Можливість мобілізації хлопця до 25 років

Наскільки я знаю, нещодавно була прийнята постанова про скорочення призивного віку до 25 років.

Проте скільки не читав статей в інтернеті, до кінця залишається незрозуміло:

1. Чи можуть зараз мобілізувати хлопця (що не служив та не проходив військову кафедру) до 25 років, проти його волі? 

2. Чи стосується це обмежено придатних? Ще до війни став обмежено придатним, та отримав тимчасовий квиток військовозобов`язаного. Враховуючи це, вже неважливо скільки мені років, оскільки я вже став військовозобов`язаним, коли отримав обмежену придатність, чи я щось не так розумію?

3. Якщо все ж закон захищає мене від мобілізації, тоді що робити, та на що посилатись, у випадку, якщо буде спроба мобілізувати мене примусово?

Буду дуже вдячний за посилання на статті\закони, що підтверджують чи заперечують наведені припущення.

18.06.2023 15:55 1561

Консультація виконавця

Богдан Пересада
Адвокат Київ
У сервісі: 2 роки
299 відгуків (298 +) (1 -)
Консультацій: 994
Топ 3 спеціалізації:
  • Військове право
  • Кредити банків
  • Цивільне право

Доброго дня.

 

Верховна Рада України 30 травня 2023 року прийняла у першому читанні за основу та в цілому проект Закону про внесення змін до Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» (реєстр. №9281) (посилання: https://itd.rada.gov.ua/billInfo/Bills/Card/41904).

Законопроект було розроблено з метою зменшення граничного віку перебування громадян на військовому обліку призовників з 27 до 25-річного віку.

Законопроектом вносяться зміни до статті «Статті 15. Призовний вік. Призов громадян України на строкову військову службу» Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу», а саме: змінюється призовний вік з 27 на 25 років.

Остання інформація на сайту Верховної Ради України щодо долі цього законопроекту: «05.06.2023 Закон направлено на підпис Президенту України».

Тобто, станом на сьогодні вищевказаний Закон не почав діяти, й відповідно, призовний вік не змінено.

Однак, ймовірність того, що вказаний Закон буде підписано Президентом і він почне діяти – дуже висока.

 

Наразі, мобілізувати чоловіка до 27 років без його згоди не мають права, за умови, що такий чоловік має статус «призовника», якщо ж такий чоловік має статус «військовозобов’язаного» - його можуть мобілізувати.

Також, якщо чоловіку немає 25 років і він має статус «призовник» - мобілізувати без згоди не мають права, якщо ж статус «військовозобов’язаний – мобілізувати можуть.

 

Призов військовозобов’язаних під час мобілізації врегульовано Законами України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» та «Про військовий обов'язок і військову службу»

Відповідно до статті 39 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу»: «призов резервістів та військовозобов’язаних на військову службу під час мобілізації проводиться в порядку, визначеному цим Законом та Законом України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію".

На військову службу під час мобілізації призиваються резервісти та військовозобов’язані, які перебувають у запасі і не заброньовані в установленому порядку на період мобілізації.

Призов резервістів та військовозобов’язаних на військову службу під час мобілізації здійснюється для доукомплектування військових посад, передбачених штатами воєнного часу, у терміни, визначені мобілізаційними планами Збройних Сил України та інших військових формувань.

На військову службу під час мобілізації можуть бути призвані особи, звільнені з військової служби у зв’язку із застосуванням заборони, передбаченої частинами третьою або четвертою статті 1 Закону України "Про очищення влади". Такі особи, призвані на військову службу під час мобілізації, призначаються на військові посади, крім посад, щодо яких здійснюються заходи з очищення влади.

Під час дії особливого періоду військова служба (дія контрактів) для військовослужбовців продовжується у порядку, визначеному частиною дев’ятою статті 23 цього Закону.

У разі оголошення демобілізації звільнення з військової служби військовослужбовців, які проходять військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, здійснюється відповідно до частини четвертої статті 26 цього Закону.».

Відповідно до частини дев’ятої статті 1 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу»:

призовники - особи, приписані до призовних дільниць;

військовозобов'язані - особи, які перебувають у запасі для комплектування Збройних Сил України та інших військових формувань на особливий період, а також для виконання робіт із забезпечення оборони держави;

резервісти - особи, які проходять службу у військовому резерві Збройних Сил України, інших військових формувань і призначені для їх комплектування у мирний час та в особливий період.

Згідно до частини першої статті 15 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу»: «на строкову військову службу призиваються придатні для цього за станом здоров'я громадяни України чоловічої статі, яким до дня відправлення у військові частини виповнилося 18 років, та старші особи, які не досягли 27-річного віку і не мають права на звільнення або відстрочку від призову на строкову військову службу (далі - громадяни призовного віку).».

Таким чином, призову під час мобілізації підлягають саме резервісти та військовозобов’язані.

 

Якщо Ви маєте статус «військовозобов’язаного» та зараховані в запас, то вас можуть мобілізувати.

 

Буду вдячний за залишений відгук.

Бажаю Вам всього найкращого!

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram