Відстрочка від мобілізації

У даній статті ми розглянемо найбільш актуальні підстави для відстрочки від мобілізації

02.05.2023 12:41 3633

Консультація виконавця

Галина Токмач
Юрист Мирноград
У сервісі: 4 роки
132 відгука (132 +) (0 -)
Консультацій: 450
Топ 3 спеціалізації:
  • Трудове право
  • Військове право
  • Цивільне право

Статтею 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію"передбачено чимало підстав, при наявності яких військовозобов`язаний не підлягає призову на військову службу під час мобілізації. У моїй практиці найчастіше чоловіки отримували відстрочку за наступними підставами:

- визнані в установленому порядку особами з інвалідністю або відповідно до висновку військово-лікарської комісії тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров’я на термін до шести місяців (з наступним проходженням військово-лікарської комісії)

- жінки та чоловіки, опікуни, піклувальники, прийомні батьки, батьки-вихователі, які виховують дитину з інвалідністю віком до 18 років;

- зайняті постійним доглядом за хворою дружиною (чоловіком), дитиною, а також батьками своїми чи дружини (чоловіка), які за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребують постійного догляду;

- які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи;

- здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти.

На жаль, даною нормою не встановлено перелік документів, що потрібно подати для підтвердження права на відстрочку за кожною підставою, через що у військовозобов'язаних виникають певні труднощі.

Адже, відповідно до пп.8 п.1 Правил військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1487-2022-%D0%...) призовники, військовозобов’язані та резервісти повинні надавати органам, в яких вони перебувають на військовому обліку,  документи, що підтверджують право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації з підстав, визначених у статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”.

Якщо говорити про осіб з інвалідністю, то достатньо подати довідку до акту огляду МСЕК та ІПР (в разі наявності). Оскільки самі ці два документи підтверджують визнання особою з інвалідністю в установленому порядку. Тому пенсійне посвідчення чи посвідчення про призначення державної соціальної допомоги (відповідно до Закону України «Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю») мати необов`язково, так як вони підтверджують призначення особі з інвалідністю відповідної соціальної виплати.

При цьому, відстрочка повинна надаватися всім особам з інвалідністю (незалежно від групи).

Якщо говорити про виховання дитини з інвалідністю, то на прикладі батька дитини потрібно подати його паспорт, свідоцтво про народження дитини та медичний висновок про дитину з інвалідністю віком до 18 років.

При цьому, посвідчення про призначення державної соціальної допомоги (відповідно до Закону України «Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю» ) також мати необов`язково. Крім того, немає значення, хто саме записаний у посвідченні законним представником дитини: мати чи батько.

Якщо говорити про зайнятість постійним доглядом, то на прикладі хворої матері, потрібно подати паспорти (військовозобов'язаного та його матері), свідоцтво про народження військовозобов'язаного, висновок за формою № 080-4/о або формою № 080-2/о, довідка про отримання компенсації на догляд за матір'ю чи акт встановлення факту здійснення догляду.

Якщо говорити про наявність інвалідності в дружини, її чи своїх батьків, то слід звернути на  увагу, що відстрочка надається незалежності від групи інвалідності дружини. При цьому, в батьків повинна бути лише 1 чи 2 група. Також не має значення місце проживання (разом чи окремо від особи з інвалідністю), наявність інших членів сім'ї та не вимагається оформлення опіки чи постійного догляду.  Тому для підтвердження права на відстрочку потрібно подати документи, що підтверджують родинні зв'язки (наприклад, у випадку з дружиною це паспорти та свідоцтво про шлюб) та інвалідність особи (тобто, довідка до акту огляду МСЕК та ІПР).

Якщо говорити про студентів, то потрібно подати будь-який документ про навчання на денній чи дуальній формі навчання (зазвичай це довідка, видана вищим закладом освіти).

Ну і звичайно обов'язково потрібно подавати письмову заяву на відстрочку. Без цього ТЦК не оформить Вам відстрочку від мобілізації, а лише додасть копії відповідних документів до вашої особової справи. У свою чергу це може мати негативні наслідки (наприклад, постійне вручення повісток). 

При цьому, законодавством не визначено способи оформлення відстрочки від мобілізації (зазвичай вноситься відповідна відмітка у військово-обліковий документ чи видається довідка/лист-відповідь на заяву про те, що військовозобов'язаний має право на відстрочку згідно такого-то абзацу ст. 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію"). 

Таким чином, відстрочка у вищезазначених випадках у військовозобов'язаних є згідно Закону. Однак, лише в разі наявності документів, що підтверджують право на відстрочку за відповідною підставою. А враховуючи, що чинним законодавстом не закріплено перелік таких документів, то на жаль, саме ТЦК вирішують чи є в особи право на відстрочку. Тому вважаю, що з метою реалізації свого права на відстрочку потрібно подавати письмову заяву, а не звертатися в усній формі. У моїй практиці не було ще жодної відмови по такій заяві. 

Якщо вам буде потрібна юридична допомога, в тому числі по не зазначеним у даній статті підставам для відстрочки, можете звертатися до мене на цьому сайті через пряме питання або писати на пошту Alexlawyer@i.ua

Всього найкращого!

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram