Чи має право чоловік коли його зупинили військові та поліція не показувати документи, військовий квиток ?

1. Чи має право чоловік коли його зупинили військові та поліція не показувати документи, війс квиток 2. Які права має чоловік при цьому? (Напр питати показати посвідчення, підставу зупинки і причину пред явлення документів. 3.чи є варіанти при яких можна не показувати документи 4. Чи мають право обшукувати за відсутності документів 5. Чи провіряють дійсність військового квитка при огляді на місці?

26.04.2023 19:00 735

Консультація виконавця

Андрей Карпенко
Адвокат
У сервісі: 3 роки
145 відгуків (145 +) (0 -)
Консультацій: 702

Вітаю!

Нормативна база

Механізм перевірки документів в осіб під час забезпечення заходів правового режиму воєнного стану визначено Порядком перевірки документів в осіб, огляду речей, транспортних засобів, багажу та вантажів, службових приміщень і житла громадян під час забезпечення заходів правового режиму воєнного стану, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 29.12.2021 № 1456.

Перевірка документів в осіб здійснюється лише після введення воєнного стану в межах території та у строки, зазначені в Указі Президента України про введення воєнного стану, на підставі наказу військового командування разом із військовими адміністраціями (у разі їх утворення). Зазначеним наказом призначається комендант, визначаються його завдання, повноваження із забезпечення єдиного управління визначеними силами та засобами Держспецтрансслужби, Національної гвардії, Держприкордонслужби, Національної поліції, СБУ, ДПС, ДМС, ДСНС, військових адміністрацій (у разі їх утворення) та координації їх дій під час здійснення заходів особливого режиму.

Право на проведення перевірки документів в осіб надано відповідним уповноваженим особам Національної поліції, СБУ, Національної гвардії, Держприкордонслужби, ДМС, Держмитслужби та Збройних Сил, які визначені в наказі коменданта.

Уповноважена особа має право вимагати в особи пред’явлення нею документів, що посвідчують особу та підтверджують громадянство України чи спеціальний статус особи, у таких випадках:

  • якщо особа володіє зовнішніми ознаками, схожими на зовнішні ознаки особи, яка перебуває в розшуку, або безвісно зниклої особи, або самовільно залишила місце для утримання військовополонених;;
  • якщо існує достатньо підстав вважати, що особа вчинила або має намір вчинити правопорушення;
  • якщо особа перебуває на території чи об’єкті із спеціальним режимом;
  • якщо в особи є зброя, боєприпаси, наркотичні засоби та інші речі, обіг яких обмежений або заборонений або для зберігання, використання чи перевезення яких потрібен дозвіл, якщо встановити такі права іншим чином не можливо;
  • якщо особа перебуває в місці вчинення кримінального, адміністративного правопорушення або дорожньо-транспортної пригоди, іншої надзвичайної події;
  • якщо зовнішні ознаки особи чи транспортного засобу або дії особи дають достатні підстави вважати, що особа причетна до вчинення правопорушення, транспортний засіб може бути знаряддям чи об’єктом вчинення правопорушення;

У разі відсутності в особи документів, що посвідчують особу та підтверджують громадянство України чи спеціальний статус особи уповноважена особа затримує таку особу для її встановлення на строк, передбачений Кодексом України про адміністративні правопорушення.

Алгоритм дій у випадку зупинення особи поліцією

Співробітник зобов’язаний привітатися, повідомити про свою посаду, звання, прізвище та причину зупинки.

Особа маєте право:

- попросити пред’явити посвідчення співробітника поліції;

- якщо особа не впевнена, що дана людина є співробітником поліції, то вона можете зателефонувати за номером 102 (0 800 500 202) або запитати телефон підрозділу (на вимогу громадянина, співробітник поліції зобов’язаний його надати) і упевнитися в наданій інформації.

Статтею 32 Закону України «Про Національну поліцію» визначено конкретний перелік підстав для перевірки документів. Перевірити, чи є підстава визначена законом.

Співробітник поліції не має права вилучати документ, що посвідчує особу, наприклад, паспорт. Вилучати паспорт можуть лише за рішенням суду.

У разі відсутності документа, що посвідчує особу, співробітник поліції має право доставити особу в найближчий пункт поліції, де повинен в комп’ютерній базі перевірити інформацію про особу. Час, який особа проводить в пункті поліції  Також особа маєте право зателефонувати своїм рідним/друзям з проханням доставити паспорт в даний пункт поліції.

Відповідно до пункту 3 частини першої статті 14 Закону України "Про безоплатну правову допомогу" особи, до яких застосовано адміністративне затримання, мають право на правові послуги, передбачені пунктами 2 і 3 частини другої статті 13 цього Закону.

Повідомлення про затримання особи відповідному регіональному центру заявники можуть подати письмово або за допомогою телефонного зв’язку на єдиний телефонний номер системи надання безоплатної правової допомоги  (контактний центр системи надання безоплатної правової допомоги). Розгляд повідомлень здійснюється регіональними центрами відповідно до їх компетенції та за умови отримання таких обов’язкових відомостей:

- ступінь родинного зв’язку заявника із затриманою особою (чоловік, дружина, батько, мати, вітчим, мачуха, син, дочка, пасинок, падчерка, рідний брат, рідна сестра, дід, баба, прадід, прабаба, внук, внучка, правнук, правнучка, усиновлювач чи усиновлений, опікун чи піклувальник, особа, яка перебуває під опікою або піклуванням, а також особи, які спільно проживають, пов’язані спільним побутом і мають взаємні права та обов’язки, у тому числі особи, які спільно проживають, але не перебувають у шлюбі), його прізвище, ім’я та по батькові, адреса зареєстрованого або фактичного місця проживання, номер контактного телефону (якщо заявник не є затриманою особою);

- прізвище, ім’я та по батькові, дата народження затриманої особи;

- місце, дата і час затримання особи (згідно з п.3 Порядку інформування центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги про випадки затримання, адміністративного арешту або застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 28 грудня 2011 року № 1363).

Водій зобов‘язаний мати із собою й на вимогу поліцейського надавати для перевірки водійське посвідчення, реєстраційний документ на транспортний засіб, а у випадках, передбаченим законодавством,-поліс безпеки (сертифікат) про укладання договору обов‘язкового забезпечення цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів, нагадав адвокат.

З метою здійснення огляду речей, транспортних засобів, багажу та вантажів уповноважена особа може проводити поверхневу перевірку.

Поверхнева перевірка проводиться шляхом візуального огляду особи, проведення по поверхні вбрання особи рукою, спеціальним приладом або засобом, візуального огляду речей, багажу, вантажів та/або транспортного засобу (салону, багажника).

Уповноважена особа для проведення поверхневої перевірки особи може зупиняти осіб та/або оглядати їх, якщо існує достатньо підстав вважати, що особа має при собі речі, обіг яких заборонено чи обмежено або які становлять загрозу життю чи здоров'ю такої особи або інших осіб.

Поверхнева перевірка проводиться уповноваженою особою відповідної статі. У невідкладних випадках поверхневу перевірку може проводити будь-яка уповноважена особа лише з використанням спеціального приладу або засобу.

Уповноважена особа має право проводити поверхневу перевірку речей, транспортних засобів, багажу та вантажу:

якщо існує достатньо підстав вважати, що у транспортному засобі перебуває правопорушник або особа, свобода якої обмежується в незаконний спосіб;

якщо існує достатньо підстав вважати, що у транспортному засобі перебувають речі, обіг яких заборонено чи обмежено або які становлять загрозу життю чи здоров'ю такої особи або інших осіб;

якщо існує достатньо підстав вважати, що речі, багаж, вантажі або транспортний засіб є знаряддям вчинення правопорушення та/або вони перебувають в тому місці, де може бути скоєно кримінальне правопорушення, для запобігання якого необхідно провести поверхневу перевірку.

Уповноважена особа під час проведення поверхневої перевірки транспортного засобу має право вимагати відкриття кришки багажника та/або двері салону.

Під час поверхневої перевірки речей або транспортного засобу особа повинна самостійно показати уповноваженій особі вміст особистих речей чи транспортного засобу.

ВІЙСЬКОВИЙ КВИТОК НЕ Є ОБОВ'ЯЗКОВИМ ДОКУМЕНТОМ, ЯКИЙ МАЄ ТРИМАТИ ПРИ СОБІ ВОДІЙ.

ПРАВА НА ПЕРЕВІРКУ ДІЙСНОСТІ ВІЙСЬКОВОГО КВИТКА НА МУСЦІ ЗУПИНКИ НЕ МАЄ ЖОДНА ПОСАДОВА ОСОБА.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram