Чи може довідка про інвалідність (2група видана на три роки) розповсюджуватися (діяти) і на чоловіка і на батька, одночасно?

Доброго дня. Я інвалід 2 групи, маю 2х дітей до шести років. Я в шлюбі проживаю разом з дітьми та чоловіком, з чоловіком в нас різні прізвища. Чоловік військово зобов’язаний. Проживаю не за місцем реєстрації в паспорті. Також, маю батька який є учасником боєвих дій і проходить військову службу. Я маю прізвище батька та зареєстрована з ним по одній адресі. Батько зара проходить ВЛК. Ось моє питання: Чи може моя довідка по інвалідність (2група - видана на 3 роки) розповсюджуватися на чоловіка і на батька разом? Чи нею можна скористатися лише на одного?

29.05.2023 12:23 356

Консультація виконавця

Ірина і Владислав Леонови
Адвокат
У сервісі: 5 років
243 відгука (242 +) (1 -)
Консультацій: 787
Топ 3 спеціалізації:
  • Сімейне право
  • Військове право
  • Цивільне право

Доброго дня!

Стосовно вашого питання можемо повідомити наступне

Перелік осіб, які не підлягають мобілізації, визначено статтею 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію».

Зокрема, мають право на відстрочку від призову під час мобілізації:

- чоловіки, на утриманні яких перебуває повнолітня дитина, яка є особою з інвалідністю I чи II групи;

- чоловіки, які мають дружину із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи.

Отже, наявність у Вас інвалідності II групи у Вашому випадку не надає права батькові на відстрочку від мобілізації та на звільнення з військової служби, у зв’язку з тим, що Ви не перебуваєте на його утриманні, оскільки перебуваєте в зареєстрованому шлюбі та маєте свою сім’ю. Однакове прізвище з батьком та реєстрація місця проживання в цьому випадку не має значення. 

Підстави для звільнення з військової служби під час воєнного стану, враховуючи те, що батько проходить військову службу, передбачені ст. 26 Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу". Наявність у військовослужбовця повнолітньої дитини з інвалідністю 2 групи не є підставою для звільнення зі служби.

Статтею 26 Закону передбачена можливість звільнення зі служби у зв’язку з необхідністю здійснення постійного догляду за особою з інвалідністю II групи або за особою, яка за висновком медико-соціальної експертної комісії або лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребує постійного догляду, у разі відсутності інших осіб, які можуть здійснювати такий догляд. Тобто, якщо б Ви, як особа з інвалідністю, потребували постійного стороннього догляду на підставі медичних висновків і у Вас би не було чоловіка (у разі відсутності інших осіб, які можуть здійснювати такий догляд), то Ваш батько міг би спробувати оформити догляд за вами і з цієї підстави звільнитися зі служби. Але, враховуючи те, що Ви маєте офіційного чоловіка, то навіть при наявності мед.висновків про необхідність догляду за вами, батько не буде мати права на звільнення. 

Що стосується чоловіка, то він має право на відстрочку від призову під час мобілізації у зв’язку з наявністю у Вас інвалідності. Наявність різних прізвищ у подружжя, реєстрації місця проживання та фактична адреса проживання не впливає на отримання відстрочки чоловіком. Тобто, чоловік не підлягає мобілізації та може отримати відстрочку у військкоматі. Для отриманні відстрочку чоловіку необхідно звернутися до ТЦК (військкомат) із заявою про надання відстрочки у зв’язку з наявністю у нього дружини із числа осіб з інвалідністю. До заяви необхідно додати копії документів по інвалідності та свідоцтва про шлюб.

Таким чином, ваша довідка по інвалідності не розповсюджується на батька, а лише на чоловіка.

Якщо у вас є уточнюючі питання, можете написати на електронну пошту pravoizachita@gmail.com

Успіхів вам!

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram