Демобілізуватись якщо одинокий батько

Я мобілізований, маю двох неповнолітній дітей, але зараз хочу розлучитись, діти будуть проживати зі мною, з її згодою. Чи я зможу звільнитись з служби?

31.05.2023 18:17 881

Консультація виконавця

Ірина і Владислав Леонови
Адвокат
У сервісі: 5 років
245 відгуків (244 +) (1 -)
Консультацій: 789
Топ 3 спеціалізації:
  • Сімейне право
  • Військове право
  • Цивільне право

Доброго дня!

Стосовно вашого питання можемо повідомити наступне

Питання звільнення з військової служби під час дії воєнного стану регулює стаття 26 Закона України "Про військовий обов'язок та військову службу".

Відповідно до зазначеної статті Закону звільнитися з військової служби військовослужбовець може, зокрема, у зв’язку з самостійним виховованням дитини (дітей) віком до 18 років. 

Розірвання шлюбу та встановлення місця проживання дитини з одним із батьків не доводять факт відсутності участі іншого з батьків у вихованні дитини та, відповідно, не підтверджують самостійне виховання дитини. 

Тобто, наявність рішення суду про розірвання шлюбу, про стягнення аліментів, про визначення місця проживання дитини з одним із батьків, або ж рішення органу опіки та піклування про визначення місця проживання дитини з одним із батьків не може слугувати достатнім доказом того, що військовослужбовець самостійно виховує дитину, адже такі рішення не впливають на право чи обов’язок іншого з батьків здійснювати виховання дитини й не підтверджують невиконання ним цього обов’язку.

Отже, для звільнення з військової служби необхідно подати  на ім’я командира рапорт про звільнення та додати до нього документи, які підтверджують право на звільнення у воєнний час.

Документами, які підтверджують факт самостійного виховання, є:

свідоцтво про народження дітей;

свідоцтво про смерть іншого з батьків;

рішення суду про позбавлення батьківських прав іншого з батьків;

рішення суду про встановлення факту самостійного виховання дітей.

Для того щоб отримати рішення суду про встановлення факту самостійного виховання дитини, треба звернутися до суду із заявою у порядку окремого провадження у цивільному судочинстві. 

До заяви необхідно долучити докази того, що Ви самостійно виховуєте дітей. Такими доказами можуть бути:
рішення суду про розлучення та встановленням місця проживання дитини;
нотаріально посвідчений договір про участь у вихованні дитини;
довідка про осіб, що спільно проживають;
акт обстеження житлово-побутових умов.

Таким чином, Ви будете мати право на звільнення з військової служби на підставі самостійного виховання дітей віком до 18 років у разі наявності документів, які підтверджують факт самостійного виховання, про які зазначено вище. Для звільнення не достатньо розлучитись та визанчитись з місцем проживання дітей. 

Враховуючи те, що у вашому випадку свідоцтвом про смерть іншого з батьків та рішенням суду про позбавлення батьківських прав іншого з батьків підтвердити факт самостійного виховання неможливо, то єдиним дієвим варіантом є спроба звернення до суду для встановлення факту самостійного виховання дітей. 

Отже, для звільнитись спочатку необхідно в рамках окремого провадження встановити той факт, що Ви самостійно виховуєте дітей,  і після цього подавати рапорт на звільнення.

Якщо у Вас є уточнюючі питання, можете написати на електронну пошту pravoizachita@gmail.com

Будемо вдячні за відгук щодо отриманої консультації.

Успіхів Вам!

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram