Втрата годувальника

Чи можна зробити пенсію молодшому брату (9 років) по втраті годувальника?
Старший брат був військовим і проживали разом.

12.05.2023 23:29 744

Консультація виконавця

Игорь Дайнеко
Адвокат Чернігів
У сервісі: 4 роки
421 відгук (419 +) (2 -)
Консультацій: 1604
Топ 3 спеціалізації:
  • Адміністративне право
  • Військове право
  • Цивільне право

Добрий ранок. 

Відповідно до ст. 30 ЗУ "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб" право на пенсію в разі втрати годувальника мають непрацездатні члени сімей загиблих, померлих або таких, що пропали безвісти військовослужбовців, осіб, які мають право на пенсію за цим Законом, які перебували на їх утриманні (стаття 31).

Згідно п. "а" ч. 3 ст. 30 ЗУ "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб" Непрацездатними членами сім’ї вважаються діти, брати, сестри та онуки, які не досягли 18 років або старші цього віку, якщо вони стали особами з інвалідністю до досягнення 18 років. При цьому братам, сестрам та онукам право на пенсію надається у тих випадках, якщо у них немає працездатних батьків.

Відповідно до ст. 31 ЗУ "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб" члени сім’ї померлого вважаються такими, що перебували на його утриманні, якщо вони були на його повному утриманні або одержували від нього допомогу, яка була для них постійним і основним джерелом засобів до існування.

При цьому згідно ст. 267 СК України повнолітні брати, сестри зобов'язані утримувати малолітніх, неповнолітніх братів та сестер, які потребують матеріальної допомоги і якщо вони не мають батьків, чоловіка, дружини або ці особи з поважних причин не можуть надавати їм належного утримання, за умови, що повнолітні брати та сестри можуть надавати матеріальну допомогу.

Непрацездатними батьки визнаються якщо вони досягли пенсійного віку (чоловіки - 60 років) або інваліди I, II та III груп (стаття 1 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування»).

Таким чином, право на пенсію по втраті годувальника-військовослужбовця має брат який не досяг 18 років та має непрацездатних батьків (або позбавлений батьківського піклування або є сиротою) або неповнолітній брат який по відношенню до померлого є утриманцем.

В запиті не зазначено чи має молодший брат непрацездатних батьків тому надати точну відповідь виходячи з запиту не можливо. Але якщо молодший брат має непрацездатних батьків (критерії по яким визначається непрацездатність визначені вище) то згідно ЗУ "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб" він має право на отримання пенсії по втраті годувальника.

Якщо ж хоча б один із батьків є працездатним, то молодший брат не може бути віднесений до непрацездатних членів сімʼї та не може вважатись утриманцем старшого брата, та відповідно не має права згідно ЗУ "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб"  на отримання пенсії по втраті годувальника.

Бажаю успіху. 

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram