Чи можлививий перетин кордону чоловіка з дідусем дружини який має невиліковні хвороби та потребує догляду?

Чи можливий перетин кордону чоловіка з дідусем дружини (має невиліковні хвороби) який потребує догляду? Що для цього потрібно, який порядок і документи?

13.05.2023 14:25 519

Консультація виконавця

Галина Токмач
Юрист Мирноград
У сервісі: 4 роки
133 відгука (133 +) (0 -)
Консультацій: 458
Топ 3 спеціалізації:
  • Трудове право
  • Військове право
  • Цивільне право

Доброго дня!

Чи можливий перетин кордону чоловіка з дідусем дружини (має невиліковні хвороби) який потребує догляду? Що для цього потрібно, який порядок і документи? -  так, можливий.

Відповідно до пункту 2-1 Правил перетинання державного кордону громадянами України, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 27 січня 1995 р. № 57, у разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану перетинати державний кордон мають право:

особи, які потребують постійного догляду, - у супроводі одного із членів сім’ї першого ступеня споріднення (у значенні, наведеному у підпункті 14.1.263 пункту 14.1 статті 14 Податкового кодексу України) за наявності документів, що підтверджують родинні зв’язки, та висновку лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я про потребу у постійному сторонньому догляді або у супроводі особи, яка здійснює постійний догляд за зазначеними особами, за наявності документів (посвідчення, довідки) про отримання компенсації (допомоги, надбавки) на догляд або висновку лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я про потребу у постійному сторонньому догляді та акта встановлення факту здійснення догляду. Акт встановлення факту здійснення догляду за іншою особою, яка потребує постійного догляду, складається на підставі звернення особи, яка здійснює догляд, до районної, районної у мм. Києві та Севастополі держадміністрації, виконавчого органу сільської, селищної, міської ради із заявою про здійснення особою такого догляду. У випадку, якщо особа, яка потребує постійного догляду, є взятою на облік внутрішньо переміщеною особою, звернення із заявою про здійснення догляду подається за місцем реєстрації фактичного місця проживання такої внутрішньо переміщеної особи. На підставі такого звернення особи, яка здійснює догляд, районною, районною у мм. Києві та Севастополі держадміністрацією, виконавчим органом сільської, селищної, міської ради не пізніше ніж протягом п’яти робочих днів після надходження заяви складається акт встановлення факту здійснення догляду в довільній формі. Зазначений акт надсилається заявнику або видається особисто за його бажанням;

ОТЖЕ, спочатку потрібно отримати висновок ЛКК про потребу дідуся у постійному сторонньому догляді. Це може бути:

- ВИСНОВОК про наявність порушення функцій організму через які невиліковно хворі особи не можуть самостійно пересуватися та самообслуговуватися і потребують соціальної послуги з догляду на непрофесійній основі за формою № 080-4/о (https://zakon.rada.gov.ua /laws/show/z0510-21#Text)

або

- ВИСНОВОК про наявність когнітивних порушень у громадян похилого віку, унаслідок яких вони потребують надання соціальної послуги з догляду на непрофесійній основі за формою № 080-2/о (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0511-21#Text).

Після цього потрібно звернутися до відповідного органу з заявою про складання Акту встановлення факту здійснення догляду за дідусем. 

До заяви додаються:

- копії паспорта та ідентифікайного коду чоловіка та дідуся дружини;

- копія висновку ЛКК;

- копії документів, які підтверджують факт спільного проживання (за потреби). 

Всі копії документів подаються з пред’явленням їх оригіналів.

Пишіть, якщо виникнуть додаткові питання. 

Всього найкращого!

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram