Маю ДЦП (третя група інвалідності) і кератоконус обох очей (0.01 і 0.2)

Маю сильно прогресуючий кератоконус обох очей, зараз зір 0.01 і 0.2 (ліве і праве очі відповідно) чи підлягаю я «Непридатний до військової служби з виключенням з військового обліку»? Зараз я обмеженно придатний по ДЦП і мобілізувати мене не можуть (і не хочуть) по інвалідності. Але в військоматі відмовилися виключати мене як «Непридатний до військової служби з виключенням з військового обліку» і лікар окуліст теж не має бажання мене списувати, тому що з приватної клініки виписки йому не документ і гострота зору не є підставою для виключення (як він пояснив), а треба ще дивитися на діагноз. Тобто ні ТЦК ні окуліст не хочуть цим займатися, а я хотів би отримати відмітку в військовому квитку «Непридатний до військової служби з виключенням з військового обліку» якщо по закону маю на це право.

26.04.2023 12:18 1877

Консультація виконавця

Дмитро Дончак
Юрист
У сервісі: 4 роки
750 відгуків (749 +) (1 -)
Консультацій: 1899
Топ 3 спеціалізації:
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право
  • Кредити банків

Добрий день.

1. Щодо гостроти зору:

Відкриваємо Розклад хвороб, стаття 31:

Стаття 31

Включено: розлади зору та сліпота Н53-Н54 (амбліопія, диплопія, сліпота та знижений зір одного, обох очей, порушення кольоровідчуття тощо)

а) гострота зору одного ока нижче 0,1 або його сліпота; відсутність очного яблука при гостроті зору другого ока 0,3 і нижче або гострота зору обох очей 0,2 і нижче

Непридатні до військової служби з виключенням з військового обліку

б) гострота зору одного ока нижче 0,1 або його сліпота; відсутність очного яблука при гостроті зору другого ока 0,4 і вище або гострота зору одного ока 0,3 при гостроті зору другого ока від 0,3 до 0,1

Непридатні до військової служби в мирний час, обмежено придатні у воєнний час

Непридатність до військової служби або обмежена придатність визначається індивідуально

в) гострота зору одного ока 0,4 при гостроті зору другого ока від 0,3 до 0,1

Непридатні до військової служби в мирний час, обмежено придатні у воєнний час

Придатність до військової служби або обмежена придатність визначається індивідуально

Як вказано в Поясненні до Розкладу хвороб, Для придатності до військової служби осіб,  гострота зору для далі з корекцією повинна бути не нижче 0,5 на одне око і 0,1 на друге око або не нижче 0,4 на обох очах.

Тобто для застосування статті 31 необхідно провірити гостроту зору з корекцією. З ваших слів неможливо зрозуміти, - Ви вказали гостроту зору з корекцією, чи без корекції. Якщо з корекцією, то однозначно маєте право на виключення з військового обліку. Якщо без корекції, то цих даних недостатньо для виключення з обліку. 

2. Щодо діагнозу ДЦП:

Вам діагностовано дитячий церебральний параліч (ДЦП). Вказане захворювання повинно оглядатися лікарями ВЛК за статтею 21 Розкладу хвороб Наказу № 402. 

Відкриваємо "Пояснення щодо застосування статей Розкладу хвороб":

До пункту "а" статті 21 належать: розсіяний склероз, хвороба Паркінсона, аміотрофічний бічний склероз, лейкодистрофія, церебральний ліпідоз, хорея Гетінгтона, торсійна дистонія, атаксія Фрідрейха, спинально-м'язова атрофія, сірінгомієлія з різко вираженими порушеннями трофіки, тяжкі форми мієлопатії, дитячий церебральний параліч та інші паралітичні синдроми.

Таким чином, при проведенні медогляду ВЛК повинна встановити Вам статтю 21-а.

Відкриваємо Розклад хвороб:

Стаття 21

Включено: хвороби центральної нервової системи, їх наслідки G10-G37, G80-G89, G91-G92 (системні атрофії; екстрапірамідні, дегенеративні хвороби, церебральний параліч, паралітичні синдроми, хвороба Паркінсона, розсіяний склероз, усі види дистоній (крім вегетосудинної), дитячий церебральний параліч, паралітичні стани, гідроцефалія, токсична енцефалопатія та інші).
Виключено: вегетосудинна дистонія G90 (включено до статті 83)

а) швидко або повільно прогресуючі зі значними порушеннями функцій

Непридатні до військової служби з виключенням з військового обліку

б) повільно прогресуючі з помірними порушеннями функцій

Непридатні до військової служби в мирний час, обмежено придатні у воєнний час

Непридатність до військової служби або обмежена придатність визначається індивідуально

в) повільно прогресуючі з незначними порушеннями функцій

Непридатні до військової служби в мирний час, обмежено придатні у воєнний час

Придатність до військової служби або обмежена придатність визначається індивідуально

Отже, у відповідності до статті 21-а Розкладу хвороб Наказу № 402, ВЛК зобов'язана зробити висновок, що Ви непридатні до військової служби з виключенням з військового обліку

Таким чином, незалежно від показників гостроти зору з корекцією, Ви маєте право на виключення з обліку на підставі ДЦП.

Але виключення з обліку проводиться тільки після обстеження військово-лікарською комісією (ВЛК). І тільки на підставі постанови ВЛК вам внесуть запис в військовий квиток щодо непридатності.

Ви пишете: в військоматі відмовилися виключати мене як «Непридатний до військової служби з виключенням з військового обліку» - це відбулося на словах, чи це вже записано в постанові ВЛК? Якщо вже є постанова ВЛК, то її необхідно оскаржувати. 

Опишіть будь-ласка ці моменти більш детально (щодо гостроти зору та щодо ВЛК), напишіть мені або на електронну пошту ddmitr@ukr.net або в Телеграм, мій логін @DD9070 - тоді я зможу надати чіткий алгоритм дій.

З повагою, Дмитро Дончак.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram