Відстрочка від мобілізації опікуна

Доброго дня.
Мій чоловік є опікуном своєї рідної сестри, яка є інвалідом дитинства І групи підгрупа "А" психічне захворювання пожиттєво та визнана судом недієздатною особою, яка потребує постійного стороннього догляду (є рішення суду про визнання її недієздатною особою і призначення мого чоловіка опікуном). В перші дні війни чоловіка мобілізували спочатку до тер.оборони, а потім до ЗСУ. В травні 2022 року було подано рапорт про звільнення зі служби як опікуна недієздатної особи (ст. 26 ЗУ «Про військовий обов’язок та військову службу) , 07.07.2022 року рапорт було задоволено і чоловіка звільнили зі служби, про що у військовому квитку було зроблено відповідний запис та запис про постановку його на облік у ТЦК.
Чи можуть його мобілізувати повторно, хоть він не підлягає мобілізації згідно ст. 23 ЗУ «Про мобілізаційну роботу та мобілізацію»? Як краще подати пакет документів до ТЦК зараз, чи після отримання повістки?
Чи не буде перешкодою для отримання відстрочки від призову наявність дружини та його матері, так як ми проживаємо всі разом?
Які його дії в разі отримання повістки знову? Чи зобов’язаний він йти до ТЦК по отриманій повістці чи можна її проігнорувати. Яка відповідальність за неявку?
Які потрібно надати документи?
Чи потрібно писати якусь заяву, чи відстрочка надається автоматично згідно ст. 23 ЗУ «Про мобілізаційну роботу та мобілізацію»? Чи є строки розгляду заяви та документів на відстрочку чи вона надається відразу .
Під який правильно абзац, пункт, підпункт ст.23 підпадають умови для відстрочки мого чоловіка згідно вище наданої інформації?
Чи має право військкомат направити його на мед.комісію?
Які відмітки має зробити ТЦК в військовому квитку про надання відстрочки, чи повинен надати довідку ?
На який термін надається відстрочка виходячи з того, що інвалідність та недієздатність надано пожиттєво?
Можете надати приблизний зразок заяви чи краще оформити листом довільної форми?
Дякую.

28.04.2023 11:46 1341

Консультація виконавця

Дмитро Дончак
Юрист
У сервісі: 4 роки
739 відгуків (738 +) (1 -)
Консультацій: 1869
Топ 3 спеціалізації:
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право
  • Кредити банків

Добрий день.

Ваш чоловік звільнився з військової служби, та став на облік до ТЦК. Отже, він змінив свій статус з військовослужбовця на військовозобов'язаного. Таким чином, для вирішення питання щодо його можливої мобілізації потрібно враховувати норми Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", а саме - статтю 23.

Тепер щодо ваших питань:

1. Під який абзац, пункт, підпункт ст.23 підпадають умови для відстрочки мого чоловіка?

Конкретний абзац статті 23, який звільняє чоловіка від мобілізації, залежить від віку сестри.

Якщо сестра неповнолітня, тобто їй ще не виповнилося 18 років, тоді застосовуємо абзац 6:

- не підлягають мобілізації військовозобов’язані, жінки та чоловіки, опікуни, піклувальники, прийомні батьки, батьки-вихователі, які виховують дитину з інвалідністю віком до 18 років.

Якщо сестрі більше ніж 18 років, тоді застосовується абзац 12:

- не підлягають мобілізації військовозобов’язані, опікуни особи з інвалідністю, визнаної судом недієздатною.

2. Чи можуть його мобілізувати повторно? 

У відповідності до частини 2 статті 23 ЗУ "Про мобілізацію", Особи з інвалідністю, а також особи, зазначені в абзацах четвертому - дванадцятому частини першої цієї статті, у зазначений період можуть бути призвані на військову службу за їхньою згодою і тільки за місцем проживання.

Отже, ваш чоловік може бути мобілізований лише за його власною згодою. При цьому служити він буде тільки за місцем проживання.

3. Як краще подати пакет документів до ТЦК зараз, чи після отримання повістки? 

Ваш чоловік вже був в ТЦК після звільнення зі служби, і став на облік як військовозобов'язаний. У відповідності до пункту 23 "Правил обліку призовників, військовозобов'язаних та резервістів", Призовники, військовозобов’язані та резервісти в разі зміни адреси їх місця проживання або інших персональних даних зобов’язані особисто в семиденний строк повідомити про такі зміни відповідним органам, де вони перебувають на військовому обліку

Отже, якщо з моменту постановки на облік у вашого чоловіка не відбулося змін в адресі проживання та в персональних даних (зміна складу сім'ї, зміна роботи тощо), то йому не треба йти до ТЦК. Під час постановки на облік там вже зареєстрували інформацію про його статус опікуна. Але чоловік не застрахований від вручення повістки десь на вулиці, з вимогою з'явитися в зовсім інший ТЦК (наприклад, під час поїздки в інший район або іншу область). Ось в такому разі якраз і потрібно буде взяти з собою окрім паспорту, військового квитка, ще й документи що підтверджують факт встановлення опікунства над сестрою.

4. Чи не буде перешкодою для отримання відстрочки від призову наявність дружини та його матері, так як ми проживаємо всі разом?

Ні, не буде. Вашому чоловіку не потрібно отримувати відстрочку. Відстрочка в нього вже є на підставі ст. 23 ЗУ "Про мобілізацію". Ані в абзаці 6, ані в абзаці 12 статті 23 немає застережень щодо наявності інших дієздатних осіб. Такі застереження є тільки при встановленні постійного догляду. Але опіка - це не постійний догляд, тому підстав для хвилювання немає.

5. Які його дії в разі отримання повістки знову?

Взяти з собою повістку, паспорт, військовий квиток, документи що підтверджують факт встановлення опікунства над сестрою і прийти до ТЦК.

6. Чи зобов’язаний він йти до ТЦК по отриманій повістці чи можна її проігнорувати?

Якщо повістку вручають на вулиці, то це повістка для уточнення облікових даних. Працівники ТЦК не будуть вірити на слово вашому чоловіку, що всі дані вже давно уточнені. Окрім цього, ваш чоловік є військовозобов'язаним, і не має права просто проігнорувати повістку. Потрібно прийти в ТЦК і надати всі наявні документи.

7. Яка відповідальність за неявку?

Відповідальність передбачена статтею 210-1 КУпАП і в умовах воєнного часу тягне за собою накладення штрафу в розмірі від 3400 до 5100 грн.

8. Чи потрібно писати якусь заяву, чи відстрочка надається автоматично згідно ст. 23 ЗУ «Про мобілізаційну роботу та мобілізацію»? 

Писати заяву не обов'язково, відстрочка у вашого чоловіка вже є, потрібно тільки підтвердити право на відстрочку. Таким підтвердженням є надання документів, про які я писав в пункті 5.

9. Чи має право військкомат направити його на мед.комісію?

Не дивлячись на те, що у відповідності до ст. 23 ЗУ "Про мобілізацію" ваш чоловік не підлягає мобілізації, він все рівно залишається військовозобов'язаним, а тому повинен виконувати всі законні вимоги ТЦК. В свою чергу, ТЦК повинен знати про ступінь придатності до служби всіх призовників, військовозобов'язаних та резервістів, отже має право викликати на ВЛК.

10. Які відмітки має зробити ТЦК в військовому квитку про надання відстрочки, чи повинен надати довідку? Чи є строки розгляду заяви та документів на відстрочку?

Як я вже писав вище, відстрочка у вашого чоловіка вже є, жодних відміток чи довідок з цього приводу не передбачено законодавством. Зверніть увагу на формулювання статті 23: там не вказано, що певним категоріям може бути надана відстрочка. Там чітко зазначено: "не підлягають мобілізації". Тобто якщо особа відповідає вимогам, вказаним у відповідних абзацах статті 23, то така особа не підлягає мобілізації. І випрошувати відстрочку ні у кого непотрібно. Розгляд заяви -це якби у працівників ТЦК був вибір - надавати відстрочку, чи не надавати. А в даному випадку у них немає вибору, бо ваш чоловік не підлягає мобілізації.

11. На який термін надається відстрочка виходячи з того, що інвалідність та недієздатність надано пожиттєво?

Якщо ваш чоловік буде і надалі виконувати обов'язки опікуна, то відстрочка діє на весь час, поки сестра жива.

.

Якщо залишились питання, або щось незрозуміло - пишіть мені на мою пошту ddmitr@ukr.net

З повагою, Дмитро Дончак.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram