Висновок ЛКК

Доброго Дня, підкажіть будь ласка, я військово службовець, мати в мене перенесла у 2018році. інсульти, інфаркт легень... групу інвалідності не робили, зараз стан здоров`я погіршився доглядать за нею нема кому, вона ВПО, пройшли лікарсько-консультативну комісію написали висновок :
Потребу постійної сторонньої ДОПОМОГИ.
Чи можуть мене звільнити за сімейними обставинами по цьому висновку?
Дякую!

10.05.2023 14:32 834

Консультація виконавця

Дмитро Дончак
Юрист
У сервісі: 4 роки
734 відгука (733 +) (1 -)
Консультацій: 1855
Топ 3 спеціалізації:
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право
  • Кредити банків

Добрий день.

Мобілізовані військовослужбовці можуть звільнитись з в/с по постійному догляду в таких випадках:

1. В зв’язку з необхідністю здійснення постійного догляду за хворою дружиною (чоловіком), дитиною, а також батьками своїми чи дружини (чоловіка), що підтверджується відповідним медичним висновком медико-соціальної експертної комісії або лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я (абзац 5 підпункту г) пункту 2 частини 4 ст. 26 Закону "Про військовий обов'язок та військову службу";

2. В зв’язку з необхідністю здійснення постійного догляду за особою з інвалідністю I групи (абзац 7 підпункту г) пункту 2 частини 4 ст. 26 Закону;

3. В зв’язку з необхідністю здійснення постійного догляду за особою з інвалідністю II групи або за особою, яка за висновком медико-соціальної експертної комісії або лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребує постійного догляду, у разі відсутності інших осіб, які можуть здійснювати такий догляд (абзац 9 підпункту г) пункту 2 частини 4 ст. 26 Закону.

Військовослужбовці, які проходять військову службу за контрактом, звільняються по «догляду» в таких випадках:

1. В зв’язку з необхідністю здійснення постійного догляду за хворою дружиною (чоловіком), дитиною, а також батьками своїми чи дружини (чоловіка), що підтверджується відповідним медичним висновком медико-соціальної експертної комісії або лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я (абзац 9 підпункту г) пункту 3 частини 5 ст. 26 Закону;

2. В зв’язку з необхідністю здійснення постійного догляду за особою з інвалідністю I групи (абзац 11 підпункту г) пункту 3 частини 5 ст. 26 Закону;

3. В зв’язку з необхідністю здійснення постійного догляду за особою з інвалідністю II групи або за особою, яка за висновком медико-соціальної експертної комісії або лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребує постійного догляду, у разі відсутності інших осіб, які можуть здійснювати такий догляд (абзац 11 підпункт г) пункту 3 частини 5 ст. 26 Закону.

Отже, в залежності від того, чи призвані Ви по мобілізації, чи проходите службу по контракту, застосовуємо одну із вищезазначених підстав і вписуємо її в рапорт. 

При цьому слід звернути увагу на наступні підстави відмови у задоволенні рапорту про звільнення:

-- Неналежна довідка лікарсько-консультативної комісії про необхідність постійного догляду. Така довідка видається ЛКК у довільній формі та обов’язково має містити фразу, що особа, яка оглядається, "потребує постійного стороннього догляду".

Часто отримують "Висновок про потребу надання соціальної послуги з догляду на не професійній основі" за формою № 080-2/0, який не дає можливості звільнитися.

Коли військовослужбовець звертається із рапортом на звільнення, та додає саме таку довідку, то у нього логічно вимагають довідку з соцзахисту, що саме він є "соціальним доглядальником", але будучи на службі таку довідку отримати не можливо.

Якщо ж нормальна довідка ЛКК про необхідність постійного догляду, то ніякого "оформлення догляду" не потрібно.

-- Недоведеність відсутності інших осіб, які можуть здійснювати догляд, окрім Вас.

Військові частини для прийняття позитивного рішення щодо звільнення зі служби, окрім довідки ЛКК ще додатково вимагають:

1) довідку про склад сім’ї та зареєстрованих осіб за адресою особи, яка потребує догляду;
2) Акт обстеження сім’ї, де має зазначатись хто прописаний (батько, мати, ваші брати та сестри), хто фактично не проживає, і з яких причин вони не можуть здійснювати догляд, крім Вас. 

При цьому варто зауважити, що трудова зайнятість інших родичів (робота на повний робочий день), що проживають з вашою мамою, яка потребує догляду, не вважається відсутністю у такого родича можливості здійснювати постійний догляд.

Отже, висновок:

Для звільнення зі служби Вам необхідно полати рапорт на ім'я командира частини, до рапорту додати довідку ЛКК, оформлену належним чином, та докази відсутності інших осіб, хто б зміг замість вас здійснювати догляд. Бажано щоб копії доказів були завірені нотаріально

Якщо щось незрозуміло або залишилися питання- пишіть на пошту ddmitr@ukr.net 

З повагою, Дмитро Дончак. 

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram