Винесення лічильників на сходову клітку Рівнеобленерго без надання підтведжуючих документів по роботі

З ініціативи ПрАТ "Рівнеобленерго" у багатоквартирному будинку (2-поверхи, 8 квартир, ОСББ як юридична особа не створена) було винесено лічильники електроенергії з квартир на сходову клітку. Лічильник не був замінений, показники лічильника залишилися тими самими. Під час винесення лічильника було повністю змінено електропроводку в усьому будинку (за межами квартир). Раніше електропроводка була внутрішньою, працівники "Рівнеобленерго" провели нову електропроводку по поверхні стін у гофрі. Лічильники були розміщені безпосередньо біля кожної квартири з закріпленням до стін біля дверей. Після проведення винесення лічильника та зміни розміщення електропроводки в багатоквартирному будинку жодних документів про проведені зміни не було надано.


Запитання:
1) Чи зобов`язане "Рівнеобленерго" надати документи про перенесення лічильника?
2) Чи зобов`язане "Рівнеобленерго" надати або підготувати документи про зміну розміщення електропроводки в багатоквартирному будинку?
3) Якими документами регламентується розміщення електролічильника та прокладка електропроводки, якщо є підозра в неналежному монтажі лічильника та/або електропроводки?

24.05.2023 23:04 629

Консультація виконавця

Роксолана Вороніна
Юрист
У сервісі: 11 місяців
11 відгуків (11 +) (0 -)
Консультацій: 23

Доброго вечора. 

1) Чи зобов`язане "Рівнеобленерго" надати документи про перенесення лічильника?
2) Чи зобов`язане "Рівнеобленерго" надати або підготувати документи про зміну розміщення електропроводки в багатоквартирному будинку?

ВІДПОВІДЬ:

п. 2.5.4. Кодексу комерційного обліку електричної енергії затвердженого постановою НКРЕКП 14.03.2018 року № 311 (посилання нижче) зазначено, що оператори системи за місцем провадження ними господарської діяльності з розподілу/передачі електричної енергії за власний рахунок забезпечують:

установлення, налаштування (зокрема параметризацію), заміну, модернізацію, реконструкцію, технічне переоснащення та/або зміну місця встановлення за власною ініціативою, а також технічну підтримку, обслуговування та ремонт належних їм ЗКО (за власною ініціативою);

При цьому не визначено обов*язку оператора системи надавати документацію споживачу.

п. 5.2.7. цього ж Кодексу згадується обов*язок оператора системи забезпечувати розробку типових технічних рекомендацій та проєктів (проєктних рішень) щодо встановлення та улаштування вузлів обліку при приєднані до електричних мереж, які оприлюднюються на його вебсайті.

Нижче вказано, що типові проєктні рішення при технічному переоснащенні вузлів обліку замовника застосовуються, як правило, без зміни електричної схеми комерційного обліку електричної енергії та/або місця встановлення вузлів обліку та при модернізації існуючих вузлів обліку,  розробляються проєктною організацією (проєктувальниками) замовника, затверджуються замовником. Проте, ці умови (вказані в п. 5.2.7.) застосовуються, якщо переоснащення вузлів обліку відбувається з ініціативи Замовника.

п. 5.2.17. вказані випадки, коли технічне завдання та проєкт не розробляються.

https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/v0311874-18#Text

Водночас п 3.1.1. Правил роздрібного ринку електричної енергії  затверджених Постановою від 14.03.2018 року № 312 (посилання нижче) вказано:

Електропостачальники мають інформувати своїх споживачів про зміну будь-яких умов договору про постачання електричної енергії споживачу не пізніше ніж за 20 днів до їх застосування з урахуванням інформації про право споживача розірвати договір. Електропостачальники зобов'язані повідомляти споживачів в установленому порядку про будь-яке збільшення ціни і про право споживачів припинити дію договору, якщо вони не приймають нові умови (п 3.1.1.) в т.ч. шляхом розміщення інформації у відкритому доступі (п 3.1.5.).

https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/v0312874-18#Text

Отже, як бачимо переоснащення за ініціативою оператора системи відбувається за його рахунок з повідомленням споживача (через вебсайт) без зміни електричної схеми комерційного обліку електричної енергії та при модернізації існуючого вузла обліку без вимог до надання документації.

3) Якими документами регламентується розміщення електролічильника та прокладка електропроводки, якщо є підозра в неналежному монтажі лічильника та/або електропроводки?

ВІДПОВІДЬ:

3.1. Вимоги до улаштування обліку електроенергії в електроустановках регламентують Правила улаштування електроустановок (ПУЕ) затверджені наказом від 21.07.2017 року № 476 (посилання додаю) Глава 1.5 Облік електроенергії, де в  п 1.5.2 перелічуються нормативні документи, якими встановлюються додаткові вимоги до улаштування обліку електроенергії.

Щодо установлення лічильників і електропроводки до них описано починаючи з п 1.5.27 цих ж ПУЕ.

https://art-energetyka.com.ua/Правила-улаштування-електроустановок.pdf

https://zakon.rada.gov.ua/rada/show/v0476732-17#n3

3.2. Також в розділі 5 вказано загальні вимоги улаштування вузлів обліку та інших засобів комерційного обліку електричної енергії Кодексу комерційного обліку електричної енергії затвердженого постановою НКРЕКП 14.03.2018 року № 311 (посилання нижче).

https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/v0311874-18#Text

Сподіваюсь консультація є для вас корисною. Буду вдячна за відгук.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram