Опіка та відстрочка від мобілізації

Добрий день. Ми з чоловіком маємо на утриманні під опікою двох неповнолітніх дітей. Діти позбавлені батьківського піклування за рішенням суду. Дітей передавали по рішенню органу опіки. При оформленні опіки нам повідомили, що зазвичай опіка оформлюється на одну людину, тому юридично опіку оформили на мене, чоловік писав лише заяву про те що він не заперечує. Я звільнилася з роботи щоб була змога опікуватись дітьми і наразі нашу родину забезпечує тільки чоловік. Чи вважаємося ми родиною опікунів в цьому випадку і чи поширюється на чоловіка відстрочка від мобілізації згідно ч.1 ст.23 ЗУ про мобілізацію? Якими документами це можливо підтвердити?

28.04.2023 10:35 3471

Консультація виконавця

Дмитро Дончак
Юрист
У сервісі: 4 роки
739 відгуків (738 +) (1 -)
Консультацій: 1869
Топ 3 спеціалізації:
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право
  • Кредити банків

Добрий день.

Перелік осіб, які не підлягають мобілізації, наведений в статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію". У відповідності до вищезгаданої статті, не підлягають мобілізації військовозобов’язані, усиновителі, опікуни, піклувальники, прийомні батьки, батьки-вихователі, на утриманні яких перебувають діти-сироти або діти, позбавлені батьківського піклування, віком до 18 років.

У відповідності до статті 243 Сімейного Кодексу України опіка, піклування встановлюється над дітьми-сиротами і дітьми, позбавленими батьківського піклування.

Опіка встановлюється над дитиною, яка не досягла чотирнадцяти років, а піклування - над дитиною у віці від чотирнадцяти до вісімнадцяти років.

У відповідності до частини 4 статті 63 Цивільного Кодексу України, опікун або піклувальник призначаються переважно з осіб, які перебувають у сімейних, родинних відносинах з підопічним, з урахуванням особистих стосунків між ними, можливості особи виконувати обов'язки опікуна чи піклувальника.

Діти, над якими Ви встановили опіку, поживають разом з вами. У відповідності до статті 256-1 СК України, Прийомна сім'я - сім'я, яка добровільно взяла на виховання та спільне проживання від одного до чотирьох дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування. Отже, Ви з чоловіком - прийомна сім'я для цих дітей.

У відповідності до статті 256-2 СК України, Прийомні батьки - подружжя або особа, яка не перебуває у шлюбі, які взяли для спільного проживання та виховання дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування. Отже, Ви з чоловіком - прийомні батьки для цих дітей.

У відповідності до статті 141 СК України, мати, батько мають рівні права та обов'язки щодо дитини.

Таким чином, незважаючи на те, що опіка оформлена тільки на Вас, чоловік теж являється опікуном та прийомним батьком дітей, а отже, у відповідності до абзацу 9 статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", ваш чоловік не підлягає мобілізації.

Документи, якими можна підтвердити відстрочку:

- ваше свідоцтво про шлюб;
- рішення суду про позбавлення батьківського піклування;
- рішення органу опіки про призначення Вас опікуном.

Ви як опікун отримуєте від держави на допомогу на дітей. Якщо вищезазначених документів для працівників військкомату буде недостатньо, то додатково можна ще й надати документ, що підтверджує отримання допомоги від держави, та документ з місця роботи вашого чоловіка - як доказ, що саме він утримує всю сім'ю.

.

Якщо залишились питання, або щось незрозуміло - пишіть мені на мою пошту ddmitr@ukr.net

З повагою, Дмитро Дончак.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram