Наслідки неявки в ТЦК для допроходження медкомісії ВЛК у ТЦК

Отримав повістку на вулиці. Раніше не служив і був знятий з обліку. Зараз знаходжуся не за місцем прописки як ВПО але в своїй області. Після походу в ТЦК мені одразу видали карту огляду для проходження комісії ВЛК. Я почав її проходити, бо інакше з ТЦК було не вийти, бо треба щоб видали пропуск для виходу. Після скарг на здоров`я мене направили на дообстеження в іншу лікарню та видали повістку на інше число. Але вже досить чітко стає зрозуміло що більшість непридатних дивним чином стають придатними до служби після висновків ВЛК. Ніяких інших документів чи повісток під розпис крім першої я не підписував. Отже, що мене чекає якщо я не з`явлюся в зазначений день на повістці. Та які наслідки це буде мати.

24.05.2023 16:26 1669

Консультація виконавця

Богдан Пересада
Адвокат Київ
У сервісі: 2 роки
299 відгуків (298 +) (1 -)
Консультацій: 994
Топ 3 спеціалізації:
  • Військове право
  • Кредити банків
  • Цивільне право

Доброго дня.

 

Вцілому, існує два можливих види відповідальності за неявку за повісткою та ігнорування вже початого проходження ВЛК.

Кримінальна, передбачена статтею 336 «Ухилення від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період, на військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період»:

Ухилення від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період, на військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період -

карається позбавленням волі на строк від трьох до п’яти років.

 

Адміністративна, передбачена статтею 210-1 кодексу України про адміністративні правопорушення «Порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію»

Порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію -

тягне за собою накладення штрафу на громадян від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від двохсот до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Повторне протягом року вчинення порушення, передбаченого частиною першою цієї статті, за яке особу вже було піддано адміністративному стягненню, а також вчинення такого порушення в особливий період -

тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від двохсот до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від трьохсот до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Можливий розмір штрафу 3400-5100 гривень.

 

Якщо особа не проходила медичну комісію, то, на мою думку, можлива лише адміністративна відповідальність за неявку за повісткою.

Водночас, ухилення саме від проходження ВЛК (коли проходження вже було розпочато) може розцінюватись військкоматом як таке, що підпадає під статтю 336 Кримінального кодексу України.

 

Тобто, потрібно розуміти, що може бути й спроба притягнути до кримінальної відповідальності, але, спроба притягнути не означає, що така відповідальність буде.

Якщо ж така ситуація виникне, то буде потрібно звернутись до адвоката за правовою допомогою.

На мою думку, найбільш вірогідною може бути спроба притягнути до адміністративної відповідальності.

Разом із цим, остаточно сформованої практики щодо таких випадків на даний момент немає.

 

Буду вдячний за залишений відгук.

Бажаю Вам всього найкращого!

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram