Подача повідомлення по КІК

Доброго дня! Чи є законна можливість подати повідомлення по відчуження частки в КІК після 60 днів від дати відчуження? Через електронний кабінет не вдається відправити форму, постійно приходять квитанції з неприйняттям пакету. У відділі звітності податкової пояснюють це тим, що система не пропускає повідомлення через прострочений термін подачі (відчуження частки було оформлене 9 місяців назад).
Можливо повідомлення можна відправити рекомендованим листом чи подати у центрі обслуговування платників? Як краще вчинити в такій ситуації і який загрожує штраф?

02.06.2023 14:53 1046

Консультація виконавця

7 відгуків (7 +) (0 -)
Консультацій: 28
Топ 3 спеціалізації:
  • Аудиторські послуги
  • Бухгалтерський облік
  • Податкове право
  1. Чи є законна можливість подати повідомлення по відчуження частки в КІК після 60 днів від дати відчуження?

Така можливість передбачена, але при подачі можуть виникати технічні труднощі. Відносно цього є роз’яснення податківців в якому вказано:

«У разі несвоєчасного подання Повідомлення платник податків - контролююча особа у верхній панелі навігації розділу "Введення звітності" приватної частини Електронного кабінету самостійно встановлює фільтр за параметрами: "Рік", "Період" - вказує поточний період подання Повідомлення обирає тип форми "F13 Запити". Із переліку запитів обирає електронну форму "Повідомлення про набуття (початок здійснення фактичного контролю) або відчуження частки (припинення фактичного контролю) резидентом України в іноземній юридичній особі або майнових прав на частку в активах, доходах чи прибутку утворення без статусу юридичної особи" (ідентифікатор форми J/F 1308001), заповнює відповідні рядки, підписує та надсилає його до контролюючого органу».

Перевірте самостійно, який період ви вказали.

 

  1. Можливо повідомлення можна відправити рекомендованим листом чи подати у центрі обслуговування платників?

Повідомлення надається виключно в електронній формі. Законом не передбачено відправити рекомендованим листом чи подати у центрі обслуговування платників, тому такі варіанти подачі не можливі.

 

  1. Як краще вчинити в такій ситуації і який загрожує штраф?

На сьогодні діє норма, згідно якої штраф дуже великий за несвоєчасну подачу: 859 200 грн.

Це передбачено п.120.7 ПКУ, згідно якого за неповідомлення контролюючою особою контролюючого органу про набуття частки в іноземній юридичній особі, утворенні без статусу юридичної особи, або про початок здійснення фактичного контролю за іноземною юридичною особою, або про відчуження частки в іноземній юридичній особі, або про припинення здійснення фактичного контролю над іноземною юридичною особою у строки, передбачені пп. 39 прим. 2.5.5 п. 39 прим. 2.5 ст. 39 прим. 2 ПКУ, тягне за собою накладення штрафу в розмірі 300 розмірів прожиткового мінімуму для працездатної особи, встановленого законом на 01 січня податкового (звітного) року, за кожний такий факт.

 

На нашу думку, оскільки ви і так прострочили термін подачі, не варто поспішати з подачею. Це пов’язано з тим, що зараз Верховною Радою розглядається законопроект № 8137 про внесення змін до ПКУ щодо вдосконалення оподаткування контрольованих іноземних компаній (https://itd.rada.gov.ua/billInfo/Bills/pubFile/1511998), яким передбачено значне зменшення відповідальності (як мінімум в 6 разів), а саме:

  • за неподання Повідомлення – 50 розмірів прожиткового мінімуму;
  • за несвоєчасне подання Повідомлення - в розмірі одного розміру прожиткового мінімуму за кожен календарний день неподання, але не більше 25 розмірів прожиткового мінімуму.

 

Як відомо цей законопроект 02.05.2023 був прийнятий Радою за основу і як очікується найближчим часом його приймуть в цілому.

 

Якщо у вас залишилися питання по цій консультації, то напишіть мені у коментарях (внизу під консультацією).

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram