Така ситуація дає підстави для отримання відстрочки від мобілізації? Якщо дає , то які потрібні документи та відповідні для цього заяви

Доброго дня!
Я зараз з дружиною та двома дітьми маю статус ВПО та проживаю згідно адреси реєстрації цьго статусу. В мене є рідна бабуся яка зараз проживає в іншому місті в зоні бойових дій. Там бабуся фактично проживає з моїм рідним батьком пенсіонером та моєю рідною матір`ю з 3гр. інвалідності не за місцем своєї(бабусиної) реєстрації( вона зареєстрована в цьому ж місті в своїй квартирі сама але фактично знаходиться постійно у моїх батьків). Бабуся старенька, 84роки, і їй потрібен постійний догляд. Матір з батьком теж вже не дуже вправляються, бо ще допомогають моїй сестрі яка виховує чотирьох дітей до 18 років без чоловіка. Зараз постійні обстріли прикордоння майже кожен день. Планують виїзжати але швидко, всім і одразу не виходить. Отож питання, якщо зараз зробити ЛКК бабусі по догляду, перевезти її до нас та оформити їй статус ВПО по моїй фактичній адресі проживання в статусі ВПО та зробити акт встановлення догляду. Чи влаштує це ТЦК, та чи достатньо цих підстав для отримання відстрочки. Саме головне питання це довести відсутність інших осіб, здатних здійснювати догляд. Як це правильно зробити. В моєму випадку як це буде для них виглядати. Чи вони можуть сказати що її рідний син може її доглядати( хоча він фактично буде в іншому місті в зоні бойових дій), чи наприклад з їх точки зору моя дружина може здійснювати такий догляд, (хоча в нас два неповнолітніх сина) тому що проживати будемо разом за однією адресою і на підставі цього можуть відмовити. Роз`ясніть будь ласка.

28.05.2023 17:28 490

Консультація виконавця

Андрей Карпенко
Адвокат
У сервісі: 3 роки
144 відгука (144 +) (0 -)
Консультацій: 695

Вітаю!

ВИ ЧІТКО ОПИСАЛИ АЛГОРИТМ ДІЙ, ЯКИЙ НЕОБХІДНО ЗРОБИТИ ДЛЯ ВІДСТРОЧКИ ВІД МОБІЛІЗАЦІЇ. 

РЕЄСТРАЦІЯ ВАШІЙ БАБУСІ ЯК ВПО ЗА ОДНІЄЮ АДРЕСОЮ З ВАМИ БУДЕ ДОСТАТНЬОЮ ПІДСТАВОЮ ДЛЯ ОФОРМЛЕННЯ АКТА ПРО ПІДТВЕРДЖЕННЯ ВАМИ ПОСТІЙНОГО ДОГЛЯДУ.

ВИ ВПО, ВАША БАБУСЯ БУДЕ ВПО, ВИ БУДЕТЕ ЗАРЕЄСТРОВАНІ ЗА ОДНІЄЮ АДРЕСОЮ ЯК ВПО  -  ЦЬОГО ДОСТАТНЬО ЩОБ ПІДТВЕРДИТИ, ЩО НІХТО КРІМ ВАС НЕ МОЖЕ ЇЇ ДОГЛЯДАТИ.

ЗГІДНО СІМЕЙНОГО КОДЕКСУ УКРАЇНИ, ВИ ПОВИННІ ДОГЛЯДАТИ ВАШУ БАБУСЮ, А НЕ ВАША ДРУЖИНА - НА НЕЇ ТАКИЙ ОБОВ'ЯЗОК ЗАКОНОДАВСТВОМ УКРАЇНИ НЕ ПОКЛАДЕНИЙ.

Так, частина перша статті 264 Сімейного кодексу України зобов’язує внуків піклуватися про своїх бабу, діда, прабабу, прадіда.

Повнолітні внуки, правнуки зобов'язані утримувати непрацездатних бабу, діда, прабабу, прадіда, які потребують матеріальної допомоги і якщо у них немає чоловіка, дружини, повнолітніх дочки, сина або ці особи з поважних причин не можуть надавати їм належного утримання, за умови, що повнолітні внуки, правнуки можуть надавати матеріальну допомогу.

БАТЬКИ ПЕРЕБУВАЮТЬ В ЗОНІ БОЙОВИХ ДІЙ ТА ВИЇХАТИ НЕ МОЖУТЬ - ТОМУ ВИ ЄДИНА ОСОБА, КОТРА МОЖЕ ДОГЛЯДАТИ ВАШУ БАБУСЮ. 

АЛЕ ОБОВ'ЯЗКОВО ПОВИНЕН БУТИ ВИСНОВОК ЛКК, ЩО ВАША БАБУСЯ ПОТРЕБУЄ ПОСТІЙНОГО СТОРОННЬОГО ДОГЛЯДУ. 

ххххххххх

ВІДСТРОЧКА ВІД МОБІЛІЗАЦІЇ.

ЗАКОН УКРАЇНИ

Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію

Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

опікуни особи з інвалідністю, визнаної судом недієздатною; особи, зайняті постійним доглядом за особою з інвалідністю I групи; особи, зайняті постійним доглядом за особою з інвалідністю II групи або за особою, яка за висновком медико-соціальної експертної комісії або лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребує постійного догляду, у разі відсутності інших осіб, які можуть здійснювати такий догляд;

ххххххх

Акт встановлення факту здійснення догляду за іншою особою, яка потребує постійного догляду, складається на підставі звернення особи, яка здійснює догляд, до районної, районної у мм. Києві та Севастополі держадміністрації, виконавчого органу сільської, селищної, міської ради із заявою про здійснення особою такого догляду. У випадку, якщо особа, яка потребує постійного догляду, є взятою на облік внутрішньо переміщеною особою, звернення із заявою про здійснення догляду подається за місцем реєстрації фактичного місця проживання такої внутрішньо переміщеної особи. На підставі такого звернення особи, яка здійснює догляд, районною, районною у мм. Києві та Севастополі держадміністрацією, виконавчим органом сільської, селищної, міської ради не пізніше ніж протягом п'яти робочих днів після надходження заяви складається акт встановлення факту здійснення догляду в довільній формі. Зазначений акт надсилається заявнику або видається особисто за його бажанням;

ххххххх

Зразок заяви:

В ___РТЦК та СП

Адреса:

Від: ПІБ

___ року народження

Адреса проживання:

Тел.: ___

Заява

Прошу надати мені відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації на підставі абз. 12 ч.1 ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» як особа, котра здійснює постійний догляд за  ___ ПІБ, ___ року народження.

Обставини, що зазначені вище та виключають мій призов на військову службу під час мобілізації, підтверджується висновком ЛКК та Актом встановлення постійного догляду.

Відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації прошу надати на весь час дії воєнного стану до його офіційного закінчення.

Додатки:

1.___

2. ___

3. ___

дата підпис ПІБ

АЛЕ НЕ РАДЖУ ІНІЦІАТИВНО З'ЯВЛЯТИСЯ ДО ВІЙСЬКОМАТУ  - КРАЩЕ ПІДГОТУЙТЕ ВСІ ДОКУМЕНТИ,  А КОЛИ ОТРИМУЄТЕ ПОВІСТКУ, ТОДУ ВЖЕ ПОДАЙТЕ ЗАЯВУ ПРО ВІДСТРОЧКУ ТА ВСІ ПІДТВЕРДЖУЮЧИ ДОКУМЕНТИ. 

ЗАЯВУ ПОДАВАЙТЕ В ДВОХ ЕКЗЕМПЛЯРАХ  - НА ДРУГОМУ ЕКЗЕМПЛЯРІ НЕХАЙ ПРОСТАВЛЯТЬ РЕЄСТРАЦІЙНИЙ НОМЕР. 

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram