Розгляд судом адміністративної справи, якщо особа, яка притягується до відповідальності, знаходиться за кордоном

Доброго дня! В липні минулого року поліція затримала особу за кермом в стані алкогольного сп’яніння. Було складено протокол, на підставі якого розпочато судову справу про адміністративне правопорушення, передбачене ч.1 ст. 130 КУпАП

На сьогоднішній день особа не знайома з матеріалами справи. Єдине, що пам’ятає, що затримання поліцією відбувалося в нічний час без свідків. Чи велася при цьому відео фіксація порушення, і за допомогою яких засобів (нагрудна камера, мобільний телефон) – на разі теж невідомо.

В жовтні минулого року особа, яка притягується до відповідальності, перетнула кордон і зараз знаходиться в Польщі під тимчасовим захистом (у зв’язку з військовими діями на території України).  Докази легального перебування в Польщі має.

З моменту перетину кордону і до сьогоднішнього дня особа чотири рази подавала до суду клопотання о перенесенні розгляду справи в зв’язку з неможливістю бути присутньої на засіданні суду. Клопотання судом задовольнялося, засідання переносилося. Але зараз особа отримала від суду лист з датою чергового засідання і повідомленням про можливість її присутності на розгляді справи он-лайн в режимі відео-конференції за допомогою власних технічних засобів.

Маю наступні питання:

  1. Чи має право особа відмовитися від присутності на засіданні в режимі відео-конференції?
  2. Якщо особа не погодиться на проведення засідання в режимі відео-конференції, але черговий раз надасть докази неможливості явки на суд в зв’язку з перебуванням за кордоном, - чи має суд право провести засідання без неї?
  3. Скільки разів можна подавати клопотання о перенесенні судового засідання в зв’язку з неможливістю бути на ньому присутнім, і скільки разів суд повинен задовольнити таке клопотання? Теоретично: чи можливо переносити засідання до того часу, поки справа не буде закрита автоматично?
  4. Чи має особа право ознайомитися з матеріалами справи віддалено, без фізичної явки в суд, і як це зробити?
  5. Чи рахується доказом зйомка порушення на мобільний телефон?
  6. Якщо докази будуть недостатніми з точки зору права (наприклад, через ту ж відсутність свідків) – як діяти в такому випадку? Чи погоджуватись на розгляд справи без присутності особи, чи є варіант того, що суд все одно винесе рішення не на користь особи?

Дякую!

03.05.2023 13:05 474

Консультація виконавця

Дмитро Дончак
Юрист
У сервісі: 4 роки
734 відгука (733 +) (1 -)
Консультацій: 1857
Топ 3 спеціалізації:
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право
  • Кредити банків

Добрий день.

1. Очевидно, що суд вирішив припинити практику постійних переносів із-за неможливості з'явитися на судове засідання, тому й написали таку ухвалу. Це не зобов'язує особу приймати участь в режимі відеоконференції. Особа сама вирішує - брати участь в такому форматі, чи не брати. Жодної кримінальної чи адміністративної відповідальності за нез'явлення на судове засідання в даному випадку не передбачено. Єдине, що розгляд справи може бути проведено без участі особи, на яку складено протокол по ст. 130 КУпАП.

2. Якщо просто не погодиться - дуже велика ймовірність, що засідання пройде без участі цієї особи. Не можна "не погоджуватися". Потрібно написати заяву до суду, в якій повідомити та обгрунтувати причини неможливості участі в справі в режимі відеоконференції. Наприклад, особа не може зареєструватися в платформі EASYCON, за допомогою якої відбувається відеоконференція. Чому не може зареєструватися? Наприклад, немає ЕЦП, або закінчився строк дії ЕЦП, а зробити новий неможливо онлайн, бо немає з собою кредитної картки українського банку, чи строк дії картки закінчився. Причин може бути багато, головне - належним чином обгрунтувати причини неможливості участі в справі в режимі відеоконференції та знову просити суд про перенесення судового засідання.

3. Якщо суддя відчує, що особа хоче затягнути розгляд справи, то ясна річ що більше жодних переносів не буде. Взагалі, в справах про роззгляд адмінправопорушень рішення можуть виноситись і без участі особи, на яку складено протокол. Чинним законодавством не встановлено ліміт клопотань про перенесення справи, по перевищенні якого суддя розгляне справу без участі правопорушника. Це на розсуд суду. Раніше, коли термін давності розгляду справ про адмінправопорушення складав 3 місяці, була логіка в затягування розгляду і переносах засідань, щоб вийшов строк і справа була закрита. Але  після внесення змін, за якими строк розгляду справ за ст. 130 КУпАП становить 1 рік, затягування розгляду вказаної категорії справ ускладнилося.

З урахуванням війни, затягування розгляду справи шляхом подачі повторних клопотань про перенесення може спрацювати, якщо особу мобілізовано до ЗСУ, або ж особа мешкає на тимчасово окупованій території, або на території де проводяться активні бойові дії. Я сумніваюся, що суддя і надалі буде переносити розгляд справи тільки на підставі перебування за межами України. Виїхати за кордон - можуть тільки окремі категорії військовозобов'язаних, а от повернутися з-за кордону може кожний. Поки що суд переносив засідання, бо строки дозволяють це робити. Але навряд чи так буде й надалі, аж до липня.

В любому випадку, надсилаючи наступне клопотання про перенесення - постарайтесь його якомога краще обгрунтувати. Наведіть вагомі причини, з яких Ви не можете повернутися в Україну для участі в судовому засіданні.

4. Вам потрібно зареєструватися в системі "електронний суд", а потім (якщо в електронному суді не розміщені матеріали справи, або розміщені не всі) там же вибрати шаблон "Повідомлення про відсутність матеріалів в електронній справі", скласти таке повідомлення, використовуючи зразок, і відправити до суду Також можна подати Заяву про ознайомлення з матеріалами справи. Проте, це не означає що суд 100% виконає ваші побажання. Дуже часто такі заяви ігноруються. 

В разі ігнорування - зв'яжіться з судом, попросіть з'єднати з секретарем судді, просіть його (її) розмістити всі наявні матеріали в електронному суді. А для початку-  нехай секретар судді хоча б усно розкаже, які матеріали там є.

5. По відеоконференції неможливо надати доказ у вигляді відео, записаного на ваш телефон, а в судові засідання Ви не з'являєтесь, бо перебуваєте за кордоном. Але тут важливо- що саме Ви маєте на увазі, коли стверджуєте про фіксування порушень з боку працівників поліції. Відповідно до ч. 2 ст. 251 КУпАП обов’язок щодо збирання доказів покладається на осіб, уповноважених на складання протоколів. Відсутність доказів керування транспортним засобом виключає відповідальність за ч. 1 ст. 130 КУпАП. З метою фіксації фактів порушення водіями ПДР  передбачено проведення поліцейськими відеозапису за допомогою відеореєстратора патрульної машини та нагрудних камер, які є належними та допустимими доказами, на підставі яких встановлюються фактичні обставини справи, у тому числі, доведення винуватості особи у вчиненні правопорушення. Немає відеозапису з нагрудної камери - отже, немає і доведеного факту керуванням автомобілем. 

6. Щодо свідків: в матеріалах справи повинні бути пояснення свідків. Немає пояснень - немає свідків правопорушення. Немає свідків - немає факту вчинення правопорушення за ст. 130. 

Але на даний час Ви не знаєте - які документи зібрані в матеріалах справи. Пояснення свідків моли бути складені вже й після того як вас відпустили. Тому важливо оглянути відео з камери поліцейського, і порівняти час на відео і час складення пояснень свідків.

Нюансів може бути ще досить багато - я навів лише деякі. Чітка лінія захисту може бути готова лише після ознайомлення з матеріалами справи. Буде зрозуміло, які клопотання треба подавати.

В той же час, суд може винести постанову і без наявності певних обов'язкових документів в матеріалах справи. В такому разі Ви маєте право оскаржити постанову в апеляційному суді, на протязі 10-ти днів з дня винесення постанови. Якщо Ви ознайомилися з постановою пізніше, то до апеляційного суду подається заява про поновлення строку (щоб 10-денний строк рахувався не з моменту винесення, а з моменту отримання/ознайомлення вами постанови).

Чи погоджуватись на розгляд справи без присутності? - суд не питає вашої згоди на розгляд без присутності. Тому, якщо неможливо ознайомитись з матеріалами справи - пробуйте й надалі переносити розгляд спрви. Або зв'яжіться з місцевим адвокатом, який зможе зайти в суд, ознайомитись з матеріалами справи, та написати необхідні клопотання, заперечення, або та/бути особисто присутнім на судовому засіданні.

З повагою, Дмитро Дончак.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram