк, хоча може бути встановлена безстрокова), то Положенням про порядок, умови та критерії встановлення інвалідності, затвердженого постановою КМУ “Питання медико-соціальної експертизи” від 03.12.2009 року № 1317 передбачено оскарження висновку МСЕК.

Якщо людина не погоджується з рішенням МСЕК, вона має право подати протягом 1 місяця після одержання висновку, письмову заяву до МСЕК, в якій проходила огляд чи до обласної МСЕК.

Датою, від якої встановлено інвалідність, вважається дата, якою подано документи на МСЕК.

Існує два види оскарження рішення МСЕК - досудовий та судовий порядок.

Досудовий порядок оскарження рішення МСЕК:

Рішення обласної МСЕК можна оскаржити до центральної МСЕК м. Київ.

Центральна МСЕК проводить перевірку обгрунтованості рішень, прийнятими обласними МСЕК, в разі обгрунтованості скасовує їх; повторно проводить огляд осіб, які оскаржують рішення МСЕК.

Рішення обласної МСЕК можна оскаржити до міністерства охорони здоров'я України.

У складних випадках центральна МСЕК, обласна МСЕК та міністерство охорони здоров'я можуть направляти осіб для проведення медико-соціального експертного дослідження до клініки Українського державного науково-дослідного медико-соціальних проблем інвалідності (м.Дніпро) та науково-дослідного інституту реабілітації осіб з інвалідністю (м.Вінниця). Після обстеження  науково-дослідні установи складають консультативний висновок для МСЕК.

Отже, для оскарження рішення МСЕК в досудовому порядку необхідно скласти заяву та долучити до неї документи, які обгрунтовують викладені в скарзі обставини.

Судове оскарження рішення МСЕК: 

Відповідно до статті 6 Закону України "Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні" громадянин має право в судовому порядку оскаржувати рішення органів медико-соціальної експертизи про визнання чи невизнання його особою з інвалідністю.

Відповідачем у даній справі буде відповідна МСЕК. Направляти позов потрібно в порядку адміністративного провадження.
Особа може оскаржити рішення МСЕК шляхом подання до суду адміністративної позовної заяви у строк не пізніше 6 місяців з дня,коли особа дізналася або повинна була дізнатися про порушення свого права.

Однак, якщо законом передбачена можливість досудового порядку вирішення спору, і позивач скористався цим порядком, то для звернення до адміністративного суду встановлюється 3-місячний строк, який обчислюється з дня вручення позивачу рішення за результатами розгляду його скарги на рішення, дії або бездіяльність суб’єкта владних повноважень.

Суд має розпочати розгляд справи по суті не пізніше ніж через 60 днів з дня відкриття провадження у справі, а у випадку продовження строку підготовчого провадження - не пізніше наступного дня з дня закінчення такого строку.

Отже, для оскарження рішення МСЕК в судовому порядку необхідно скласти позовну заяву, долучити до неї документи, на яких грунтується скарга, додати копію висновку МСЕК та копію висновку розгляду заяви в досудовому порядку (якщо звісно оскарження до вищої МСЕК було) та подати пакет документів до суду.

Алгоритм дій для оскарження МСЕК:

1. Отримати документ про проходження МСЕК на руки. Якщо не видали - писати письмову заяву на ім’я головного лікаря.
2.Пройти самостійні обстеження, зібрати необхідні висновки, результати аналізів, інших досліджень.
3. За наявності підстав для оскарження - упродовж місяця з моменту отримання висновку МСЕК направити скаргу до МСЕК вищого рівня - обласної та центральної. Робіть це поштою - рекомендованим листом з повідомленням про
вручення та описом вкладення. До скарги додавайте копії медичних висновків, досліджень, епікриз тощо.
4. Якщо в досудовому порядку вирішити питання неможливо, то можна звернутись до суду. На це  є 3 місяці з моменту отримання відповіді від МСЕК вищого рівня. Якщо ж досудового вирішення питання не було, то строк звернення до суду для оскарження - 6 місяців з моменту отримання рішення МСЕК.

Також додатково повідомляємо, що висновок МСЕК впливає на розмір виплати.
Розмір одноразової грошової допомоги напряму залежить від встановленої групи інвалідності/ ступеню втрати працездатності.
До прикладу, у разі встановлення військовослужбовцю І групи інвалідності внаслідок виконання обов’язків військової служби, передбачена виплата у розмірі 400-кратного прожиткового мінімуму на 1 січня календарного року;
ІІ групи інвалідності – 300 - кратного прожиткового мінімуму на 1 січня календарного року;
ІІІ групи інвалідності – 250 – кратного прожиткового мінімуму на 1 січня календарного року.

Якщо у Вас є уточнюючі питання, можете написати на електронну пошту pravoizachita@gmail.com

Будемо вдячні за відгук щодо отриманої консультації

Успіхів Вам!

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram