Чи може син бути опікуном мами якій 79 років

Свекрусі 79 вона після інсульту. Останніх півтора року погано себе почуває. Її доглядає син. Дочка її проживає за кордоном багато років. Чи можливо отримати відстрочку від призову до війська? В армії чоловік не був по стану здоров`я!

03.05.2023 16:40 636

Консультація виконавця

Дмитро Дончак
Юрист
У сервісі: 4 роки
734 відгука (733 +) (1 -)
Консультацій: 1857
Топ 3 спеціалізації:
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право
  • Кредити банків

Добрий день.

Питання відстрочки від мобілізації врегульовані статтею 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію".

У відповідності до вищезгаданої статті, не підлягають мобілізації військовозобов’язані, зайняті постійним доглядом за хворою дружиною (чоловіком), дитиною, а також батьками своїми чи дружини (чоловіка), які за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребують постійного догляду.

Отже, для отримання відстрочки від мобілізації, необхідно щоб чоловік встановив постійний догляд за своєю мамою. 

У відповідності до Постанови КМУ № 859 від 23.09.2020 року, Фізичні особи можуть надавати соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі без проходження навчання та дотримання державних стандартів соціальних послуг отримувачам соціальних послуг з числа членів своєї сім’ї, які спільно проживають, пов’язані спільним побутом, мають взаємні права і обов’язки та є:
1. особами з інвалідністю I групи;
2. дітьми з інвалідністю;
3. громадянами похилого віку з когнітивними порушеннями;
4. невиліковно хворими, які через порушення функцій організму не можуть самостійно пересуватися та самообслуговуватися;
5. дітьми, яким не встановлено інвалідність, але які є хворими на тяжкі перинатальні ураження нервової системи, тяжкі вроджені вади розвитку, рідкісні орфанні захворювання, онкологічні, онко гематологічні захворювання, дитячий церебральний параліч, тяжкі психічні розлади, цукровий діабет I типу (інсулінозалежні), гострі або хронічні захворювання нирок IV ступеня, дітьми, які отримали тяжку травму, потребують трансплантації органа, потребують паліативної допомоги.

В вашому випадку- підходять пункти або 3, або 4.

Як оформити догляд - Подається заява в орган опіки та піклування. Заява про встановлення догляду і про отримання компенсації.
У відповідності до Постанови КМУ № 859 від 23.09.2020 року "Про затвердження порядку подання та оформлення документів, призначення і виплати компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі", для призначення компенсації фізична особа, яка надає соціальні послуги, подає до структурного підрозділу з питань соціального захисту населення сільської, селищної, міської ради такі документи:
1. заява про згоду надавати соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі;
2. заява про надання компенсації;
3. заява про перерахування коштів із зазначенням рахунка в установі банку;
4. копія паспорта громадянина України;
5. копія ідентифікаційного коду;
6. декларація про доходи та майновий стан (заповнюється на підставі довідок про доходи кожного члена сім’ї) за формою, затвердженою Мінсоцполітики. У декларації також зазначається інформація про склад сім’ї заявника;
7. копія акту огляду медико-соціальною експертною комісією;
8. висновок лікарської комісії медичного закладу щодо потреби в догляді громадян похилого віку внаслідок когнітивних порушень;
9. висновок лікарської комісії медичного закладу щодо потреби в догляді невиліковно хворих осіб, які через порушення функцій організму не можуть самостійно пересуватися та самообслуговуватися.
За результатом розгляду документів приймається рішення про призначення воловіка постійним доглядачем його мами, та дозвіл на отримання щомісячної компенсації від держави.

Які недоліки цього варіанту: для встановлення постійного догляду вимагають надати довідку з роботи про середньомісячний дохід. Якщо цей дохід вище за певну суму ( з розрахунку не більше ніж 2589 грн. на кожного члена сім'ї), то соцзахист відмовиться видавати довідку про отримання компенсації. Якщо не видадуть довідку про отримання компенсації, то відстрочку не дадуть, і якщо буде бажання виїхати за кордон, то також не випустять.

В основному, найбільша складність для всіх при встановленні постійного догляду - це зафіксувати не більше ніж 2589 грн доходу на кожного члена сім'ї.

Якщо дохід перевищує встановлені ліміти, то потрібно звернутись з заявою про видачу "акту про факт здійснення постійного догляду" до органу місцевого самоврядування за місцем проживання (акт повинні видати протягом 5 днів). Орган місцевого самоврядування - виконком сільської (міської) ради.

Отже, в такому разі для відстрочки необхідно отримати "Акт про факт здійснення постійного догляду"  та довідку ЛКК (лікарсько-консультативна комісія) про необхідність постійного догляду.

Довідка ЛКК видається у довільній формі, але при цьому обов’язковою умовою є фраза в цій довідці: "потребує постійного стороннього догляду". А для початку ваша свекруха повинна звернутися до свого сімейного лікаря, який дасть направлення на ЛКК.

.

Якщо залишились питання, або щось незрозуміло - пишіть мені на мою пошту ddmitr@ukr.net

З повагою, Дмитро Дончак.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram