Звільнення з роботи під час війни, якщо закінчився контракт

Я хотіла дізнатися чи є законним звільнення з роботи під час війни, я офіційно працевлаштованна. Я працюю у дитячій художній школі 3 роки за контрактом, поки інша людина знаходилась в декреті. Я працювала останній рік з вересня 2022 до червня 2023 працювала дистанційно, чи маю я право отримати відпускні? Школа не державна, там є оплата за навчання.
Буду вдячна за відповідь

24.05.2023 23:20 456

Консультація виконавця

Галина Токмач
Юрист Мирноград
У сервісі: 4 роки
133 відгука (133 +) (0 -)
Консультацій: 459
Топ 3 спеціалізації:
  • Трудове право
  • Військове право
  • Цивільне право

Доброго дня!

1) Я хотіла дізнатися чи є законним звільнення з роботи під час війни, я офіційно працевлаштованна. - на жаль, таке звільнення буде законним. Фактично з Вами уклали строковий трудовий договір на період декрету основного працівника (до дня фактичного виходу на роботу).

По закінченню строку трудовий договір підлягає припиненню за пунктом 2 частини першої статті 36 КЗпП України .

Припинення трудового договору по закінченні його строку не потребує подання заяви чи якогось волевиявлення працівника. Свою волю на укладення строкового трудового договору працівник уже виявив, коли писав заяву про прийняття на роботу за строковим трудовим договором. Одночасно він погодився і на припинення такого трудового договору по закінченні строку, на який його було укладено.

2) Я працювала останній рік з вересня 2022 до червня 2023 працювала дистанційно, чи маю я право отримати відпускні? - звичайно. Адже мова йде про дистанційну роботу, а не призупинення дії трудового договору. 

Відповідно до статті 60-2 КЗпП України дистанційна робота - це форма організації праці, за якої робота виконується працівником поза робочими приміщеннями чи територією роботодавця, в будь-якому місці за вибором працівника та з використанням інформаційно-комунікаційних технологій.

Відповідно до статті 24 Закону України «Про відпустки» у разі звільнення працівника йому виплачується грошова компенсація за всі не використані ним дні щорічної відпустки, а також додаткової відпустки працівникам, які мають дітей або повнолітню дитину з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи.

При цьому, згідно статті 3 Закону України «Про відпустки» за бажанням працівника у разі його звільнення (крім звільнення за порушення трудової дисципліни) йому має бути надано невикористану відпустку з наступним звільненням. Датою звільнення в цьому разі є останній день відпустки. У разі звільнення працівника у зв'язку із закінченням строку трудового договору невикористана відпустка може за його бажанням надаватися й тоді, коли час відпустки повністю або частково перевищує строк трудового договору. У цьому випадку чинність трудового договору продовжується до закінчення відпустки.

Отже, Ви можете взяти відпустку за відповідний робочий рік та отримати відпускні або не йти у відпустку та при звільненні отримати грошову компенсацію.

Звертайтесь, якщо буде потрібна допомога.

Всього найкращого!

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram