Чи може зараз військовослужбовий вступити до ВНЗ для повищення кваліфікації?

Чи має зараз законне право військовослужбовець, який вже майже два роки проходить службу за контрактом, має винагороди та сумлінно виконує свої обов‘язки поступити до ВНЗ щоб повищити свою кваліфікацію та можливо мати змогу отримати вище звання тощо?

17.05.2023 15:17 877

Консультація виконавця

Андрей Карпенко
Адвокат Київ
У сервісі: 3 роки
145 відгуків (145 +) (0 -)
Консультацій: 721

Вітаю!

МОЯ ВІДПОВІДЬ БУДЕ СТОСУВАТИСЯ НАВЧАННЯ В ЦИВІЛЬНИХ ВИЩИХ НАВЧАЛЬНИХ ЗАКЛАДАХ. 

Пункти 172–173 Указу Президента України «Про Положення про проходження громадянами України військової служби у Збройних Силах України» визначають право військовослужбовців, які проходять військову службу за контрактом, на отримання вищої освіти. Правда, з умовою що не під час першого контракту: не раніше, доки завершиться перший термін контракту і буде продовжено ще на 5 років наступний контракт.


Пункт 172 в редакції Указу Президента № 417/2015 від 14.07.2015. Особи рядового складу, сержантського та старшинського складу, які проходять військову службу за контрактом та продовжили строк військової служби за новим контрактом, мають право навчатися без відриву від військової служби у вищих військових навчальних закладах, військових навчальних підрозділах закладів вищої освіти, а у разі відсутності можливості підготовки за спеціальностями у цих навчальних закладах, – в інших вищих навчальних закладах з метою здобуття вищої освіти.


Пункт 173. Військовослужбовці рядового складу, сержантського та старшинського складу, які проходять військову службу за контрактом та продовжили строк військової служби за новим контрактом, та особи офіцерського складу (крім військовослужбовців військової служби за призовом осіб офіцерського складу), які здобули вищу освіту за державним замовленням та прослужили час, що дорівнює часу навчання для здобуття попередньої вищої освіти, для поглиблення професійних знань і здобуття вищої освіти можуть навчатися без відриву від військової служби у закладах вищої освіти з дозволу командира – від командира з'єднання і вище, який надається на підставі рапорту військовослужбовців та оголошується наказом командира (начальника) військової частини, в якій військовослужбовець проходить військову службу. Навчання не повинно перешкоджати виконанню військовослужбовцем службових обов'язків за займаною посадою.

ЯК БАЧИМО, ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЕЦЬ МАЄ ПРАВО НАВЧАТИСЯ З ДОЗВОЛУ КОМАНДИРА.

АЛЕ, ПІД ЧАС ДІЇ ВОЄННОГО СТАНУ, НАДАННЯ ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЦЯМ ВІДПУСТОК ДЛЯ НАВЧАННЯ ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ. 

ЗАКОН УКРАЇНИ

"Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» 

8. Військовослужбовцям, крім військовослужбовців строкової військової служби, додаткові відпустки у зв'язку з навчанням, творчі відпустки та соціальні відпустки надаються відповідно до Закону України "Про відпустки".

18. В особливий період під час дії воєнного стану військовослужбовцям можуть надаватися частина щорічної основної відпустки, а також відпустка за сімейними обставинами та з інших поважних причин із збереженням грошового забезпечення. Кожна із зазначених відпусток може бути надана тривалістю не більш як 10 календарних днів без урахування часу, необхідного для проїзду в межах України до місця проведення відпустки та назад, але не більше двох діб в один кінець. Частина щорічної основної відпустки може бути надана один раз протягом календарного року за умови одночасної відсутності не більше 30 відсотків загальної чисельності військовослужбовців певної категорії відповідного підрозділу.

19. Надання військовослужбовцям у періоди, передбачені пунктами 17 і 18 цієї статті, інших видів відпусток припиняється, крім відпустки військовослужбовцям-жінкам у зв'язку з вагітністю та пологами; відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку та в разі якщо дитина потребує домашнього догляду - тривалістю, визначеною в медичному висновку, але не більш як до досягнення нею шестирічного віку (якщо обоє батьків є військовослужбовцями, - одному з них за їх рішенням); відпустки у зв'язку з хворобою або для лікування після тяжкого поранення за висновком (постановою) військово-лікарської комісії.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram