виїзд за кордон чоловіку батько інвалід 2 групи

Потрібна консультація з приводу виїзду за кордон чоловіку чий батько має 2 групу інвалідності, прописані за однією адресою.
28.06.2023 18:14 1668

Консультація виконавця

Ірина і Владислав Леонови
Адвокат
У сервісі: 5 років
247 відгуків (246 +) (1 -)
Консультацій: 796
Топ 3 спеціалізації:
  • Сімейне право
  • Військове право
  • Цивільне право

Доброго дня!

Стосовно вашого питання можемо повідомити наступне

Під час дії воєнного стану виїхати за кордон мають право чоловіки, які не підлягають призову під час мобілізації.

Перелік осіб, які не підлягають мобілізації, визначено статтею 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію». Зокрема, які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи.

Отже, наявність у вашого  батька інвалідності II групи дає Вам право на відстрочку від мобілізації.

Що стосується виїзду за кордон з цієї підстави, то відповідно до Правил перетинання державного кордону громадянами України, які затверджено Постановою КМУ від 27 січня 1995 р. № 57, під час правового режиму воєнного стану можуть виїхати за кордон військовозобов’язані, які мають одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи і супроводжують одного із таких батьків для виїзду за межі України за наявності відповідних документів.

Виїхати за кордон, як супроводжуюча особа батька з інвалідністю 2 групи, можливо за наявності документів (їх нотаріально засвідчених копій), що підтверджують родинні зв’язки, інвалідність, а також документів, що підтверджують спільне проживання (їх задеклароване або зареєстроване місце проживання (перебування) збігається із задекларованим або зареєстрованим місцем проживання (перебування) їх батьків чи батьків дружини (чоловіка), або здійснення догляду за своїми батьками чи батьками дружини (чоловіка), що підтверджується актом встановлення факту здійснення догляду за одним із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка), або документів (посвідчення, довідки) про отримання компенсації (допомоги, надбавки) на догляд.

Тобто, Вам для виїзду за кордон разом з батьком потрібні наступні документи:

- паспорти (національний та закордонний);

- документи, що підтверджують родство (свідоцтво про народження);

- документи по інвалідності (один з перерахованих: посвідчення, яке підтверджує відповідний статус, пенсійне посвідчення по інвалідності, посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги по інвалідності, довідка для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу). Довідка МСЕК про встановлення інвалідності для виїзду не підходить. 

- документи, що підтверджують спільне проживання (у вашому випадку, оскільки у Вас з батьком однакова прописка, це підтверджується штампом в паспорті (якщо паспорт в формі книжки) та витягом про місце проживання. Витяг можна отримати у ЦНАПі за вашою адресою проживання або у застосунку "Дія" за посиланням https://diia.gov.ua/services/vityag-z-reyestru-teritorialnoyi-gromadi ).

Таким чином, Ви можете виїхати за кордон як супроводжуюча особа батька з інвалідіністю 2 групи при наявності відповідних документів. Виїхати Ви можете без обмеження кількості разів виїзду.

Окрім цього, виїзд за межі України чоловіків може здійснюватися самостійно без осіб з інвалідністю на підставі довідки про перебування таких осіб з інвалідністю на консульському обліку. 

Для виїзду за кордон Вам не потрібно жодних документів від ТЦК (військомату).

Якщо у Вас є уточнюючі питання, можете написати на електронну пошту pravoizachita@gmail.com

Будемо вдячні за відгук щодо отриманої консультації.

Успіхів Вам!

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram