поправка до закону щодо батька інваліда 2 групи

Здравствуйте!

Вопрос в продолжение темы выезда за границу демобилизованного по 26 статье (отец - инвалд 2 группы).

изменения в законе https://mil.in.ua/uk/news/rada-zvuzyla-mozhlyvosti-vidstrochky-vid-mobilizatsiyi/

Хотела узнать, муж имеет отца инвалида 2 группы, мать не работает и имеет ребенка 8 лет.
Больше детей в семье нет, может ли он пересечь границу даже когда президент подпишет данный закон?
29.06.2023 10:50 1539

Консультація виконавця

Марина Бекало
Адвокат Одеса
У сервісі: 5 років
742 відгука (741 +) (1 -)
Консультацій: 1934
Топ 3 спеціалізації:
  • Податкове право
  • Зовніншньоекономічна діяльність
  • Військове право

Добрий день.

З урахуванням вказаних правок, після підписання Президентом та  набуття чинності Закону , право на відстрочку будуть мати військовозобов’язані , які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи, за умови, що такі особи з інвалідністю не мають інших працездатних осіб, зобов`язаних відповідно до закону їх утримувати.

Це означає, що реалізувати право на відстрочку можливо бути тільки у разі доведення, що (наприклад, в родині), немає працездатних осіб, які зобовязані за законом їх утримувати.

Хто має зобовязання  за законом утримувати таких осіб?  Повнолітні діти таких осіб та другий з подружжя, згідно до Сімейного кодексу. Тобто, якщо взяти Вашу ситуацію, у батька Вашого чоловіка, особами хто має зобов’язання його утримувати є: Ваш чоловік та його мати (дружина особи з інвалідністю).

Оскільки ще практики немає, адже Закон тільки прийнятий та не набрав чинності, то теоретично, в Вашій ситуації треба буде доводити неспроможність мами (дружини особи з інвалідністю) утримувати батька. Для цього питання прошу звернутися мені на ел. пошту, будемо виясняти як це можна буде довести, враховуючи обставини (консультацію надам безкоштовно).

Щодо перетинання кордону, наразі таких змін в правила перетину кордону немає. Кабінет Міністрів їх скоріше за все буде вносити після набрання чинності Закону. Поки чекаємо на правки, та які умови будуть діяти. На сьогоднішній день, поки діють правила перетину, Вам чоловік може перетнути кордон супроводжуючи маму, при наявності довідки МСЕК що підтверджує інвалідність мами та пенсійне посвідчення, свідоцтва про народження, та докази спільного проживання: довідка з ЦНАПА про місце проживання або штамп в паспорті. Якщо адреси проживання не збігаються, то необхідно надати Акт встановлення факту здійснення догляду. Ці правила на сьогоднішній день поки що діють.

У разі виникнення додаткових питань, або уточнень, звертайтеся marina.bekalo@gmail.com

З повагою, 

Адвокат Бекало Марина

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram