Мобілізація

Доброго дня, цікавить наступне, чи можна отримати відстрочку від мобілізації, якщо рідна сестра з дитинства має 1 групу інвалідності (незряча) підпункт б, я частково придатний у воєнний стан

09.06.2023 15:58 461

Консультація виконавця

Андрей Карпенко
Адвокат Київ
У сервісі: 3 роки
147 відгуків (146 +) (1 -)
Консультацій: 737

Вітаю!

ВІДСТРОЧКА ВІД МОБІЛІЗАЦІЇ.

ЗАКОН УКРАЇНИ

Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію

Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

опікуни особи з інвалідністю, визнаної судом недієздатною; особи, зайняті постійним доглядом за особою з інвалідністю I групи; особи, зайняті постійним доглядом за особою з інвалідністю II групи або за особою, яка за висновком медико-соціальної експертної комісії або лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребує постійного догляду, у разі відсутності інших осіб, які можуть здійснювати такий догляд;

ВАМ ТРЕБА ПІДТВЕРДИТИ, ЩО ТІЛЬКИ ВИ МОЖЕТЕ ЗДІЙСНЮВАТИ ДОГЛЯД. 

ПІДТВЕРДЖЕННЯМ ПОСТІЙНОГО ДОГЛЯДУ МОЖУТЬ БУТИ:

- АБО НАДАННЯ ВАМИ СОЦІАЛЬНОЇ ПОСЛУГИ СЕСТРІ;

- АБО ОФОРМЛЕННЯ АКТУ ВСТАНОВЛЕННЯ ФАКТУ ЗДІЙСНЕННЯ ДОГЛЯДУ.

хххххххх

ВИ МАЄТЕ ПРАВО НАДАВАТИ СОЦІАЛЬНУ ПОСЛУГУ НА НЕПРОФЕСІЙНІЙ ОСНОВІ ТА ОТРИММУВАТИ КОМПЕНСАЦІЮ ЗА ДОГЛЯД (ЇЇ РОЗМІР ЗАЛЕЖИТЬ ВІД СЕРЕДНЬОМІСЯЧНОГО СУКУПНОГО ДОХОДУ).

ОТРИМУЮЧИ КОМПЕНСАЦІЮ, ВИ БУДЕТЕ МАТИ ПРАВО НА ВІДСТРОЧКУ ВІД МОБІЛІЗАЦІЇ.

Нормативна база

Законодавство України передбачає виплату компенсації за догляд для фізичних осіб, які надають соціальні послуги з догляду без провадження підприємницької діяльності на непрофесійній основі, без проходження навчання та дотримання державних стандартів соціальних послуг особам з числа членів своєї сім'ї, які спільно з нею проживають, пов'язані спільним побутом, мають взаємні права та обов'язки та є:

Для підтвердження факту спільного проживання з особою, якій надаються соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі, та догляду за нею складається акт про проведення обстеження сім’ї фахівцями уповноваженого органу. Форма акта про проведення обстеження сім’ї затверджується Мінсоцполітики.

Якщо фізична особа надає соціальні послуги за місцем проживання/перебування особи, якій надаються соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі, але має інше зареєстроване місце проживання, обстеження сім’ї для встановлення факту догляду є обов’язковим.

ххххххх

Акт встановлення факту здійснення догляду за іншою особою, яка потребує постійного догляду, складається на підставі звернення особи, яка здійснює догляд, до районної, районної у мм. Києві та Севастополі держадміністрації, виконавчого органу сільської, селищної, міської ради із заявою про здійснення особою такого догляду. У випадку, якщо особа, яка потребує постійного догляду, є взятою на облік внутрішньо переміщеною особою, звернення із заявою про здійснення догляду подається за місцем реєстрації фактичного місця проживання такої внутрішньо переміщеної особи. На підставі такого звернення особи, яка здійснює догляд, районною, районною у мм. Києві та Севастополі держадміністрацією, виконавчим органом сільської, селищної, міської ради не пізніше ніж протягом п'яти робочих днів після надходження заяви складається акт встановлення факту здійснення догляду в довільній формі. Зазначений акт надсилається заявнику або видається особисто за його бажанням;

хххххххх

Зразок заяви:

В ___РТЦК та СП

Адреса:

Від: ПІБ

___ року народження

Адреса проживання:

Тел.: ___

Заява

Прошу надати мені відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації на підставі абз. 12 ч.1 ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» як особа, котра здійснює постійний догляд за  ___ ПІБ, ___ року народження.

Обставини, що зазначені вище та виключають мій призов на військову службу під час мобілізації, підтверджується висновком ЛКК та Актом встановлення постійного догляду.

Відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації прошу надати на весь час дії воєнного стану до його офіційного закінчення.

Додатки:

1.___

2. ___

3. ___

дата підпис ПІБ

АЛЕ НЕ РАДЖУ ІНІЦІАТИВНО З'ЯВЛЯТИСЯ ДО ВІЙСЬКОМАТУ  - КРАЩЕ ПІДГОТУЙТЕ ВСІ ДОКУМЕНТИ,  А КОЛИ ОТРИМУЄТЕ ПОВІСТКУ, ТОДУ ВЖЕ ПОДАЙТЕ ЗАЯВУ ПРО ВІДСТРОЧКУ ТА ВСІ ПІДТВЕРДЖУЮЧИ ДОКУМЕНТИ. 

ЗАЯВУ ПОДАВАЙТЕ В ДВОХ ЕКЗЕМПЛЯРАХ  - НА ДРУГОМУ ЕКЗЕМПЛЯРІ НЕХАЙ ПРОСТАВЛЯТЬ РЕЄСТРАЦІЙНИЙ НОМЕР. 

ххххххх

ОБМЕЖЕНО ПРИДАТНІ НЕ ЗВІЛЬНЯЮТЬСЯ ВІД МОБІЛІЗАЦІЇ. 

В Україні правила оцінки стану здоров’я військовозобов'язаних, резервістів та призовників здійснюється за Наказом № 402 про Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних силах України. Він стосується строковиків під час весняного та осіннього призову і військовозобов'язаних та резервістів під час загально чи часткової мобілізації.

Законодавством України встановлено три категорії непридатності до військової служби:

  • обмежено придатний;
  • непридатний до військової служби у мирний час, але обмежено придатний у воєнний час;
  • непридатний до військової служби з виключенням з військового обліку.

Усі чоловіки, віком від 18 до 60 років, можуть отримати повістки від територіального центру комплектування та соціальної підтримки (військкоматів), які направляють їх на проходження обстеження військово-лікарської комісії (ВЛК). 

Загалом висновок ВЛК дійсний 12 місяців. Під час воєнного стану повторну медкомісію проходять навіть ті, хто пройшов її планово незадовго до мобілізації. За цей період обставини могли змінитися і людина, яку визнавали раніше придатною, може, наприклад, тепер мати причини для відстрочення чи навпаки.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram