Відстрочка, дитина інвалід до 18 років, ВЛК

Добрий день. Вчора був у військоматі за повісткою для уточнення даних, виписали повістку на наступний понеділок (15.05) на ВЛК. Я маю підстави на відстрочку від мобілізації, оскільки виховую дитину-інваліда до 18 років. Сьогодні (09.05) відніс ноторіально завірень копії усіх необхідних для відстрочки документів і безпосередньо заяву на відстрочку, її зареєстрували у журналі, на моїй копії теж поставили відмітку і штамп, сказали, що заява буде розглядатися близько 30 днів.
Питання наступні: як бути з повісткою на ВЛК, оскільки вона відбудеться за тиждень, а заява на відстрочку буде розглядатися набагато довше. На скільки я розумію, за висновком ВЛК, я, як військовозабов`язаний, у разі придатності, набуду статуса військовослужбовця. Чи буде дійсна у такому випадкау моя заява на відстрочку? Чи можу я оскаржити висновок (якщо такий буде), оскільки подав заяву раніше, аніж пройду ВЛК?

09.05.2023 13:09 1462

Консультація виконавця

Андрей Карпенко
Адвокат
У сервісі: 3 роки
144 відгука (144 +) (0 -)
Консультацій: 701

Вітаю!

ВИ ВСЕ ПРАВИЛЬНО ЗРОБИЛИ.

ВІЙСЬКОМАТ ТЕЖ ДІЄ ЗГІДНО З ЗАКОНОДАВСТВОМ УКРАЇНИ. 

ОТРИМАТИ ВІДСТРОЧКУ ВІД МОБІЛІЗАЦІЇ  МОЖЛИВО ТІЛЬКИ ПІСЛЯ ЗВІРКИ ДАНИХ ТА ПРОХОДЖЕННЯ ВЛК, ДЕ БУДЕ ВСТАНОВЛЕНА ВАША ПРИДАТНІСТЬ ДО ВІЙСЬКОВОЇ СЛУЖБИ. 

Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію
Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:
жінки та чоловіки, опікуни, піклувальники, прийомні батьки, батьки-вихователі, які виховують дитину з інвалідністю віком до 18 років;
Особи з інвалідністю, а також особи, зазначені в абзацах четвертому - дванадцятому частини першої цієї статті, у зазначений період можуть бути призвані на військову службу за їхньою згодою і тільки за місцем проживання.
Документи що підтверджують інвалідність дитини:
  • посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до Закону України "Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю", в якому зазначено статус "дитина з інвалідністю",
  • або довідка про отримання державної соціальної допомоги дітям з інвалідністю, виданої структурним підрозділом з питань соціального захисту населення районної, районної у м. Києві держадміністрації, виконавчим органом міської ради, до території територіальної громади якої входить територія міста обласного значення, районної у місті (у разі її утворення) ради (незалежно від того, кого призначено отримувачем допомоги),
  • або індивідуальна програма реабілітації дитини з інвалідністю, виданої лікарсько-консультативною комісією закладу охорони здоров'я, або медичного висновку про дитину з інвалідністю до 18 років (їх нотаріально засвідчених копій).

ВАС МОЖУТЬ МОБІЛІЗУВАТИ ТІЛЬКИ В РАЗІ ВАШОЇ ЗГОДИ. ТОМУ В ВІЙСЬКОМАТІ ДИВІТЬСЯ ЩО ПІДПИСУЄТЕ - БО МОЖУТЬ НАДАТИ ВАМ НА ПІДПИС БЛАНК ВАШОЇ ЗГОДИ НА ПРИЗОВ.

ЯКЩО ВИ НАДАЛИ ВСІ ПІДТВЕРДЖУЮЧИ ДОКУМЕНТИ, А ВАС НАМАГАЮТЬСЯ МОБІЛІЗУВАТИ БЕЗ ВАШОЇ ЗГОДИ, ТАКІ ДІЇ ПРАЦІВНИКІВ ТЦКСП (ВІЙСЬКОМАТА) ПОТРІБНО ОСКАРЖУВАТИ В СУДОВОМУ ПОРЯДКУ. 

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram