На який висновок ВЛК я можу розраховувати з таким діагнозом?

Встановлений діагноз: Вертеброгенна поперековова радикулопатія праворуч, больовий, нейро-васкулярний синдром, статико-динамічні розлади .Остеохондроз, ретролістези L2-L4, дорсальні протрузії, кили правобічна парамедіанна L4-L5, медіанна L5-S1

13.06.2023 00:22 2721

Консультація виконавця

Роксолана Вороніна
Юрист
У сервісі: 1 рік
11 відгуків (11 +) (0 -)
Консультацій: 23

Вітаю. Аналізуючи Положення про військово-лікарську експертизу в ЗСУ затверджене наказом Міністра оборони України 14.08.2008  № 402 (далі - Положення) даю наступну відповідь на ваше питання:

1. В залежності від ступеню порушення функцій захворюванням вертеброгенна поперековова радикулопатія праворуч (больовий,нейро-васкулярний синдром,статико-динамічні розлади) ви можете розраховувати на висновок ВЛК наступний:

- непридатні з виключенням з військового обліку (п а  ст 23 Положення) -  радикулопатії швидко прогресуючі зі значними порушеннями функцій: 

тобто це радикулопатії з частими (більше двох разів на рік) рецидивами й тривалим перебігом, що супроводжуються тяжким та стійким больовим синдромом з вираженими руховими та вегетативно-трофічними порушеннями, які вимагають довготривалого лікування

У вказаному вами діагнозі  не зазначено частоту рецедивів (що важливо! але й не вказно, що радикулопатія хронічна, тоді мова йшла б про пункт б ст 23) та не зазнчено про вегетативно-трофічні порушення(можливо в описі стану вказано). 

- обмежено придатні у воєнний час (п б ст 23 Положення) - радикулопатії з помірними порушеннями функцій:

тобто це хронічні радикулопатії з рецидивами, що супроводжуються у період загострення вимушеним положенням тулуба, болем вздовж нервів тощо та потребують тривалого стаціонарного і амбулаторного лікування протягом 2 місяців

Отже, все залежить від частоти рецедивів та того чи хронічна радикулопатія. Тому висновок може бути: непридатний або обмежено придатний (потрібен детальний опис стану хворого).

2. Остеохондроз, ретролістези L2-L4, дорсальні протрузії, кили правобічна парамедіанна L4-L5, медіанна L5-S1 також залежить від ступеню порушення функцій цим захворюванням:

- обмежено придатні у воєнний час (п в ст 64) - незначні порушення функцій:

тобто ознаками клінічного прояву остеохондрозу є порушення статичної функції ураженого відділу хребта - випрямлення шийного (поперекового) лордозу або утворення кіфозу, поєднання локальних лордозу та кіфозу замість рівномірного лордозу. Больовий синдром повинен бути підтверджений неодноразовими зверненнями по медичну допомогу та лікуванням. Тільки сукупність клінічних та рентгенологічних ознак обмеженого деформуючого спондильозу або міжхребцевого остеохондрозу в поєднанні з неврологічними розладами дають підставу для застосування пункту "в" цієї статті щодо військовослужбовців за контрактом, які оглядаються за графами II-III Розкладу хвороб.

*п а ст 64 не може застосовуватись у вашому випадку, бо там йдеться про остеохондроз шийного в-лу, а серед симптомів остеохондрозу поперекового в-лу перелічуються ознаки, яких немає у вашому діагнозі, цитую:

- міжхребцевий остеохондроз шийного відділу хребта, що супроводжуються функціональною нестабільністю II-III стадій (зміщення тіл хребців більше 3 мм під час функціональних проб) та вертебробазилярною недостатністю;

- міжхребцевий остеохондроз грудного та поперекового відділів хребта, що супроводжуються глибокими пара- та тетрапарезами з порушеннями функцій сфінктерів, із синдромом бокового аміотрофічного склерозу, а також поліомієлітичним, каудальним, судинним, компресійним, вираженим больовим синдромом та статокоординаторними порушеннями після тривалого (не менше 3 місяців) стаціонарного лікування без стійкого клінічного ефекту;

- придатні (п г ст 64) за наявності об'єктивних даних без порушень функцій - це щодо гриж.

Сподіваюсь надала обширну відповідь. Буду вдячна за ваш відгук!

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram