Незаконно вручили повістку

ВПО з Маріуполя,40 років незаконно вручили повістку(зарожували не віддати всі документи,коли він як ВПО прийшов на чергову перевірку до воєнкомату,примусили підписати).Попередньо мав тимчасово непригодний.Має проблеми з сердцем.Подали оскарження в ЦВЛК,взяв лікарняний.Зараз має направлення на стаціонар в лікарню,на 12.06.Дзвонять з поліції,просять прийти дати пояснення(нічого не уточнюють).Які діїї,щоб скасувати повістку.довести.що дійсно має проблеми зі здоровям і не може бути мобілізованим.Чи можливо подавати позов і судитись дистанційно,бо є підозра,що за час судовиробництва його можуть забрати.Дякую

05.06.2023 20:32 567

Консультація виконавця

Дмитро Дончак
Юрист
У сервісі: 4 роки
734 відгука (733 +) (1 -)
Консультацій: 1857
Топ 3 спеціалізації:
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право
  • Кредити банків

Добрий вечір.

Скасувати повістку неможливо. Оскаржити повістку в суді - також неможливо. Повістка не може бути оскаржена в будь-якому суді, тому що цей документ є лише засобом оповіщення особи про необхідність виконати військовий обов’язок відповідно до закону. До такого висновку дійшов Касаційний адмінсуд у складі Верховного Суду в Постанові від 8 вересня 2022 року у справі № 300/1263/22.

Таким чином, єдиний вихід - оскаржити той документ, на підставі якого була видана повістка, тобто оскаржити постанову/висновок ВЛК. Ви вже зробили відповідні дії, подавши скаргу до ЦВЛК. Але допоки ЦВЛК не винесе рішення - попередня постанова районної ВЛК буде важатися дійсною. Щоб постанова ВЛК втратила свою силу, необхідно або відповідне рішення ЦВЛК, або рішення суду про скасування постанови. В разі судового розгляду рішення суду набирає законної сили через 30 днів після винесення, або після апеляційного розгляду. Враховуючи терміни розгляду справи в суді першої інстанції, та терміни розгляду справи в суді апеляційної інстанції, пройде мінімум 3-4 місяці, і весь цей час постанова ВЛК буде вважатися чинною, а отже невиконання вимог повістки на відправку призведе до порушення кримінальної справи за статтею 336 ККУ "ухилення від призову на військову службу під час мобілізації".

Отже, процес оскарження постанови ВЛК не дає підстав для ухилення від виконання вимог повістки. 

Єдиний законний варіант невиконання вимог повістки - це належним чином підтверджена хвороба (або перебування на стаціонарному лікуванні). У вас направлення на стаціонар на 12 червня. Але саме по собі направлення - це не хвороба, і це не доказ пербування в лікарні. Отже, якщо повістка на відправку виписана на дату до 12 червня, то наявність направлення на стаціонарне лікування не дає підстав для ухилення від виконання вимог повістки. 

Щодо дзвінків з поліції: очевидно, що вже може бути відкрита кримінальна справа та проводиться досудове розслідування щодо факту ухилення від мобілізації. В межах досудового розслідування, слідчий має право викликати до відділу поліції з метою відібрання пояснень, проведення допиту чи інших слідчих дій. Але такі виклики повинні здійснюватися не за допомогою телефонних дзвінків, а за допомогою надсилання повістки.

Так, повістка визнається належною лише якщо в ній є наступна інформація:

 - Прізвище та посада слідчого, який здійснює виклик;
 - Найменування та адреса відділу поліції, до якого здійснюється виклик;
 - Найменування (номер) кримінального провадження, у рамках якого здійснюється виклик;
 - Процесуальний статус, в якому Ви перебуваєте (підозрюваний, свідок тощо).

Також слід зауважити, що така повістка вручена відповідно до вимог закону, тобто особисто в руки, під особистий підпис.

А при наступному дзвінку він може повідомити, що в зв'язку з поганим самопочуттям (слід озвучити конкретні проблеми зі здоров'ям) не має можливості прийти у відділ поліції. Також повідомити, що на 12.06 лягає в стаціонар.

Має також значення причина, з якої вказана особа лягаєте в стаціонар: чи для проведення лікування, чи для більш детального обстеження. Якщо буде проводитись обстеження, то акцентуйте увагу лікарів на наявних проблемах з серцем - можливо, результати обстеження допоможуть отримати хоча б обмежену придатність.   

Якщо ж буде проводитись лікування, то в залежності від методів та результатів цього лікування можливе повторне проходження ВЛК та отримання тимчасової непридатності.

Ви запитуєте: Чи можливо подавати позов і судитись дистанційно,бо є підозра,що за час судовиробництва його можуть забрати? - так, можливо що це буде єдиний варіант.

Для зв'язку зі мною окрім телефонного номеру, який у вас є, можете писати мені на ел. пошту ddmitr@ukr.net 

З повагою, Дмитро Дончак.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram