Потрібна консультація, які документи потрібні чоловіку призивного віку для супровода інваліда ІІ групи за кордон

Є інвалід ІІ групи, хоче виїхати за кордон. Потрібно його супроводжувати. В інваліда є пенсіне посвідчення та довідка МСЭК про інвалідність. Які документи потрібно людині яка буде супроводжувати інваліда, якщо він не є родичем та військовозобов`язаний? Закон про правила перетину кордона читали, але не зрозуміло чи може супроводжуюча людина не мати родинних зв`язків з інвалідом, та який повний перечень документів необхідний як для інваліда так і для супровіду.

12.05.2023 09:26 609

Консультація виконавця

Дмитро Дончак
Юрист
У сервісі: 4 роки
711 відгуків (710 +) (1 -)
Консультацій: 1818
Топ 3 спеціалізації:
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право
  • Кредити банків

Добрий день.

У відповідності до абзацу 5 пункту 2-1 Постанови КМУ № 57 "Правила перетинання державного кордону громадянами України", під час надзвичайного або воєнного стану перетинати державний кордон мають право особи, які здійснюють постійний догляд за особами з інвалідністю I чи II групи і супроводжують таких осіб для виїзду за межі України, за наявності документів (посвідчення, довідки) про отримання компенсації (допомоги, надбавки) на догляд або документів, що підтверджують інвалідність, та акта встановлення факту здійснення догляду

Отже, в даному абзаці якраз і розглянуто той випадок, коли особа з інвалідністю не є близьким родичем чоловіка, який має намір виїхати за кордон, та прописані умови виїзду - наявність або довідки про отримання компенсації за здійснення догляду, або Акту встановлення факту здійснення догляду. Фактично, мова йде про надання документів, що підтверджують здійснення постійного догляду за особою з інвалідністю, без жодних прив'язок до наявності родинних зв'язків.

Таким чином, якщо виконаєте умови, зазначені в абзаці 5, то зможете виїхати за межі України. Розглянемо ці умови більш детально:

1. Довідка про отримання компенсації за здійснення догляду:

У відповідності до Постанови КМУ № 859 від 23.09.2020 року, фізичні особи можуть надавати соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі без проходження навчання та дотримання державних стандартів соціальних послуг отримувачам соціальних послуг з числа членів своєї сім’ї, які спільно проживають, пов’язані спільним побутом, мають взаємні права і обов’язки та є:
1. особами з інвалідністю I групи;
2. дітьми з інвалідністю;
3. громадянами похилого віку з когнітивними порушеннями;
4. невиліковно хворими, які через порушення функцій організму не можуть самостійно пересуватися та самообслуговуватися;
5. дітьми, яким не встановлено інвалідність, але які є хворими на тяжкі перинатальні ураження нервової системи, тяжкі вроджені вади розвитку, рідкісні орфанні захворювання, онкологічні, онко гематологічні захворювання, дитячий церебральний параліч, тяжкі психічні розлади, цукровий діабет I типу (інсулінозалежні), гострі або хронічні захворювання нирок IV ступеня, дітьми, які отримали тяжку травму, потребують трансплантації органа, потребують паліативної допомоги.

Як бачимо, головна умова - наданням послуг осбоам з числа челенів своєї сім'ї. В вашому випадку особа з інвалідністю не є членом вашої сім'ї, тому цей варіант не підходить.

2. Акт встановлення факту здійснення догляду:

Як слідує з пункту 2-1 Правил, Акт встановлення факту здійснення догляду за особою з інвалідністю I чи II групи складається на підставі звернення особи з інвалідністю I чи II групи або особи, яка здійснює догляд, до районної, районної у мм. Києві та Севастополі держадміністрації, виконавчого органу сільської, селищної, міської ради із заявою про здійснення особою такого догляду. У випадку, якщо особа з інвалідністю I чи II групи є взятою на облік внутрішньо переміщеною особою, звернення із заявою про здійснення догляду подається за місцем реєстрації фактичного місця проживання такої внутрішньо переміщеної особи. На підставі такого звернення особи з інвалідністю I чи II групи або особи, яка здійснює догляд, районною, районною у мм. Києві та Севастополі держадміністрацією, виконавчим органом сільської, селищної, міської ради не пізніше ніж протягом п’яти робочих днів після надходження заяви складається акт встановлення факту здійснення догляду в довільній формі. Зазначений акт надсилається заявнику або видається особисто за його бажанням.

Таким чином, якщо маєте бажання виїхати за кордон разом з особою з інвалідністю ІІ групи, Вам необхідно отримати  Акт встановлення факту здійснення догляду.

Як отримати акт: Ви (або особа з інвалідністю) звертаєтесь до РДА або до виконкому сільської (міської) ради, подаєте заяву про видачу Акту встановлення факту здійснення догляду за особою з інвалідністю.

До заяви слід додати копії наступних документів:
- паспортів та ідентифікаційних кодів - ваш і особи з інвалідністю;
- довідка МСЕК;
- пенсійне посвідчення;
- довідка ЛКК про необхідність постійного догляду.

Відповідний акт складається комісією (робочою групою) із виходом за місцем проживання особи з інвалідністю. Робочій групі (комісії) надано право під час встановлення факту догляду витребувати від заявника документи, які підтверджують потребу особи в постійному догляді, пояснення причин, мети та потреби для виїзду за межі України разом із особою, за якою здійснюється догляд, отримувати та використовувати свідчення сусідів тощо. Тому перед поданням заяви слід подбати, щоб у особи з інвалідністю вже була на руках довідка ЛКК, в якій зазначено що дана особа потребує постійного догляду. Також слід попередити сусідів про можливий візит членів комісії.

Не пізніше ніж протягом п’яти робочих днів після надходження заяви та відповідних документів, комісія складає Акт встановлення факту здійснення догляду.  Зазначений акт надсилається заявнику або видається особисто за його (вашим) бажанням.

Документи, які необхідно пред'явити при перетині кордону:

- закордонні паспорти - ваш і особи з інвалідністю;
- акт встановлення факту здійснення догляду (оригінал або нотаріально посвідчена копія).
.

Якщо залишились питання, або щось незрозуміло - пишіть мені на мою пошту ddmitr@ukr.net

З повагою, Дмитро Дончак.


Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram