Придатність до військової служби

Доброго дня, мені 30 років, вже 3 роки нормально не сплю тільки на спеціальній подушці з болями у шиї, рухи обмежені. Все це пекло отримав через великі навантаження в спорті роками + врач мануаліст добив шию. Зробив МРТ в 2020 і так і мучаюсь з болями нічим не займаються так як дуже болить кожен день нічого не допомагає, роблю мінімум рухів.
Питання таке, якщо проходити ВЛК мене повинні зняти з обліку чи як? Дякую.

02.05.2023 05:33 860

Консультація виконавця

Ірина і Владислав Леонови
Адвокат
У сервісі: 5 років
245 відгуків (244 +) (1 -)
Консультацій: 789
Топ 3 спеціалізації:
  • Сімейне право
  • Військове право
  • Цивільне право

Доброго дня!

Стосовно вашого питання можемо повідомити наступне

Ступінь придатності до військової служби, перелік хвороб, розладів здоров’я та проведення ВЛК регулюється Положенням про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України, яке затвердженно наказом Міністерства оборони України від 14.08.2008 № 402.

Відповідно у зазначеному Положенні є Розклад хвороб зі статтями та пунктами захворювань, а також з Поясненнями до статтей захворювання та таблицями додаткових вимог до стану здоров’я.

У кожній статті є пункти "а","б", "в", які регулють ступінь порушення функцій організму та враховуються при визначенні ступеня придатності до служби.

Для того, щоб військовозобов’язаний був виключений з військового обліку ("знятий" з обліку до цього випадку не підходить), потрібно, щоб медичний огляд було проведено за пунктом "а" відповідної статті Розкладу хвороб, який встановлює непридатність до військової служби з виключенням з військового обліку.

Хвороби хребта (дорсопатії) та їх наслідки М40-М54 (кіфоз і лордоз, сколіоз, остеохондроз хребта, спондилоліз, спондилолістез, ураження міжхребцевих дисків, інші дорсопатії) регулює, зокрема, стаття 64 Розкладу хвороб.

Стаття 64

Включено: хвороби хребта (дорсопатії) та їх наслідки М40-М54 (кіфоз і лордоз, сколіоз, остеохондроз хребта, спондилоліз, спондилолістез, ураження міжхребцевих дисків, інші дорсопатії).
Виключено: анкілозуючий спондилоартрит М45 (включено до статті 60)

а) зі значними порушеннями функцій

Непридатні до військової служби з виключенням з військового обліку

б) з помірними порушеннями функцій

Непридатні до військової служби в мирний час, обмежено придатні у воєнний час

Непридатність до військової служби або обмежена придатність визначається індивідуально

в) з незначними порушеннями функцій

Непридатні до військової служби в мирний час, обмежено придатні у воєнний час

Придатність до військової служби або обмежена придатність визначається індивідуально

г) за наявності об'єктивних даних без порушень функцій

Придатні

Придатні

Придатні

При встановленні ступеня придатності до військової служби ВЛК керується Поясненнями щодо застосування статей Розкладу хвороб, станів та фізичних вад (це Додаток 2 до Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України).

Відповідно до Пояснень до статті 64:

до пункту "а" належать:

інфекційний спондиліт з частими (два та більше разів на рік) загостреннями, значними порушеннями функцій та стійкою втратою працездатності;

травматична спондилопатія (хвороба Кюммеля);

спондилолізний спондилолістез III-IV ступенів (зміщення більше ніж наполовину поперечного діаметра тіла хребця) з постійно вираженим больовим синдромом;

деформуючий спондильоз та міжхребцевий остеохондроз шийного відділу хребта, що супроводжуються функціональною нестабільністю II-III стадій (зміщення тіл хребців більше 3 мм під час функціональних проб) та вертебробазилярною недостатністю;

деформуючий спондильоз і міжхребцевий остеохондроз грудного та поперекового відділів хребта, що супроводжуються глибокими пара- та тетрапарезами з порушеннями функцій сфінктерів, із синдромом бокового аміотрофічного склерозу, а також поліомієлітичним, каудальним, судинним, компресійним, вираженим больовим синдромом та статокоординаторними порушеннями після тривалого (не менше 3 місяців) стаціонарного лікування без стійкого клінічного ефекту;

фіксовані викривлення хребта (кіфози, сколіози IV ступеня) з різкою деформацією грудної клітки (реберний горб та інше) та значним порушенням функції зовнішнього дихання III ступеня за рестриктивним типом.

До пункту "б" належать:

остеохондропатії хребта (кіфози, структурні та неструктурні сколіози III ступеня) з помірною деформацією грудної клітки та порушенням функції зовнішнього дихання II ступеня за рестриктивним типом;

інфекційний спондиліт з нечастими загостреннями (1 раз на рік та рідше);

поширений (ураження трьох та більше міжхребцевих дисків або тіл хребців у кожному з відділів хребта) деформуючий спондильоз II ступеня та міжхребцевий остеохондроз з множинними масивними клювоподібними розростаннями в ділянці міжхребцевих сполучень та полірадикулярним синдромом без стійкого клінічного ефекту після повторних (два та більше разів на рік) стаціонарних лікувань;

спондилолізний спондилолістез II ступеня (зміщення на половину поперечного діаметра тіла хребця) з больовим синдромом;

стан після вилучення міжхребцевого диска (для обстежуваних за графою I Розкладу хвороб).

До пункту "в" належать:

фіксовані викривлення хребта, які супроводжуються ротацією хребців (сколіоз II ступеня, остеохондропатичний кіфоз з клиноподібною деформацією трьох та більше хребців зі зниженням висоти передньої поверхні тіла хребця на 3 мм і більше);

обмежений (ураження трьох та більше міжхребцевих дисків або тіл хребців в одному або двох відділах хребта) деформуючий спондильоз та міжхребцевий остеохондроз з больовим синдромом;

спондилолізний спондилолістез I ступеня (зміщення на 1/4 поперечного діаметра тіла хребця) з больовим синдромом.

Отже, за наданими Вами даними, Ваш діагноз підпадає під пункти "а" та "б" Розкладу хвороб. Якщо медичний огляд ВЛК буде проводитись за пунктом "а" статті 64, то Ви будете визнані непридатним до військової служби. Якщо за пунктом "б", то можете бути визнані обмежено придатним до військової служби. Але, у будь-якому разі, остаточне рішення приймає ВЛК, грунтуючись на висновках лікарів та проведених обстеженнях та дослідженнях.

Характер патологічних змін хребта повинен бути підтверджений багатовісьовими навантажувальними, функціональними рентгенологічними, а за необхідності - іншими сучасними (КТ, МРТ) дослідженнями, а також при проведенні ВЛК проводиться оцінка обсягу рухів хребта (Таблиця 9 до пояснень). 

Отже, наразі Вам необхідно пройти медичні обстеження та отримати медичний документ, в якому буде чітко зазначений діагноз щодо вашого захворювання та порушення функцій організму, що буде визначальним фактором для застосування пункту "а" або "б" статті 64 Розкладу хвороб.  Тобто, одного МРТ-дослідження недостатньо, треба мати свіжий висновок від профільного лікаря невропатолога, нейрохірурга, ортопеда.   

Усі наявні у Вас документи потім потрібно надати на ВЛК. Виключення з обліку проводиться тільки після обстеження військово-лікарською комісією (ВЛК). 

Якщо у Вас  є уточнюючі питання, можете написати на електронну пошту pravoizachita@gmail.com 

Будемо вдячні за відгук щодо отриманої консультації.

Успіхів Вам!

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram